Bu zamana kadar hep kadınlara feminist olup olmadığı soruldu. Peki Hollywood' un yakışıklı erkekleri feminist olabilir mi? Aralarında bekâr bir anne tarafından büyütülüp 'Kesinlikle feministim' diyen de var, 'Beni bu işlere karıştırmayın' diyen de...
#Feminist ErkeklerHürriyet İnternet Genel Yayın Yönetmeni Fatih Çekirge, kızların, küçük gelinlerin geceleri yorgan altında ağlaya ağlaya uyuduğu, burunları kesilerek cezalandırılan, kemer tokasıyla dövülen kızları tanıdıktan sonra kadına uygulanan şiddete karşı taraf olduğunu belirtti.
TikTok’ta popüler olan #womeninmalefields trendinde kadınlar, erkeklerle ilişkilendirilen tuhaf davranışları ve diyalogları taklit ederek mizahi videolar yayımlıyor. Kısa sürede dünyada hızla yayılan bu trend kadınlar arasında rahatlatıcı ve güçlendirici bir dijital dayanışma duygusu da yaratıyor.
#Gizem CoşkunardaSon günlerde ‘cezasızlık politikası’ tartışılıyor. “Toplumda faillerin cezasız kaldığına dair bir algı mı oluştu, yoksa bu gerçek bir olgu mu” diye kadın hakları savunucularına ve avukatlara sorduk: “Ortada somut bir gerçek var. İşlenen suçlara karşı kanunlarda düzenlenen ceza miktarıyla infaz miktarının (yatarı) farklı oluşu, yani ‘yatarı’nın daha düşük oluşu, cezasızlığın infaz düzenlemelerinden kaynaklandığını gösteriyor.” Peki, neyi değiştirmeli, nasıl önlemler almalı?
#Kadına ŞiddetBirbirlerini bulmuş, ortak bir gelecek hayal eden iki insan; ama Vahşi Batı’nın kanun tanımaz yüzü onların kapısını çalıyor. Viggo Mortensen’in yazıp yönettiği ve başrolünde oynadığı ‘Dünyanın Sonuna Doğru’ hüzünlü bir western öyküsü anlatıyor. Filmde kendi ayakları üzerinde durmaya çalışan kadın karakteri Vicky Krieps canlandırıyor.
#Uğur VardanHaksız tahrik indirimi genellikle cinayet faili erkeklere uygulanıyor. Doç. Dr. Eylem Ümit Atılgan’ın ‘Haksız Tahrik Bir Erkeklik Hakkı’ adlı kitabı bu konuya odaklanıyor. 1978 yılından itibaren indirimin uygulandığı binlerce davayı inceleyen Atılgan, 24 yıldır gündeminden düşmeyen maddeyi ve kadınların yaşadığı adaletsizliği anlattı.
#KadınKarşı cinsle romantik ya da cinsel ilişki kuramayan ve bunun sorumlusu olarak kadınları gören erkekler sosyal medya platformlarında bir araya geliyor. Kadınlara yönelik saldırganlık ve şiddet içeren bir dili benimseyen ve ‘incel’ olarak adlandırılan bu topluluklar bir altkültürken giderek etkin hale geldiler. Nedenlerini siyasetbilimci Prof. Dr. Alev Özkazanç’la konuştuk.
#Meltem FıratlıKadın hakları alanında çalışan, yazan, konuşan, eser üreten kadınlardan oluşan jürimize feminizmle ilgilenenlerin hem yeni başlayanların hem de bilgisini derinleştirmek isteyenlerin- okuması gereken kitapları sorduk. Tavsiyeleri arasında Virginia Woolf’un ‘Kendine Ait Bir Oda’sı ve Margaret Atwood’un ‘Damızlık Kızın Öyküsü’ de var.
#Zeynep Nazlı YILDIRIMGezi yazıları denince tarihin en eski eserlerinden biri olan Marco Polo'nun Geziler Kitabı akla gelir. Çeyrek asırdan fazla zaman boyunca Ortadoğu ve Asya'yı dolaşan Venedikli tüccar Marco Polo'nun gördüğü yerlere dair anlattıkları, bugün bile kafaları kurcalıyor. Polo'nun anlattığı o gizemli hikâyelerin ne kadarı gerçek? İşte cevabı...
#Marco PoloAlasdair Gray’in aynı adlı romanından uyarlanan “Poor Things” geçen pazar düzenlenen Altın Küre Ödül Töreni’nde müzikal ve komedi dalında ‘en iyi film’ seçildi. Yorgos Lanthimos’un yönettiği film aynı dalda başrol oyuncusu Emma Stone’a da ‘en iyi kadın oyuncu’ ödülünü getirdi. Zeki ve alışılmışın dışında bilim adamı Dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe) tarafından hayata döndürülen genç bir kadın Bella Baxter’ın fantastik evrimini anlatan filmi başrol oyuncuları Emma Stone ve Ramy Youssef ile Kelebek için konuştuk.
#Emma StoneNe bir dolmuşta öldürülen Özgecan Aslan’ı unutuyorlar ne de bir varilde yakılan Pınar Gültekin’i… “Hayatlarımızı korumaya çalışıyoruz, hedefimiz eşitsizliğin olmadığı bir dünya” diyorlar. Genç Feministler Federasyonu’nu kurmaya çalışan üniversite öğrencisi genç kadınlar, mücadelelerini ve yaşadıkları güçlükleri anlattı.
#Kadın13 yıldır öyle karakterleri öyle ustalıkla canlandırdı ki; hafızamıza kazıdı. Adını Türkiye’nin en iyi kadın oyuncuları arasına yazdırdı. Sosyal medyada yaptığı paylaşımlar ve açıklamalarla gündemden hiç düşmemesi konusunda “Sosyal medyada biraz kafama göre takılmak istiyorum, öyle de takılacağım. Altı üstü uygulama bunlar ya” diyor. Şimdi ‘Bihter’ filmiyle karşımızda Farah Zeynep Abdullah. Onunla zorla botoks yaptırmasını isteyen yönetmenden Hande Ataizi ile yaşadıklarına, “Sadece ben değil, ailem de dahil olmak üzere, tehdit edildim, hakarete uğradım” dediği Yılmaz Güney olayından Nur Sürer’e ve galada gündem yaratan kıyafetine uzanıyoruz: “Anasına küfretmişimcesine giydiklerimden nefret eden insanlar bana komik geliyor.”
#Farah Zeynep AbdullahBazen asabi, bazen güler yüzlü ama hep koşturan... Annesine, eşine, çocuklarına yetişmeye çalışan... Ben onun hep neşesini, eğlenceli ve anaç tarafını gördüm. İkimizin ortak yanı babamızı çok özlememiz, ara ara, “Yanımızda olsa” dememiz. İyi ki tanımışım seni Almula...
#1Upuzun bacakları, incecik beli, her zaman fit olması, bakımlı görünümü sebebi ile özellikle genç kadınlar arasında “tek tip güzellik anlayışı”nı doğurduğu için sayısız tartışmanın odağında olan Barbie’in ilk filmi dünya çapında gişe rekorları kırarken Türkiye’de “Erkek adam Barbie izlemez” akımı başladı. Sosyal medyada özellikle TikTok’ta “Barbie izleyen erkek ‘ılıktır’” temalı videolar izlenme rekorları kırıyor ama “Barbie” ve “pembe” sevmeyen erkeklere üzücü bir haberim var. Gişe araştırmalarına göre Barbie filmine giden her 10 kişiden dördü erkek izleyici imiş. Sordum: “Erkek adam Barbie ile oynayamaz”, “Filmine gidemez” ve “Pembe giyemez” mi?
#BarbieSanat tarihinin ünlü ressamları, klasik eserlerinde kadınları nasıl görmüşler ve onları nasıl yansıtmışlar? Bu eserler kimlerin gücüyle ve kimlerin pahasına birer klasiğe dönüşmüşler? ‘Resimdeki Kadın’ hepsini bir bir ‘ifşa eden’ zihin açıcı bir kaynak...
#Resimdeki KadınGeçtiğimiz aralıkta İstanbul Esenyurt’ta Meral Ç., ocak ayında Bakırköy’de Nazan A., geçtiğimiz hafta da Bursa’da kocası ile tartışan Ayşe K. balkondan düşerek hayatını kaybetti. Sadece 2022’de 334 kadın cinayeti işlenirken, 245 kadın da ‘şüpheli’ şekilde; balkondan düşme, suda boğulma, fare zehiri içme, ateşli silahla intihar gibi nedenlerle öldü. Ez cümle kadın cinayetleri kadar özellikle de yüksekten düşme gibi ispatlanması zor ‘şüpheli’ ölümler de artıyor. Ama bu gerçeğe rağmen özellikle de sosyal medyada bu şüpheli ölümleri gündeme taşıyan bir dizinin yasaklanması gerektiği konuşuluyor. Neden? Şüpheli kadın ölümlerinin arkasında ne var? ‘Aydınlatılamaz’ mı sanılıyor? İşte yanıtı.
#EsenyurtGeçen senelerin 8 Mart Gece Yürüyüşü’nün en akılda kalıcı sloganıydı; ‘Umutsuzluğa kapılırsan bu kalabalığı hatırla’. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü sebebiyle yazının başlıklarında 8 Mart sloganları kullandım. Bu hafta sizi bir kadın oyunu izlemeye davet ediyorum, umutsuzluğa kapılırsak hayat dolu kalabalığımızda doğan hikâyelerimizden güç almak için...
#Bahar Çuhadar‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ öncesi, dünyanın çeşitli kesimlerinde olduğu gibi Almanya’da da kadın-erkek eşitliği ülkenin gündemine yerleşti. Sosyal Demokrat Parti (SPD), Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller’in 7 Aralık 2021 tarihinde imzaladıkları Koalisyon Sözleşmesi’nde, ‘Dünyada kadınların ve kız çocuklarının doğum haklarını, kaynaklarını ve temsilini güçlendirmek ve sosyal çeşitliliği teşvik etmek için feminist dış politika oluşturulması’ yer aldı.
#Annalena BaerbockAlmanya Dışişleri Bakanı olduğundan bu yana kendine has bir tarz yaratan Yeşiller kökenli Annalena Baerbock, “feminist dış politika” ile feminist bir refleks geliştirmek ve bakanlığa bu anlayışı yerleştirmek için ana çerçeveyi oluşturan konsepti tamamladı.
#AlmanyaSizce şehirler daha çok erkeklere göre mi kadınlara göre mi tasarlanıyor? Peki kamusal alanlar daha çok kimin ihtiyaçlarını karşılıyor? Ofislerin ısısı kime göre ayarlanıyor? Tıp alanında, ilaçların yan etkisi araştırılırken daha çok kimler temel alınıyor? Günlük hayatta kullandığımız objeler, arabalar, teknolojik ürünler erkekler mi kadınlar mı düşünülerek üretiliyor? Gazeteci, yazar Rebekka Endler’in yeni çıkan kitabı ‘Eşyaların Patriyarkası’ bu soruların yanıtlarını çok çarpıcı şekilde ortaya koyuyor.
#Rebekka EndlerAvustralya'nın Melbourne kentinde bir üniversite mezuniyet töreninde yapılan evlilik teklifi ortalığı karıştırdı. Feminist yazar Clementine Ford ve sosyal medya kullanıcılarının tepkileri sonrası üniversite özür dilemek zorunda kaldı.
#AvustralyaGösteri dünyasının ünlülerinin aylar öncesinden büyük bir ciddiyetle hazırlandığı MET Gala geride kalalı aylar oldu. Ama mayıs ayında yapılan etkinliğin en çok konuşulan konuğunun ve giydiği elbisenin ardındaki gerçekler daha yeni yeni bu kadar net bir şekilde açığa çıkıyor.
#Kim KardashianNATO’ya tam üyelik yolundaki İsveç’ten önemli mesajlar geldi. İsveç’in yeni merkez sağ hükümetinin Dışişleri Bakanı Billström, Türkiye ile imzalanan mutabakattaki tüm koşulların yerine getirileceğini vurguladı.
#İsveçAklınıza gelir miydi hiç, birilerinin, asla giymediği ve ömrü boyunca da giymeyeceği bir elbisenin bozulan dikişleri için gözyaşı dökeceği? Görünüşe göre şu sıralarda bu şekilde hisseden birçok insan var. Sayıları hiç de azımsanamayacak kadar çok olan bu kişiler, tarihe geçmiş bir elbisenin başına gelenler yüzünden kendilerini tutamayıp ağlıyor, büyük bir üzüntü duyuyor ve hissettiklerini sosyal medyada dile getiriyor. Bu duruma sebep olanları kıyasıya eleştiriyor.
#Marilyn Monroe