Uxservices tarafından düzenlenen kullanıcı deneyimi ve kullanılabilirlik etkinliği UXistanbul’un dördüncüsü yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Servis tasarımı temalı etkinlikte konuşan IBM Servis Tasarımı Programı Direktörü Peter Fossick, dördüncü sanayi devrimi olarak adlandırılan Endüstri 4.0’ın farklı koşullarında rekabet etmek isteyen kurumların Tasarım 4.0’a ihtiyaçları olduğunu söyledi. Facebook VR Ürün Tasarımcısı Katya Kostyukova ise 1 milyarı aşkın kullanıcısı olan platforma VR teknolojilerini nasıl entegre ettiklerini aktardı.
#Endüstri 4.0Kullanıcı deneyimi ve kullanılabilirlik konferansı UXistanbul, 20 Şubat’ta dördüncü kez profesyonellerle buluşacak. Servis tasarımı konusuna odaklanacak etkinliğin keynote konuşmacıları arasında Facebook ve IBM’de görev yapmakta olan yöneticiler de bulunuyor.
#UxistanbulHayatını kaybetmiş yakınlarımızla dijital ortamlarda buluşabilir hatta onlarla konuşabiliriz. Ya da öldükten sonra insanlara hikâyelerimizi anlatmaya devam edebiliriz. Artık böyle bir imkân var. ‘Ölüm sonrası hizmetler’ denen bu yeni sektör, yapay zekâ ve sanal gerçeklik teknolojileriyle tamamen dijital dünyada yapılanıyor.
#Umut Fırat EroğluMetaverse’e yönelik herkes bir şeyler söylüyor; dijital dünyanın bu yeni ve “top” trendi hakkında pek çok görüş paylaşılıyor. Her geçen hafta yeni bir metaverse platformu ile karşılaşmaya ya da bu alandaki yeni lansmanları duymaya alıştık. Bununla birlikte, bugün gerçek anlamda içine girip, deneyimleyebileceğimiz “bir metaverse” bulunmadı-ğının ve bu deneyimin sağlanması farklı teknolojilerin gelişimine ve yayılmasına bağlı olduğu için belli bir zaman gerektiğinin de farkında olmamız gerekiyor. Öte yandan, pek çok farklı platform bugünden “metaverse” olarak sunulmaya başlanmış durumda. Önde gelen şirketlerin liderleri de sürekli olarak “metaverse”de var olacaklarını belirtiyor, hatta bir kısmı şimdiden var olduklarını iddia ediyor. Peki gerçek bir metaverse yoksa, bu nasıl oluyor?
#MetaverseTuğçe Taşçı, dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan eski adıyla Facebook, yeni adıyla Meta’da geleceği tasarlıyor. Meta’nın sanal ve artırılmış gerçeklik gözlüklerinin tasarlandığı departmanda araştırmacı biliminsanı olarak görev yapan Taşçı, insanların makinelere sadece düşünerek komut verebileceği bir teknoloji üzerine çalışıyor.
#Tuğçe TaşçıMetaverse’e olan ilgi oldukça yoğun bir şekilde devam ediyor. Goog-le’da metaverse’e yönelik aramalar geçen yıldan bu yana %7.200 artış gösterdi. Önde gelen araştırma şirketlerinden McKinsey kurumsal şir-ketlerin ve risk sermayesi şirketlerinin bu yılın ilk beş ayında meta-verse ile ilgili toplam $120 milyar yatırım yaptığını belirtiyor.
#Ergi ŞenerMetaverse’te bugün yaşanan gelişmeler alternatif evrenin geleceğine ışık tutuyor. Anlaşılan o ki; metaverse’te kazançlı yatırımlar yapabilir, meslek sahibi olabiliriz. Ama yakın gelecekte bağımsız bir metaverse ekonomisi olası görünmüyor.
#Umut Fırat EroğluMetaverse âlemi hızlı gelişiyor. Facebook ve Microsoft’un yanı sıra Nike ve Gucci gibi markaların metaverse’teki projeleri için personel almaya başladığı haberi bu hafta gündemdeydi. Sektörler arasında ABD’nin süpermarket zinciri Walmart’tan tutun Fortnite üzerinden metaverse’e giren Ferrari’ye kadar geniş bir yelpaze açılırken yepyeni ‘meta meslekler’ ortaya çıkmaya başlayacak. Gerçek dünyayı dijitale yansıtacak fütüristik iş sahalarını keşfedelim.
#MetaverseMetaverse nedir sorusu, son günlerde bu projenin hakkında çok sık haberlerin çıkmasıyla birlikte gündeme geldi. Gerçek dünyanın sanal dünya ile birleşmesinin bir sonucu olan Metaverse, Facebook gibi büyük teknoloji firmalarının da dahil olmasıyla birlikte bambaşka boyutlara ulaştı. VR deneyimlerini Metaverse sürecine dahil ederek yeni bir boyut oluşturmayı hedefleyen firmalar, çalışmalarını sürdürüyor. Bununla birlikte Metaverse sanal ortamlarında arsa satışı da gündemde yer alıyor. Peki, Metaverse nedir ve neler öngörülüyor? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#MetaverseMetaverse adı verilen dijital evren, son zamanlarda en çok konuşulan ve merak edilen konular arasında. Henüz adapte olmaya çalıştığımız bu evren, pek çok fırsatı da beraberinde getiriyor. Ancak uzmanlar 'Bu evrende ne yapacağınızı bilmiyorsanız, henüz uzak durmalısınız' uyarılarını sık sık yapıyor. Biz de bu evrendeki riskleri uzmanlarla konuştuk. Detaylar haberimizde...
#MetaverseMetaverse dünyası yeni gelişmeler ile gündeme gelmeye devam ediyor. Gerçek dünyanın sanal dünya ile birleşmesinin bir sonucu olan Metaverse, Facebook gibi büyük teknoloji firmalarının da dahil olmasıyla birlikte bambaşka boyutlara ulaştı. VR deneyimlerini Metaverse sürecine dahil ederek yeni bir boyut oluşturmayı hedefleyen firmalar, çalışmalarını sürdürüyor. Bununla birlikte Metaverse sanal ortamlarında arsa satışı da gündemde yer alıyor. Peki, Metaverse nedir ve neler öngörülüyor? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#MetaverseHep birlikte internetin dijital evrimine şahit olduğumuz şu günlerde nedir bu metaverse sorusunu yerinde deneyimledik. VR gözlükleri takıp ulaştığımız evrenin ötesinde tabloların içinde dolaşmakla kalmayıp karşılaştığımız avatarlarla Tokyo’da bir otelin terasındaki partiye katıldık.
#MetaverseDünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarlarından CES, iki yıl aradan sonra yeniden kapılarını açarken pandemi nedeniyle ziyaretçi sayısının az olduğu gözlendi. Fuarda, Merkez Hol ile Togg’un da bulunduğu Batı Holü arasındaki ulaşım Teslalar ile sağlanırken CES 2022’de elektrikli araç ve teknolojilerindeki artış dikkat çekti.
#ToggTeknolojideki yeni büyük fikirler (“next big thing”) gerçek hayatta kullanılmadan önce, genellikle fragmanlar ile hayatımıza girerler. Bu süreçte, teknolojik kavramlar yeterince açıklanmadan, gereğinden fazla kullanılarak jargon haline gelir ve teknolojiler özelinde bir beklenti (hype) oluşur. Bu durumu, gelişen yeni teknolojiler özelinde pek çok kez gözlemledik: Bulut bilişimde, yapay zekada, blokzincirinde ve 5G’de olduğu gibi… 2021’in son dönemlerinde, metaverse açısından da benzer bir gelişim yaşandı ve metaverse kavramı gölgelerden çıkıp ana akım sözlüğüne girmiş oldu…
#Ergi ŞenerUzaya seyahat, zihnimizde oluşturduğumuz sanal bir evrende yaşam, füzyon enerjisi, beyin gücüyle araçları kontrol etme... Kitaplara, filmlere konu olan bu fenomenler artık günümüzün gerçeği... Sadece bir yılda atılan adımlar, uçan otomobillerin, ışınlanmanın, sanal seyahatin pek de uzak olmadığını hissettiriyor. 2021’e damgasını vuran teknolojik ve bilimsel gelişmeleri sıraladık.
#TeknolojiMicrosoft’un kurucusu, önde gelen bir girişimci, yatırımcı ve iş insanı olan Bill Gates’in, “en sıra dışı ve zor yıl” olarak nitelendirdiği 2021 yılının bitmesine artık sadece günler kaldı. 2021’i zor ve sıra dışı yapan etkenlere baktığımızda, global ölçekte, tüm insanlığı ilgilendiren sorunlar ile ortaklaşa mücade etmek durumunda kaldığımızı görmekteyiz: Pandeminin bitmeyen etkileri, iklim krizi kaynaklı sıradışı doğa olaylarının artışı, ekonomik sıkıntılar, kuraklık, vb…
#Ergi ŞenerBundan böyle hepimiz bir yandan gerçek hayatlarımızı yaşarken bir yandan da bir bilgisayar oyununun içine gireceğiz. Arttırılmış gerçeklik gözlüklerimiz sayesinde iş toplantılarına avatarlarımızla katılacak, sanal âlemden arsa satın alacağız. Yani artık hayaller uzay, gerçekler metaverse!
#MetaverseMetaverse tabiri, son günlerde kripto para piyasasını yakından takip eden kişilerin araştırdığı hususlar arasında yer alıyor. Sanal dünyayı gerçek hayatla birleştirmeyi amaçlayan bir sistemin temelini oluşturacağı söylenen metaverse, uzak ile yakını bir araya getirecek. Böylece, iki farklı noktada bulunan kişiler, aynı mekanda bulunabilecek. İşte, metaverse hakkında merak edilen detaylı bilgiler
#MetaverseFacebook CEO'su Mark Zuckerberg 28 Ekim Perşembe günü şirketin adını "Meta" olarak değiştirdiklerini açıkladı. Bu değişiklik zaten, Zuckerberg'in uzun süredir öne çıkardığı ve şirketine yön verdiği "metaverse" stratejisine bir vurgu ve bu kavramı sahiplenme adına da önemli bir adım niteliğinde.
#Ergi Şener