Nane Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Nane Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?

Güncelleme Tarihi:

Nane Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir Nane Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2021 17:17

Evde bitki yetiştirmek birçok kişinin hayallerinden biridir. Evde yetiştirilmek istenen bitkilerden biri de nanedir. Nane tohumu nasıl ekilir? Nane tohumu ne zaman ekilir? Nane tohumu nasıl olur? Nane tohumu nereden alınır? İşte nane tohumu hakkında detaylı bilgiler.

Haberin Devamı

Nane en çok kullanılan yeşil bitkilerden biridir. Hem kuru nane hem de taze nane olarak birçok kullanım alanına sahiptir. Nane gibi bitkiler kolaylıkla ev ortamında yetiştirilebilmektedir. Ev ortamında yetiştirilen nane dışarıdan alınan naneye oranla daha fazla aromatik tada sahip olur. Daha az miktarda kullanılıyor olsa dahi çok etkiye sahiptir. 

Nane Tohumu Nedir? 

Nane tohumu nane bitkisinin yetiştirilmesinde kullanılmaktadır. Nane tohumunun toprağa ekilmesi ve çimlenmesi ile nane bitkisi meydana gelir. 

Nane Tohumu Nasıl Olur? 

Nane bitkisinin birden fazla çeşidi bulunmaktadır. Siyah renkte oldukça küçük yuvarlak şeklinde tohumlar olabileceği gibi, uzun ince küçük yaprak şeklinde yine siyah renge sahip olabilmektedirler. 

 Nane Tohumu Nereden Alınır ve Bulunur? 

Haberin Devamı

 Nane tohumunu bulabilmek oldukça kolaydır. Herkesin kolaylıkla ulaşabileceği birçok markette de yer alan nane tohumu aynı zamanda tohum satan çeşitli dükkânlarda, internet sitelerinde ve aktarlarda kolaylıkla bulunabilir olan tohumlardan biridir. 

 Nane Tohumu Nasıl Ekilir? 

 Nane bitkisinin yetiştirilebilmesi diğer bitkilere nazaran daha kolaydır. Nane bitkisi yeni yapraklar oluşturacak şekilde kök sistemine sahip olan bir bitkidir. Nane tohumunun çimlenmesi ve toprağa ekilmesiyle büyür ve gelişir. Nane tohumunun ekilmesini istediğinizden bir gün öncesinde suda bekletilmesini gerekmektedir. Bir gece suda bekleyen nane tohumu aynı şekilde bir gece boyunca nemli bez içinde de bekletilebilir. 

 Nane tohumunun ekildiği toprağın sıcaklığı da 10 ila 20 derece aralığında olmalıdır. Saksı içerisinde veya daha büyük genişlikteki toprak alanda yetiştirilebilir. Hazırlanmış olan toprağın içine nane tohumları serpiştirilir. Üzerinde toprak kapatılır. Torf ve ince elenmiş toprak karşımı kullanılmalıdır. Nane tohumlarının üzeri 1 cm kadar toprakla kapandıktan sonra biraz sulanır. 

 10 ile 20 gün arasında düzenli bakım ile nane bitkisi oluşmuş olur. Güneş ışığının alınıyor olması da nane tohumu için önemlidir. Tohumun çimlenmesinin ardından 4 ila 5 cm aralığındaki boyuta ulaşan nane toprağa ekilmeye hazırdır. Çimlendirme işleminin ardından direk filiz halinde toprağa ekilebilir. 

Haberin Devamı

 Nane Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir? 

 Nane tohumunun ekilmesi ve nane bitkisinin yetişebilmesi için en iyi zaman bahar aylarıdır. Bahar aylarında nane tohumu ekilir. 

 Nane Tohumu Kaç Günde Çimlenir? 

 Nane tohumları toprağa ekilmeden önce mutlaka bir gece suda bekletilmeli veya nemli olan bir bez içinde bekletilmelidir. Torf ve ince olan elenmiş toprak karışımından elde edilen yumuşak toprak içerisine ekilen nane tohumuna verilen can suyunun ardından güneş alan bir yerde bekletilmelidir. Her gün fısfıs ile yapılan sulama ile ve düzenli güneş görmesi ile nane tohumu 10 ya da 20 gün arasında çimlenecektir. Saksı üzerinden 4 -5 cm kadar filizlenme görülecektir. 

Haberin Devamı

 Nane Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır? 

 Nane tohumu ve nane bitkisinin sulanması için fısfıs şişeler kullanılmalıdır. Az ölçüde fakat her gün sulama yapılmalıdır. Fazla su naneni hastalandıracaktır oldukça ölçülü şekilde ve düzenli olarak sulama yapılması gerekir. 

 Nane Tohumu Nasıl Saklanır? 

 Nane tohumunun diğer bitkilerin tohumunun saklanmasında olduğu gibi dikkatli saklanması gerekmektedir. Nane tohumları rutubetin olmadığı kuru bir ortamda saklanmalıdır. Aynı zamanda bu ortam hem karanlık hem de serin olan bir ortam olmalıdır. Rutubetli ortam tohumların küflenmesine yol açar, aynı zamanda serin olmayan ortamda rutubetin oluşmasına yol açmaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!