PaylaÅŸ
Çoğunlukla Ortadoğu mutfağının sahiplendiği tahin, hepimizin bildiği üzere tahinlik susamın ezilmesi ve ardından 150-200 derecelik ısıda kavrulmasıyla elde edilir. Tahin hiçbir katkı maddesi içermeyen olağanüstü besleyici bir yiyecektir.
Kışa girdiğimiz şu günlerde bağışıklık sistemini güçlendirerek vücut direncimizi artıran bu değerli besini bir kez daha anmak dışında, bir yemekçi olarak tahinli yemekleri aklınıza getirmek vazifem. Ben tahinin içinde olduğu hemen her lezzete aşığım. Hele bir de cevizle raks ediyorsa hiç vazgeçemem.
Tahinin şaha kalktığı humus da sadece benim değil, tüm dünyanın şapka çıkardığı lezzetlerden biri artık. Keza piyaz ve patlıcan salatası da tahinle bir başka güzel. Türk insanı tahini eskiden beri tahin helvası olarak da yer ama siz bir de tahinli pekmezli irmik helvasını deneyin, inanamayacaksınız. Tahin pekmez ikilisinin uyumu zaten tartışmasızdır ama ben bu ikilinin üzerine ille de ceviz diyenlerdenim.
4 adet yumurta
(oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
1 su bardağı tozşeker
150 gr bitkisel margarin
1 su bardağı süt
1 adet portakal kabuÄŸunun rendesi
1 paket vanilya
1 su bardağı
kavrulmuÅŸ haÅŸhaÅŸ
(Yarım su bardağı toz
haÅŸhaÅŸ da
kullanabilirsiniz)
1 paket sade kekun
Üzeri için;
40 gr beyaz çikolata
5 yemek kaşığı ılık su
1 çay bardağı
pudraÅŸekeri
1 çay bardağı file badem içi
Bademli haşhaşlı kek
Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin bir kaba kırın. Tozşekeri ekleyip mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika, şeker eriyinceye kadar çırpın. Oda sıcaklığında bekleyen margarini, süt, vanilya ve rendelenmiş portakal kabuğunu ilave edip mikserle 1-2 dakika daha çırpın. Üzerine hazır kekunu yavaş yavaş ekleyerek tahta bir kaşık ya da plastik spatula yardımıyla malzemeleri, birbiriyle iyice karışıncaya kadar harmanlayın.
Büyük boy ve ortası delik bir kek kalıbını yumuşak margarinle yağlayın. Koyu kıvamlı kek hamurundan 2 su bardağı kadarını ayırın. Hamurun kalanını kalıba aktarın. Ayırdığınız 2 su bardağı kek hamuruna kavrulmuş haşhaşı ekleyip çatalla iyice çırpın. Bu hamuru kalıptaki hamurun üzerine boşaltın. Üzerini çatalın ucuyla çizerek düzeltin. Yaklaşık 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 45 dakika, üzeri altın sarısı olup iyice kabarıncaya kadar pişirin. Keki fırından çıkarıp soğumasını bekleyin.
DiÄŸer taraftan, beyaz çikolatayı çelik bir cezveye koyun. Çok kısık ateÅŸte, tahta kaşıkla karıştırarak çikolatayı eritin. Ocaktan aldıktan hemen sonra üzerine ılık su ve pudra ÅŸekerini ekleyip iyice çırpın. Hazırladığınız bu beyaz sosu kekin üzerine gezdirip file bademleri de serpiÅŸtirin. Dilimleyerek servise sunun.Â
Â
PaylaÅŸ