Balık yedikten sonra canımızın tatlı istediği bir gerçek. Bu bazen fıstıklı baklava oluyor, bazen de fırında pişmiş, cızır cızır eden sıcacık bir tahin helvası... Tahinin balıklarda biriken ağır metalleri sıfırlayarak vücuttaki fosforu düzenlediği ve mide asidini dengelediği söyleniyor; balıkla yenen soğanın tadını da ‘bastırıyor’. Okurlarımız tahin helvasını nasıl sevdiklerini anlattı, şef Aydın Demir’se fırında pişirmenin püf noktalarını paylaştı.
#Tahin HelvaBu hafta 4’üncüsü gerçekleşen Uluslararası İstanbul Coğrafi İşaretler Zirvesi’nin gündeminde lüfer vardı. Başvuru süreci tamamlanan ve coğrafi işaret tescili almaya hak kazanan Boğaziçi lüferini yazarımız Ebru Erke’den dinledik. Gastronometro şeflerinden de leziz bir ızgara tarifini aldık.
#MetroYemek eleştirileri, tarifler ve gastronomi araştırmalarıyla tanınan Hırvatistan merkezli seyahat rehberi Taste Atlas (Lezzet Atlası), dünyanın en iyi 50 tatlısını listeledi. Listeye Türkiye’den fıstıklı sarma, fırın sütlaç, baklava, Gaziantep baklavası ve Kahramanmaraş dondurması dahil edildi. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza ‘Türkiye’de tatlıların peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz tatlılar tavsiye ettiler hem de bu şehirlerde görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular.
#SeyahatFırında helva tarifi özellikle balık menülerinin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Fırında helvanın nasıl yapıldığı merak ediliyor. Bu tatlının malzemeleri arasında tahin helvası, süt, tereyağ ve limon suyu bulunuyor. İşte helva tarifi ile ilgili bilgiler
#Fırında Helva TarifiSakarya yemekleri en sevilen yöresel lezzetler arasında yer almaktadır. Sakarya'da bulunan meşhur lezzetleri denemeden önce siz de bilgi sahibi olmak isteyebilirsiniz. Sakarya Yemekleri - Sakarya'da ne yenir ve neyi meşhur? Sakarya mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nedir? Sakarya'nın meşhur yemeklerini sizler için derledik.
#Sakarya YemekleriRamazan Bayramı’na sayılı gün kaldı... Sevdiklerimizle kahvemizi yudumlarken ellerimizle yaptığımız ikramlıkları sunabiliriz. Lokumdan tarçınlı mini kurabiyelere, tahinli kuru baklavadan badem ezmesine nefis tariflerim var size. “Yapması bu kadar kolay mıymış” diyeceğinize eminim.
#Bayram SohbetleriÜlkemizin önemli transit geçiş kentlerinden biri. Turizm değil, bir tarım şehri. Saruhanlı Beyliği’nden Osmanlı’nın şehzadeler sancağına dolu dolu tarihini ve kültürünü, ovasının bereketini mutfağına cömertçe yansıtan Manisa’dayız; ‘yemeden geçme’ diyeceğimiz geleneksel yemeklerini adım adım listeledik.
#GastronomiBir haftalık ara tatilde mutfaktan çıktım, Bursa’ya bir aile gezisi planladım. Öyle nefis şeyler yedik içtik ki sizlerle de paylaşmak istedim. Önerilerimden sonra, süt helvası ve tahanlıdan ilk kez yiyenleri çok şaşırtan cantığa, yoğurtlu döner kebabından pideli köftesine siz de Bursa’yı adım adım gezmek isteyeceksiniz.
#Süt HelvasıVegan yazarımız, şef Deniz Yoldaç “Vegan olmak sadece beslenme tercihleriyle sınırlayamayacağımız bir kavram... Bir trend ya da diyet değil, tüm canlılarla bir arada yaşamayı savunan bir felsefe…” diyor. 1 Kasım Dünya Vegan Günü yaklaşırken Yoldaç, birlikte mutfağa girmeyi çok sevdiği şeflerin birbirinden lezzetli bitki temelli tariflerini paylaştı. Biz de açıldığı günden bu yana bitki temelli mutfağıyla kendi müdavim kitlesini oluşturan başarılı restoran Bi Nevi Deli’den, vegan fırın Sisters&Harvest’tan ve House of Ekria’nın şefi Yaren Çarpar’dan bitkisel tarifler aldık.
#VeganGeçen günlerde üzüm cenneti olarak bilinen Alaşehir’deydim. Ülkemiz üzümlerinin yüzde 80’inden fazlası Alaşehir’in bağlı olduğu Manisa’da üretiliyor. Dünyanın en büyük suma üretim tesisi de Alaşehir’de. Bir kısmı iki yıl önce bir deneyim merkezi olarak tasarlanan tesiste, üzümle anasonu daha yakından tanıdık ve bölgenin en özel sofralarından birine oturduk bence. Şef Murat Deniz Temel’in ‘Alaşehir Menüsü’nde mis gibi Ege vardı...
#HürriyetÖnceki yazılarda bahsettiğimiz gibi; Bursa Mutfağı daha çok Bursa esnafının icat edip sattığı yemekler ile tanınır. Ancak Bursa’da evlerde pişen yemek çeşitliliği de oldukça fazladır. Bu hafta hem lokantaların hem Bursa halkının pişirdiği, Bursa mutfağı yemek çeşitliliğini sizlerle paylaşmak istedim.
#BursaYolculuk mevsimi başladı. Bu yıl bir ya da iki haftalık uzun tatil yerine üç-dört günlük kısa bir tatil düşünüyorsanız bu listemiz tam size göre… Uzmanlarımıza ‘Bahanesi yeme-içme olan, hazır gitmişken kültürel gezilerin ve denizin de tadının çıkartılacağı en göz alıcı yerler nereler?’ diye sorduk. Birbirinden güzel 10 adresi önerdiler...
#RotaKoska helvalarının iki ayrı patronu Nevzat Dindar ile Mahir Dindar kardeşlerin marka kavgası bitmiyor. Daha önce de ‘nazar boncuğu’ nedeniyle marka hakkına tecavüz ve haksız rekabet oluşturduğu için dava açan ve 15 bin lira kazanan Nevzat Dindar, ‘fırında helva, fırın helvası’ ile ‘tahin, pekmez ve bal’ ürünlerinin ambalajlarını benzer şekilde ürettiği iddiasıyla kardeşi Mahir Dindar ile yeniden mahkemelik oldu.
#KoskaAnadolu’da hayat var olduğundan beri Bursa hep çok zengin bir yaşam kaynağı oldu. Verimli toprakları, tarih boyunca ticaret, zanaat ve sanatın önemli bir merkezi olarak konumlanması, çeşitli medeniyetlere başkentlik yapmış olması ve neredeyse insanlığın başlangıcından bugüne dek; hep göç yolu üzerinde bulunması Bursa’nın kültürel birikimini çok zengin kılmıştır.
#BursaMenengiç kahvesi, Gaziantep nohut dürümü, Karamanlı rezenesi, Paşa helvası, Adana taş kadayıfı, Deva-i misk helvası, Sultandağı kirazı, Sultandağı gılli kirazı, Adana karakuş tatlısı, Bayburt süt böreği ve Bayburt ekşi lahana olmak üzere 11 ürüne daha coğrafi işaret tescili verildi.
#Tescilli Yöresel LezzetlerHızlı trenden indiğimde ayaz suratımı jilet gibi kesti adeta. İliklerimin donduğunu hissettim. “Kötü bir günde geldiniz” dedi, beni tanıyan bir Eskişehirli. Eskişehir’in ayazını bilirdim ama bu kadar üşütenine ilk kez rastladım. Bu soğukta bu kente gelmemin nedeni yemekti tabii ki! Son yıllardaki tüm yolculuklarımın nedeni hep aynıydı zaten: Yemek, yemek, yemek... İşte size Eskişehir’in en güzel lezzet durakları…
#Eskişehir LezzetleriHızlı trenden indiğimde ayaz suratımı jilet gibi kesti adeta. İliklerimin donduğunu hissettim. “Kötü bir günde geldiniz” dedi beni tanıyan bir Eskişehirli. Eskişehir’in ayazını bilirdim ama bu kadar üşütenine ilk kez rastladım. Buna rağmen trendekilerin çoğu burada indi, Konya’ya pek yolcu kalmadı. Bu soğukta bu kente gelmemin nedeni yemekti tabii ki! Son yıllardaki tüm yolculuklarımın nedeni hep aynıydı zaten: Yemek, yemek, yemek...
#Mehmet Yaşin'Yemeğe benim gibi eşofmanla gideceksin. Çünkü yemek yerken genişliyorum. Eşofman giyersen, pantolon kemerinin sıkıştırmasından kurtulursun. Daha çok yiyebilirsin.' Bu sözler, ünlü iş adamı Ali Sabancı'ya ait. Sabancı, mutfak sevdasını Beef&Fish dergisinin son sayısında Mehmet Yaşin'e anlattı.
#Beef & FishAnkaralı lezzet düşkünleri iftar sofralarını yöresel lezzetlerle süslüyor. Başkent’e özgü tadların yer aldığı sofralardan diğer şehirlerin vazgeçilmezleri de eksik olmuyor. Şanlıurfa’dan İzmir’e, Antalya’dan Aydın’a kadar birçok yöresel lezzeti de sofralarına taşıyan Ankaralılar, değme aşçılara taş çıkarıyor.