Paylaş
10 TEKNOLOJİK GELİŞME
METAVERSE EVRENİ AÇILDI
Yıla damgasını vuran en önemli gelişme metaverse oldu. Facebook’un şirket ismini Meta olarak değiştirmesiyle anaakıma giren ve arazi satışlarıyla ünlenen metaverse, sınırsız olasılık ve fırsat barındıran yeni dünyamız...
İŞE, OFİSE, MESLEKLERE BAKIŞIMIZ DEĞİŞTİ
Uzaktan çalışmanın artık vazgeçilmez olacağı 2021’de kesinleşti. Oyun oynamak artık bir meslek olarak kabul görmeye başladı.
APPLE’DA DEĞİŞİM
Apple, yeni mikroişlemcisi M1 ile tüm PC’lerini hızlandırdı, MacBook Air’ler bile güçlü bilgisayarlarla yarışır oldu. Macbook’lara eski portları yeniden geldi, sorunlu ‘touchbar’ kalktı.
ÇİP SIKINTISI ZORLADI
Küresel çip krizi teknoloji dünyasını zorladı. Yoğun talebi karşılayamayan çip üreticileri akıllı telefon, otomotiv ve ev aletleri gibi sektörler arasında seçim yapmak zorunda kaldı.
BİR KABLO DAHA AZALDI
Önceki sene Airpods sosyal statü aksesuarıydı. 2021’de ünlü markaların ve Çinli üreticilerin pazara girmesiyle bluetooth kulaklıkları herkesin ulaşabildiği modern bir stil objesi haline geldi.
DOKUNMATİK YÜZEYLER GELİŞTİ
Dijital kalemlere gerçek kâğıt hissi veren, tabletlere takılabilen yüzeyler piyasaya çıktı. Elektronik mürekkepler tablet ekranlara entegre olmaya başladı. Kâğıt ve dijital arasındaki fark epeyce kapandı.
TELEFONLAR BEKLENENİ VEREMEDİ
Akıllı telefonlar açısından vasat ve ‘ara’ bir yıldı. Çip sıkıntısının etkisiyle büyük bir ilerleme sergilenmedi. iPhone 13’ün 12’den çok da farklı olmadığını düşünenler 14’ü beklemeyi tercih etti.
NFT ÇILGINLIĞI BAŞLADI
Dijital sanat eserlerinin eşsiz hale gelip değerlenmesini sağlayan NFT teknolojisi yeni bir yatırım aracı yarattı. Tabii dijital sanatçılara da yeni bir üretim ve kazanç sahası açtı.
AR VE VR GÖZLÜKLER
İstenen talebe ulaşamayan VR gözlükler için metaverse umut oldu. ‘Arttırılmış gerçeklik’in (AR) potansiyeli ortaya çıktı.
EKRANLAR KATLANDI
Samsung’un katlanabilir ekranlı cihazları bu yıl piyasaya çıktı. Onu LG, Oppo, Moto gibi markalar izledi. Beklenen ilgiyi gören premium cihazlar, katlanabilir ekranlı bir geleceği müjdeliyor.
10 BİLİMSEL GELİŞME
UZAY TURİZMİ BAŞLADI
2021, insanlık tarihine uzay turizminin resmen başladığı yıl olarak geçti bile. Önce Virgin Galactic, ardından Jeff Bezos’un Blue Origin’i ve Elon Musk’ın SpaceX’i yörünge altına ilk uzay turistlerini taşıdı.
JEO-MÜHENDİSLİK GÜNDEMDE
Hava koşullarını ve iklimi değiştirmeyi hedefleyen, aynı zamanda riskli ve tartışmalı bir konu olan ‘jeo-mühendislik’ faaliyetleri 2021’de sıklıkla gündeme geldi.
MİNİ MİNİ BEYİNLER
Laboratuvar ortamında beyin hücrelerinden ‘organoid’ adı verilen minik canlı beyinler oluşturan biliminsanları bunlara ‘gözler’ takmayı dahi başardı.
DÜŞÜNCE GÜCÜYLE KONTROL
Elektronik cihazların düşünce gücüyle kontrolünde bu yıl önemli başarılar elde edildi. Neuralink’in ‘MindPong’ projesi bunlardan biriydi. Neuralink, bir maymuna beyin gücüyle masa tenisi oynattı.
AKILLI KIYAFETLER
Daha giyilebilir cihazlara tam alışmadan akıllı kıyafetler gündeme geldi. Akıllı kumaşlar, tüm bedenin hareketini veri olarak kaydedebiliyor. Bu durum yepyeni bir teknoloji segmenti yaratma potansiyeli taşıyor.
COVID-19 HAPLARI
Koronavirüsle mücadelede etkin rol oynayan aşılardan sonra sırada COVID-19 hapları var. Pfizer’ın geliştirdiği haplar, teşhisi takiben 3 gün içinde alınırsa semptomları baskılayarak ölüm vakalarını engelleyebiliyor.
ELEKTRİK DEVRİMİ
ABD ve İngiltere, 2030 itibariyle benzinli araç satışını yüzde 50 oranında kısıtlama; 2035’te de tamamen yasaklama kararı aldı. Elektrik devriminin ilk somut adımı böylece atılmış oldu.
FÜZYON ENERJİSİ
Sınırsız kaynak olarak görülen füzyon enerjisi çalışmalarında bir dönüm noktasına erişildi. ABD’li füzyon reaktörü girişimi Helion, 2024’te mini reaktörlerle net elektrik üretebileceğini duyurdu.
UZAYDAKİ EN BEREKETLİ YIL
Bu yıl uzayda çok sayıda ‘ilkler’ yaşandı. SpaceX’in Starship yolcu gemisi son iniş denemesinde başarılı oldu. NASA Mars’ta helikopter uçurdu, uzay istasyonunda sebze yetiştirdi ve ilk kez bir uzay aracı Güneş’in atmosferine dokundu...
LABORATUAR ETLERİ MASADA
2050’de insanlığı doyurmak büyük bir mesele haline gelecek. Besin değeri yüksek ve çevreye zararı az olan laboratuar etleri, burger ve fast-food zincirleri tarafından desteklenmeye başladı.
Paylaş