Metaverse ile yeni bir dünya başlıyor

DİJİTAL dünyada önemli gelişmeler oluyor.

Haberin Devamı



Facebook, Mark Zuckerberg’in “metaverse” olarak adlandırdığı sanal bir dünyaya yaptığı büyük yatırımla adını Meta olarak değiştirdi. Metaverse sözcüğünün yaratıcısı; yazar Neal Stephenson ise Facebook’a konuyla ilgili hiçbir tavsiyede bulunmadığını söyledi.
İsmet Berkan’ın Tekno Gündem’inde güzel bir yorum vardı.
Diyordu ki;
“Neal Stephenson’un icat ettiği kavramın bir süredir hayata geçtiğini de görüyoruz. Örneğin Roblox adı verilen oyun platformu tam olarak bu. Geçen hafta Facebook da, hem şirketlerinin adını Meta olarak değiştirdi hem de şirketin gelecek vizyonunun Metaverse’de olduğunu ilan etti. Metaverse, yani insanların oyun oynayacağı, sanal konserlere katılacağı, sanal şeyleri alacağı, sanal sanat eserleri toplayacağı, birbirlerinin sanal avatarlarıyla takılacağı sanal evren. Facebook bu evreni yaratmak ve tamamlamak için deli gibi para akıtmaya hazırlanıyor. Sadece 2022’de 10 milyar dolarlık yatırım yapacaklar. Şimdiden 10 bin kişi çalışıyor, bir 10 bin kişi daha işe alacaklar. Tabii sıfırdan bir evren yaratmak kolay değil. Ancak merak etmeyin, şimdiden metaverse için ürünler çıkaran şirketler belirmeye başladı bile. İşte bunlardan biri, Metaverse’de biz insanlar için hizmetçilik yapacak yapay zeka destekli ve insan görünümlü robotlar yaratıyor. Kim bilir, belki Facebook bu şirketi de satın alır.”
Metaverse, beraberinde bir VR endüstrisi ve daha önemlisi VR tabanlı vücut sensorları endüstrisi getirecek.
Hepimiz için yeni bir dünyanın başladığını söyleyebilirim.

Haberin Devamı

Metaverse ile yeni bir dünya başlıyor


Nasıl bir dünyayı anlatıyoruz

BU dünyada insanlar farklı elektronik aletlere geçiş yapabiliyor ve sanal ortamda iletişim kurabiliyor. Bu durumda bir bilgisayara bağlanmanıza gerek kalmıyor.
Metaverse, artırılmış gerçeklik ürünlerine ve hizmetlere deniliyor.
Metaverse’in temeli, yazar Neal Stephenson’un 1992 yılında yazdığı Snow Cash kitabına dayanıyor.
Stephenson kitabında fizik, artırılmış gerçeklikle sanal gerçekliğin bir internet ortamında paylaşıldığı teorisini işliyor.
Bazı oyun şirketleri hali hazırda Metaverse dünyasını kısmen uygulamaya geçmiş durumda.
Roblox onlardan biri...
Roblox ne yapıyor?
Bu platform, çocuklar ve gençler tarafından yapılmış sayısız oyunlardan oluşuyor. Fortnite platformunda da, 350 milyon kişinin oynadığı bir hayatta kalma oyunu da yine Metaverse sayılabilir.
Sanal konserler veren repçi Travis Scott bu konserlerde avatar olarak ortaya çıktı ve 12 milyon kişi tarafından takibe alındı.
Zuckerberg’in ‘teleportasyon’a benzettiği bu duruma göre ekranlar, hologramlar, artırılmış gerçeklik gözlükleri zamanla sanal bir evrende buluşarak, bir tür hareketliliğin akışını mümkün hale getirecek.
Biliyorum bir çoğumuz için bu yazılanları anlamak, kavramak zor.
Ama hepimiz bu değişime hızlı ayak uydurmuyor muyuz?
Hem de çok hızlı bir şekilde...

Haberin Devamı


YILIN PARLAYAN OYUNCUSU
şimdi de kamera arkasında

ESRA Gezginci; son dönemin en parlak isimlerinden...
“Best Of Turkey Awards” ödüllerinde yılın parlayan oyuncu ödülünü almasından da belli...
İzmirli...
Ama suyun öteki tarafından, “Aslen Boşnağım” diyor.
Küçük yaşlardan beri tiyatro oynuyor.
Ege Üniversitesi’nden sahne sanatları, oyunculuk, dünya dansları gibi birçok eğitimi alarak mezun olmuş.
Henüz üniversite öğrencisi iken “Tatar Ramazan” dizisinde Şengül karakterini oynadı.
“Yedinci Koğuştaki Mucize” filminde kaymakamın karısını canlandırdı. Uluslararası alanlarda ödüle değer görülmüş “İki Şafak Arasında” adlı filmdeki Hanife karakteri, “Her şeye Rağmen” adlı filmdeki Nesibe karakteri, “Arka Sokaklar” adlı televizyon dizisindeki Seda karakteri, “Son Yaz” adlı televizyon dizisinde Banu karakteri, “Giderayak” adlı komedi filminde Ece karakterini oynadı. Ayrıca birçok reklam filminde ve İçişleri Bakanlığı’nın kamu spotlarında oynadı. Genç yaşına rağmen kamera önünde önemli rollerde deneyim kazanan Esra, şimdilerde kamera arkasındaki yeteneklerini de göstermek istiyor.
Türkiye’nin değerlerini, geleneklerini, kültürünü anlatmak istiyor. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün de desteğiyle televizyon programları yapmaya başladı.
Programın hazırlıkları devam ediyor.
İlk bölümleri de çekildi.
NTV’de yayınlanacak programda başlangıçta İstanbul’un en özel yerleri, mekanları az bilinen esrarengiz öyküleriyle anlatılacak.
“Esra’rengiz İstanbul” programını sabırsızlıkla bekliyorum.

Haberin Devamı

Metaverse ile yeni bir dünya başlıyor


Bir kez daha iyi geldi

ESRA Gezginci’nin de oynadığı “Yedinci Koğuştaki Mucize” filmini geçen gün ikinci kez izledim.
Film 7 yaşındaki kızı ile aynı zeka yaşına sahip bir babanın adalet arayışını konu ediyor. 1983 yılında bir Ege kasabasında küçük bir kız ölür. Ölen kız sıkıyönetim komutanının kızıdır ve onun ölümünün sorumlusu olarak babaannesi ile yaşayan ve 7 yaşında bir kızı olan Memo görülür. Memo, her ne kadar suçsuz olduğunu anlatsa da kimse ona inanmaz.
İdam cezasına çarptırılan Memo’nun yakınları adaletin sağlanması için uğraşırken, Memo ve kızı Ova’nın tek istediği birbirlerine kavuşabilmektir. Memo, bir mucize gerçekleşip idam cezasından kurtulur.
Aras Bulut İynemli ve Nisa Sofiya Aksongur’un samimi, sahici oyuncuları yine iyi geldi.
Seyretmediyseniz tavsiye ederim.

Yazarın Tüm Yazıları