Singapurlu bir pratisyen hekim olan Dr. Samuel Choudhury'ye göre, bir süredir dolapta bekleyen patatesler potansiyel olarak ölümcül bir toksin barındırıyor olabilir. Dr. Choudhury’un Instagram'da takipçileri ile paylaştığı bir videoda, filizlenmiş patateslerin yanı sıra yeşile dönmüş patateslerden de uzak durulmasını tavsiye etti.
#Filizlenmiş PatatesSingapurlu doktor Dr. Samuel Choudhury, dolapta bir süre saklanan filizlenmiş ve yeşeren patateslerden uzak durulması gerektiğini, yeşil lekelerin ve filizlerin solanin toksininin varlığına işaret ettiğini, bu toksinin ağır sindirim sorunlarına, halüsinasyonlara, ciddi durumlarda felce hatta ölüme dahi neden olabileceğini söylüyor.
#PatatesPatates, soğan ve sarımsak filizlenmesi sık karşılaşılan durumlardan biri. Özellikle de kış aylarında çuval çuval alınan bu sebzeler, uzun süre beklediğinde filizleniyor ve çürüyor. Ayrıca filizlenen sebzeler yemeğin lezzetini de değiştirebiliyor. Ancak mutfakların temel gıdası patates, soğan ve sarımsağı taze tutmak birkaç basit yöntemle mümkün. İşte Patates, soğan ve sarımsak filizlenmesi ve çürümesini önlemenin basit yolları...
#Patates FilizlenmesiPotasyum deposu patatesi çoğumuz çok seviyoruz ama bir o kadar da patates tüketmekten korkuyoruz. Patatesin tüketme şekli sağlığımıza etkisini önemli ölçüde değiştiriyor çünkü zararlı olan patatesin kendisi değil içine ilave edilen şeyler ve pişirilme şekli… Peki sağlıklı patates tüketimi nasıl olmalı? Patatesin nişasta oranını ve akrilamid miktarını düşürmek için neler yapılabilir?
#PatatesPatates dost mu düşman mı? Nasıl daha sağlıklı hale gelebilir? İçeriğindeki nişastadan korkmalı mıyız? Kızartmadan önce suda bekletmek neden önemli? Airfryerlarda yapılanlar daha mı sağlıklı? Hangi yöntemlerle patatesin nişasta oranını ve akrilamid miktarını düşürebiliriz?. Diyetisyen Gülçin Işık ile konuştuk.
#PatatesSatın aldığımız paketli gıdaların üzerinde 'tüketici sembolleri' olarak bilinen birtakım işaretler vardır. Bunlar tüketicinin bilinçlendirilmesi amacıyla hazırlanır ve o ürün hakkında bilgi verir. Bu işaretlerden biri de son günlerde sosyal medyada karşımıza sıklıkla çıkan 'Radura’ işareti. 'Bu işareti gördüğünüzde o üründen uzaklaşın' paylaşımlarını görenler işin aslını merak ediyor. Işınlama işlemini temsil eden bu işaretin olduğu gıdaların tüketimi sağlığımız için zararlı mı? Bu ürünler radyasyon mu içeriyor? Işınlama besin değerlerini düşürür mü? Aklımıza takılan tüm bu soruların yanıtlarını konunun uzmanlarından dinledik.
#SağlıkAkademik hayat birçok süreci yapısında barındırır. Her aşaması akademik yolda yürüyen bilim yolcularını ayrı bir olgunlaşma sürecine yönlendirir. Yüksek lisans eğitimiyle başlayan heyecan, umut ve azim dolu bu süreç birçok sorumluluğu yükler bilim insanlarının omuzlarına. Her bir süreç bir sonraki süreç için altyapı ve çalışma ortamı oluşturur. Yapılacaklar listesi zihinlerinde akademik çalışmaların göbeğinde bulur bilim yolcuları kendilerini. Akademik hayata yeni adım atmış genç filizler güzelliklerle dolu bu serüvene başladığı andan itibaren bilim okyanusuna derin dalışlar yapar ve bilimin rengarenk dünyasında güzel bir yer edinebilme fırsatı yakalarlar. Akademisyen olma hedefi toplumun geniş kesimi tarafından benimsendikçe akademik yolda yürüme azmi, sevgisi ve üretkenliği doğrusal olarak artmış olur. Akademisyenlik sadece bir meslek değil aynı zamanda bir yaşam biçimidir. Akademik çalışmaları hayatının bir parçası olarak gören her bilim insanı için başarı kaçınılmaz olur.
#Konuk YazarBodrum, Marmaris, Datça, Fethiye, Göcek… Tatili çağrıştıran, yaz aylarının en popüler ilçelerini bünyesinde barındıran Muğla’nın beş dönemdir seçilmiş belediye başkanı Osman Gürün ile buluştuk. Hem eski albümlerini karıştırdık hem de ‘duayen başkan’dan siyasette uzun soluklu olmanın sırlarını dinledik. 25 sene ortopedi hekimliğinden sonra 24 yıldır siyasette olan Gürün: “Parti ayrımı gözetmeden tüm ilçelerimize eşit ve adil hizmet götürüyoruz. Bütün başkanlarla iletişimimiz var. Ak saçlı da olduğumuzdan ‘ağabey’ pozisyonundayız” diyor.
#MuğlaTÜRKİYE'nin en büyük orman yangını' olarak kayıtlara geçen ve 50 bini orman 75 bin hektarlık alanın küle döndüğü Manavgat'ta, ekimi yapılan 72 ton kızılçam tohumu filizlenmeye başladı. Bölgeye 1,5 milyon da fidan dikildiğini belirten Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, "Manavgat küllerinden doğuyor, 5- 6 yılda yeniden zümrüt yeşili bir saha göreceğiz" dedi.
#ManavgatBitkilerin yaşam döngüsü evrenin yapısı içinde yer alan konulardan bir tanesi olmaktadır. Bu döngü çiçekli bitkilerin çiçek açması ile birlikte başlamaktadır. Ardından yeni bir bitkinin gelişimine kadar devam etmektedir. Biyolojik bakımdan incelenmesi gereken konular arasında yer almaktadır. Bitkilerin yaşam döngüsünün birbirini izleyen birden fazla adımı bünyesinde barındırmaktadır. Hayat döngüsünü öğrenerek bitkinin yaşadığı evreleri öğrenmek mümkün olmaktadır. İşte, bitkilerin yaşam döngüsü hakkında detayları derledik.
#Araştırmaİzleyicinin İstanbul’u canlı-cansız tüm öğeleriyle bir bütün olarak görmesini amaçlayan ‘BURASI’ sergisi çağdaş sanatçıların ve ustaların bu şehirden ilham alan eserlerini bir araya getiriyor. Serginin sanatçılarına ‘onların İstanbul’unu’ sorduk. Kimi Boğaz’da vakit geçirmeyi, kimi Kapalıçarşı’yı gezmeyi, kimi de çay bahçelerinde oturmayı özlediğini anlattı...
#BurasıTürkiye'de yetişen pek çok endemik bitki türü vardır. Sevgi çiçeği de o endemik bitkilerden bir tanesidir. Sevgi çiçeği ile ilgili pek çok araştırma yapılmaktadır. Özellikle bu bitkiyi yetiştirmek isteyen kişiler Sevgi çiçeğinin bakımı nasıl yapıldığını merak etmektedirler. Peki Sevgi çiçeği nedir? Sevgi çiçeği özellikleri nelerdir? Sevgi çiçeği nasıl ekilir? Sevgi çiçeği evde yetiştiriciliği yapılabilir mi? Sevgi çiçeği faydaları nelerdir? İşte Sevgi çiçeği ile ilgili bilinmesi gereken tüm detaylar.
#Sevgi ÇiçeğiReyhan çiçeği nedir? Reyhan çiçeği nasıl ekilir? Reyhan çiçeği nasıl sulanır? Reyhan çiçeği nasıl çoğaltılır? Reyhan çiçeğinin bakımı nasıl yapılır? Reyhan çiçeği evde yetiştiriciliği yapılabilir mi? Reyhan çiçeğinin özellikleri nelerdir? Reyhan çiçeği adının anlamı nedir? Reyhan çiçeğinin Latincesi nedir? Reyhan çiçeğinin özellikleri hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.
#Reyhan ÇiçeğiLotus yani Nilüfer çiçeği, hoş ve çekici görünümü ile pek çok kişi tarafından beğenilmektedir. Oldukça güzel anlamlar ifade eden Nilüfer çiçeğini yetiştirmek ise zahmetli bir iştir. Şayet bu zahmete katlanırsanız hem güzelliğinden hem de faydalarından yararlanabilirsiniz. Konumuzda Nilüfer çiçeği hakkında geniş kapsamlı bilgilere değinerek yetiştirme ve bakımı ile ilgili bilgileri derledik.
#Nilüfer ÇiçeğiLotus çiçeği, oldukça nadide çiçek türlerinden biridir. Bu çiçek türü, çamurlu ve kirli yerlerde yetişen bir bitki olma özelliği taşımaktadır. Avrupa’da koruma altına alınmış çiçek türlerinden biridir. Sizin için özel olarak seçilmiş olan Lotus çiçeği nedir ve bakımı nasıldır? Lotus çiçeği anlamı, özellikleri, faydaları ve yetiştiriciliği şeklindeki konuları detaylarıyla derledik.
#Lotus ÇiçeğiNASA'nın araştırmalarına dahi konu olan Kurdele Çiçeği, muhtemelen herkesin evinin bir köşesinde bulunmaktadır. Peki, bu bitki türü hakkında yeterince bilgiye sahip miyiz? Özellikle evimizin havasını temizleyen Kurdele çiçeği hakkında ekimi, bakımı ve çoğalması ile ilgili detayları derledik.
#Kurdele ÇiçeğiEvde bitki yetiştirmek birçok kişinin hayallerinden biridir. Evde yetiştirilmek istenen bitkilerden biri de nanedir. Nane tohumu nasıl ekilir? Nane tohumu ne zaman ekilir? Nane tohumu nasıl olur? Nane tohumu nereden alınır? İşte nane tohumu hakkında detaylı bilgiler.
Fesleğen, Ballıbabagiller familyasına ait Ocimum cinsi tek yıllık bir bitkidir. Ilıman iklimde yaşamaya uygun olan fesleğen evlerde saksı içinde yetiştirilebilir. Peki, fesleğen tohumu nasıl ve zaman ekilir? Fesleğen tohumu nasıl olur ve nereden alınır? İşte fesleğen tohumuyla ilgili merak edilen tüm detaylar.
Fasulye tohumu ülkemizde oldukça fazla ekilmekte olan bir tohum olma özelliğine sahiptir. Üstelik verimli topraklarda oldukça kolay bir şekilde yetiştirilmekte olan bir tohumdur. Fasulye tohumu yetiştirmek isteyen kişiler öncesinde bilgi sahibi olmak ister. Fasulye tohumu nasıl ve zaman ekilir? Fasulye tohumu nasıl olur ve nereden alınır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Çam ağacı görüntü olarak güzel, her zaman yeşil yaprakları ile çevreyi güzelleştiren ağaçtır. Çam ağacının pek çok türü bulunmaktadır. Dünyada ve Türkiye’de en çok yetiştirilen ağaç türlerinden bir tanesidir. Yılbaşının bile simge ağacı olarak bilinir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Biberiye tohumu nedir? Biberiye tohumu nasıl olur? Biberiye tohumu nasıl yetiştirilir? Biberiye tohumu nasıl ekilir ve dikilir? Biberiye tohumu nasıl saklanır? Biberiye tohumu nedir ve özellikleri hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.