Bir yazının başına oturduğunuzda başlığı belirlerseniz içiniz rahat devam edersiniz. Ama itiraf etmeliyim ki bu kez kolay olmadı. Dengesiz, hiç alışkın olmadığımız yakıcı sıcakların yanı sıra turizm ve restoran sektöründeki derin çelişkileri, fiyat politikalarını anlamak ve anlamlandırmak kolay değil. Ama yine de ben bir süre, en azından yaz bitene dek her şeye pozitif yönleriyle bakıp anlatmaktan yanayım...
#Müge AkgünYemeklerin hikâyesinden malzeme ve servise kadar gastronomi deneyiminin bir bütün oluşu, sık sık bahsi geçen bir mevzu. Ama bu bütünü tamamlayan en önemli unsurlardan biri de kuşkusuz bir restoranın tuvaletine gösterdiği özen ve itina. Birbirinden ilginç konsept tuvaletlerin sayısı giderek artıyor. Belki yakında bizde de benzerlerini görmeye başlarız.
#RestoranKapısından girip yaşadığımız yerden, kafamızdaki iş güçten uzaklaştığımız, menüsünden isim seçmeyi eğlenceli bir tadım oyununa çevirebildiğimiz, zarif ama bir o kadar rahat ve konforlu bir restoran bulmak kolay mı? Bomonti’de yeni açılan Saku; servisi, ortamı ve lezzetleriyle işte tam da bunu yapıyor. Yetenekli şeflerinden bekleneni fazlasıyla karşılıyor...
#Saku2022’nin bu son gününde, restoran dünyasının bir analizini yapmak istedim. Hepimizi kasıp kavuran pandemi sonrasında, en hassas sektörlerinden biri olan gastronomide, tüm bu küresel tufana rağmen ayakta kalan restoranların daha da güçlendiği, yeni oyuncuların da oyuna dahil olduğu bir yıl geçirdik.
#GastronomiDışarıda hava buz gibiyken sıcacık bir mekâna girdiğimiz o anı hayal edin. Yanan ateşe doğru uzattığımız ellerimizin sıcaklıkla buluştuğu o saniyelerin güzelliği bir başkadır. Çıtır çıtır yanan odunun sesi aynı zamanda huzurlu geçecek birkaç saatin de habercisidir. Uzman jürimize kışın tadını çıkarabileceğimiz, şöminesi hep yanan mekânları sorduk.
#En İyi 10 Şömineli MekânGastromasa yedi yıl içinde dünyanın en önemli dört gastronomi kongresinden biri haline geldi. Sayısını yazamayacağım kadar fazla Michelin yıldızlı şef, bu konferanstaydı, ben de takip edebildiğim kadar çok konuşmacıyı takip etmeye çalıştım. Ama beni üzen bir şey oldu. Konferansa giden gastronomi öğrencilerinden çoğu zamanını, belki de kariyerlerine damga vuracak bu konuşmacıları dinlemek yerine dışarıdaki stantlarda ürün tadımı için sıraya girerek geçirdi...
#GastromasaÜlkenin ikinci en büyük gölü olan Maggiore muhteşem doğası ve sükûnetiyle İtalya’da farklı rota arayanlar için iyi bir alternatif. Tablo güzelliğindeki kıyıları ve içindeki minik adalarıyla sanatçılara ilham veren bu büyülü göle kıyısı olan Verbania’da ne yenir-içilir, nerelere uğranır; pratik bir rehber hazırladık.
#SeyahatFine dining restoranları, özel yemek kurslarına sahip tam hizmet veren restoranlardır. Bu tür restoranların dekoru, daha yüksek kaliteli malzemelere sahiptir ve işyerlerinde, ziyaretçilerin genellikle uyması beklenen, bazen bir kıyafet kuralı da dahil olmak üzere belirli yemek yeme kuralları vardır. Fine dining aynı zamanda bu tarz restoranlarda sunulan tabakların isimlendirilmesinde de kullanılmaktadır. Peki, fine dining nedir, ne demek? İşte, o detaylar
#Fine DiningGürültü kirliliği nedeniyle gece mekânları belde dışına taşınmaya başlayınca Alaçatı’daki Unique tam bir eğlence adasına dönüştü. Konserden festivale, R&B’den alaturkaya yok, yok. Sayıları 15’i bulan beach, kulüp, restoran ve meyhanelerde binlerce insan aynı anda eğleniyor, birinden çıkıp öbürüne geçiyor. Çeşme’ye yolu düşecekler için buyurun Unique 2022 rehberiniz...
#Savaş ÖzbeySahilde de olsa yemeğin iyisini, servisin kalitelisini arayanlara bu yazın en lezzetli plajlarını yazdım. Popüler sahillerin lahmacun fiyatlarıyla haber olmasına aldırmayın; en taze ceviche’lerden Bargilya karidesli pilava fine dining restoranları aratmayan adresler var...
#YazarAşılanmanın hızlanması ve ‘normalleşme’ ile tatile rağbet arttı. Yerli turist gözünü Bodrum ve Çeşme’ye çevirdi ve her yıl olduğu gibi Bodrum ve Çeşme’de ‘Fiyatlar dudak uçuklatıyor’ sezonu da açıldı. Kelebek’te Orkun Ün yazdı; bir tas tarhana çorba 85, bir lahmacun 120 TL. Beach’lere giriş 500 liradan başlıyor, 30 bin liraya kadar loca var. Ne zaman fiyatları duysam aklıma Banker Bilo’da Şener Şen ile İlyas Salman arasındaki o müthiş diyalog geliyor: “Sor bakalım niye yaptım...” Ben de işletmecilere ve başkanlara sordum. Neden pahalı? Haksız bir eleştiri mi? Ucuza tatil hayal mi?
#YAZARSon yıllarda popüler tatil beldeleri arasında adı pek geçmese de Side’de çok güzel şeyler oluyor. Yörenin antik mirasını öne çıkaracak olağanüstü çalışmalar yapılırken kaliteli yeme-içme mekânlarının sayısı da her geçen gün artıyor. Side yerlilerinin izinde, şehrin turistik yüzünün arkasında kalmış gerçek mutfağını keşfe çıktık.
#Ebru ErkeKonuyu aklımıza gastronomi yazarımız Vedat Milor düşürdü. Birkaç hafta önceki yazısında “Günümüz İstanbul’unda uydurma ‘modern meyhane’ ya da ‘masa örtülü ocakbaşı’ndan başka lokanta modellerinin tutması olanaksıza yakın. Bunun dışında; pizza, döner, ciğer, burger, dürüm... Yani sokak lezzetleri... Cihan (Kıpçak), ortağı Üryan’la (Doğmuş) burger ve sosisli sandviç yaparken Kaan (Sakarya) ve Derin (Arıbaş) gibi çok üst düzey şeflerin dürüm işine soyunmaları gayet mantıklı. Bu; onların değil, benim, sizin, bizlerin ayıbı.” Milor’un bu tespitinden hareketle, sokak lezzetlerine yönelen bu şeflerin kapılarını çaldık. Anlattıklarına bakınca gördük ki; her biri birbirinden yetenekli bu şeflerin ‘fine dining’i bırakmalarının biri psikolojik, biri toplumsal iki temel sebebi var. Psikolojik olanı tahmin etmek zor değil. Kusur kabul etmeyen standartlar, mutfağın o sert koşullarına alışkın şefleri bile bir zaman sonra yıldırıyor. Tuzluğun deliklerinin kenarında kalmış tuz tanelerini dert etmek zorunda olmamak ve farklı kesimlerden, daha fazla sayıda insana yemek pişirmek istiyorlar. Toplumsal sebebin kökleriyse olabildiğince derinlere uzanıyor...
#OscarBir tatil planı yapmak insana çoğu zaman gerçekleştirmekten daha fazla heyecan veriyor. Konaklayacak, yemek yenecek yerlerin seçimi, hatta kurulan hayaller, sonuçta tatile çıkılsa da çıkılmasa da yaşamı daha anlamlı kılıyor. Mayıs içinde Bodrum ve Çeşme’ye keşif seyahatlerim oldu. Gittiğim yerler içinde beğendiğim mekanları bayram öncesinde sizinle paylaşmak istedim...
#MÜGE AKGÜN