Güncelleme Tarihi:
Çok eski dönemlerden günümüze kadar gelen biberiye uzmanlarca ömrü uzatan bitki olarak önemi vurgulanan ve kullanılması tavsiye edilmekte olan bir bitkidir.
Biberiye Tohumu Nedir?
Biberiye bitkisi geçmişi çok eski uygarlıklarda şifa amaçlı kullanılan ve faydasının olduğu bilinen hem süs bitkisi olarak hem de şifalı bir bitki olarak yetiştirilmektedir.
Biberiye bitkisi yetiştirmek amaçlı kullanılan biberiye tohumu aynı zamanda birçok hastalık için şifa olarak da kullanılan özel bir bitki tohumudur.
Biberiye Tohumu Nasıl Olur?
Biberiye tohumu minik buğdaylar şeklinde bitkide oluşan tohumlardır. Tohumların ekimi uzun ve meşakkatli bir süreçten sonra filizlenmektedir. Biberiye tohumları uzun süre boyunca çimlenmek için beklenmesi gereken tohumlar olup ekilmelerinden yaklaşık 3 ay sonra fide haline gelebilmektedir.
Biberiye Tohumu Nereden Alınır ve Nerede Bulunur?
Biberiye tohumu bitki tohumlarının satışının yapıldığı zirai faaliyet yapan firmalarda bulunmaktadır. Biberiye bitkisi kendi dallarından oluşan çelikler sayesinde de yetiştirilip çoğaltılabilmektedir.
Biberiye tohumları bir adet bitkiden de elde ederek ekilebilmektedir.
Biberiye Tohumu Nasıl Ekilir?
Biberiye tohumu ekimi uzun süren bir ekimdir. Bunun nedeni biberiye tohumlarının çimlenme süresinin ve filizlenme süresinin uzun olmasıdır. Biberiye tohumları ekildikten sonra 25 ile 30 gün içerisinde çimlenmektedirler.
Biberiye Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir?
Biberiye tohumu ekimi ilkbahar veya sonbaharda yapılabilmektedir. Çimlenme süresi uzun olduğu için kapalı bir ortamda ekimi yapılarak filizlenmesi sağlandıktan sonra ilkbaharda ekimi yapılması önerilmektedir. Biberiye tohumları çimlendikten sonra yaklaşık 3 ay sonra dikme işlemi yapılabilmektedir. Dikme süresi bitki tohumuna göre de değişebilmektedir.
Biberiye Tohumu Ne Zaman Çimlenir?
Biberiye tohumu çimlenme süresi 25 ile 30 gün arasında değişmektedir. Biberiye tohumlarının çimlenmesini kolaylaştırmak için daha önceden ekiminin yapılması ve toprağa ekiminin sonra yapılması büyük miktarlarda ekimler için gerekli olan bir yöntemdir.
Biberiye Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır?
Biberiye tohumları ekildikten sonra toprağın sık sulanması bitkinin tohumlarının çürümesine yol açmaması için özellikle toprağın sadece nemli olmasına önem vermek gerekmektedir. Biberiye tohumları çimlenmeye başladıktan sonra da toprağın nem kontrolü yapılarak sulama yapılmalıdır.
Biberiye Tohumu Nasıl Saklanır?
Biberiye tohumları saklanması biberiye ekme işlemi yakın zamanda ise ekilerek bitkinin çimlenme süresini toprakta geçirmek faydalıdır. Biberiye tohumu başka bir zaman içinde ekilecek ise biberiye tohumları kuru nemden uzak yerde mümkünse güneş görmeyen loş ortamlarda saklanmalıdır.