Havaların soğumasıyla birllikte hastalıklar ne yazık ki arttı ve probiyotiklerin kullanımı da önem kazandı. En doğal probiyotiklerden biri olaran ev yapımı yoğurt tercih edilenler arasında yer alıyor. Ev yapımı yoğurt hem güvenilirliği hem de daha sağlıklı olması bakımından özellikle kış aylarında ihtiyacımız olan vitaminleri almamızda önem taşıyor. Yoğurdu hazır almak yerine evde de kolayca yapabilirsiniz. Ev yoğurdu yaparkan birkaç noktaya dikkat edilmesi gerekiyor. Peki, taş gibi yoğurt nasıl yapılır? Evde yoğurt nasıl mayalanır? İşte, evde yoğurt yapımı ile bilinmeyen püf noktaları...
#Ev Yapımı YoğurtSon dönemlerde özellikle evde yoğurt mayalamak oldukça yaygın şekilde gerçekleştiriliyor. Taze ve doğal bir yoğurt elde edebilmek amaçlı, farklı malzemeler üzerinden özellikle taş gibi yoğurt öne çıkmaktadır. Peki, taş gibi yoğurt nasıl mayalanır? Yoğurdun sert olması için ne yapılmalı? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#YoğurtDaha sağlıklı ve aynı zamanda lezzetli şekilde yoğurt tüketebilmek için, birçok kişi evinde yoğurt mayalamaktadır. Tabii bunun kaç derecede ve ne kadar sürede yapılması en merak edilen konular arasında geliyor. Peki, yoğurt kaç saatte mayalanır? Yazın veya kışın yoğurt ne kadar sürede mayalanır? İşte bu konular üzerine merak edilen bilgiler.
#Yoğurt Kaç Saatte Mayalanır?Bilimsel adıyla ‘Galium verum’ ve halk arasındaki bir diğer adıyla hanımın karyolası olan yoğurt otunun karaciğerden bağışıklığa kadar pek çok faydası bulunuyor. Çayı ve kürü ilk günden beri etkisini gösteren yoğurt otunu gelin yakından tanıyalım.
#Yoğurt OtuSalgın nedeniyle eve kapanınca önce çeşit çeşit ekmekler yaptık. Öyle ki marketlerde maya bırakmadık. Sonra hamurişleri geldi; pasta, börek, pizza... Kimileri bir yerden sonra sıkılıp mutfaktan elini ayağını çekti, kimileri becerilerini arttırmaya devam etti. İkinci gruptakilerin yeni merakı evde yoğurt yapmak. Sosyal medyada mayaladığı yoğurdun ne kadar iyi tuttuğunu gururla gösterenlerin arasına katılmak isteyenler için uzmanlara evde yoğurt yapmanın inceliklerini sorduk.
#GazetehaberleriKocaeli'nin Körfez ilçesinde dedeleri ve babalarının amcası tarafından 63 yıl önce kurulan yoğurthaneyi devralan Mızrak kardeşler, nohut mayası ve geleneksel yöntemle ürettikleri yoğurtları ilk günkü lezzetiyle sofralara ulaştırıyor.
#YoğurtDenizli Milletvekili Yasin Öztürk ve eşi Derya Öztürk’ün hikâyeleri çocuklukta başlamış, Yasin Öztürk’ün ellerinde çiçekler, yüzüne kapanan kapı önlerinde devam etmiş. Derya Öztürk o günleri “Nereye başımı çevirsem Yasin oradaydı” diye anlatıyor. Çift bir süre sonra görüşmeye başlamış. Ailenin evlilik şartı ‘okulu bitirmek’ olunca da Yasin Öztürk uzadıkça uzayan üniversitenin kapısından aynı yıl elinde diplomasıyla çıkmış.
#GazetehaberleriSalgının ilk günlerinde insanların gıda güvenliği refleksi gösterdiğini ve süt talebinin yüzde 100 arttığını söyleyen Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, “Sütü ve eti ürettiğinizde katma değeri artıyor. Bu gücü nedeniyle sütçülüğü işin merkezine koymamız ve elimizdeki fırsatı iyice değerlendirmemiz lazım. Bunun için 734 milyon liraya Bingöl’e katma değeri arttıracak üretim ve yetiştirme üssü kuruyoruz” şeklinde konuştu.
#GazetehaberleriProf. Dr. Murat Baş, herhangi bir virüse ya da bakteriye karşı etki gösteren ve onları ortadan kaldıran hiçbir yiyeceğin bulunmadığını belirterek, ''O nedenle hiçbir besine anlam yüklemeyelim. 'Süper besin' diye bir kavramdan hiç bahsetmeyelim'' dedi.
#KoronavirüsAcıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Baş, herhangi bir virüse ya da bakteriye karşı etki gösteren ve onları ortadan kaldıran hiçbir yiyeceğin bulunmadığını belirterek, "Kelle paçaya ya da turşu ve turşu suyuna anlam yüklemek doğru değil. Her gün turşu yemek beraberinde tuz tüketimini getirir. Tuz tüketimi de bağırsak sağlığını olumsuz etkileyen en önemli etmenlerden biri. Hipertansiyonu, böbrek ve karaciğer sorunu olanlar ile kanser hastaları bu besinlere karşı daha da dikkatli olmalı. O nedenle hiçbir besine anlam yüklemeyelim. 'Süper besin' diye bir kavramdan hiç bahsetmeyelim. Bu dönemde açık sütün asla eve girmemesi gerekiyor. Çünkü o süt nereden geldi, kim sağdı, sağarken hapşırdı mı, öksürdü mü bilmiyoruz. Getirdiği kabın sağlıklı bir kap olup olmadığını, virüsün bulaşıp bulaşmadığını bilemiyoruz. Hatta ben olsam evde yoğurt bile yapmam bu dönem içerisinde. Yapılıyorsa da mutlaka pastörize edilmiş bir sütle hazırlanmalı'' dedi.
#KoronavirusAcıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Baş, herhangi bir virüse ya da bakteriye karşı etki gösteren ve onları ortadan kaldıran hiçbir yiyeceğin bulunmadığını belirterek, "Kelle paçaya ya da turşu ve turşu suyuna anlam yüklemek doğru değil. Her gün turşu yemek beraberinde tuz tüketimini getirir. Tuz tüketimi de bağırsak sağlığını olumsuz etkileyen en önemli etmenlerden biri. Hipertansiyonu, böbrek ve karaciğer sorunu olanlar ile kanser hastaları bu besinlere karşı daha da dikkatli olmalı. O nedenle hiçbir besine anlam yüklemeyelim. 'Süper besin' diye bir kavramdan hiç bahsetmeyelim. Bu dönemde açık sütün asla eve girmemesi gerekiyor. Çünkü o süt nereden geldi, kim sağdı, sağarken hapşırdı mı, öksürdü mü bilmiyoruz. Getirdiği kabın sağlıklı bir kap olup olmadığını, virüsün bulaşıp bulaşmadığını bilemiyoruz. Hatta ben olsam evde yoğurt bile yapmam bu dönem içerisinde. Yapılıyorsa da mutlaka pastörize edilmiş bir sütle hazırlanmalı'' dedi.
#Prof. Dr. Murat BaşYoğurt sofralarımızın temel taşlarından. Hem tek başına, hem başka yemeklerin yanında, hem de çorba terbiyesi gibi amaçlarla bol bol yoğurt tüketiyoruz. Peki yoğurdunuzu evde yapmayı hiç denediniz mi? Ya da evde yoğurt yaptınız ama kıvamı dilediğiniz gibi olmadı mı? Bu gibi durumlarda başvurabileceğiniz bir kaynak var aşağıda. Enfes bir ev yapımı yoğurt için bilmeniz gereken her şey…
#Evde Yoğurt Nasıl YapılırYeni yılla birlikte yeni kararlar alırız. Sağlığınız için bir karar alın ve beslenme şeklinizi değiştirin diyen Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, “Beslenmenizdeki değişikliklerle kronik hastalıklardan korunun, daha sağlıklı, zinde ve ilaçsız bir yaşamı kucaklayın” dedi. Dr. Aktaş, sağlıklı bir yaşam için önerilerini ve detoks kürünü paylaştı.
#GlütenDr. Mehmet Öz’e göre mümkün. Kendisi bunun kanlı canlı örneği. En son 10 sene önce hasta olduğunu söyleyen Öz, dengeli beslenir, uykunuza dikkat eder ve fiziksel aktiviteyi ihmal etmezseniz mevsimler değişirken sağlıklı kalmaya devam edeceğinizi söylüyor. Ama diyelim ki hastalık sizi yatağa düşürmeyi başardı. Dünyanın sonu değil. ABD’de yaşayan yazarımıza telefonla bağlandık, gribi, soğuk algınlığını çabuk atlatmanın yollarını sorduk, kış sağlığıyla ilgili ipuçları aldık.
#SAĞLIKYoğurt, içeriğindeki kalsiyum, protein ve vitaminlerle hem iskelet-kas sistemi hem de sindirim sistemi için oldukça faydalı bir besindir. Marketlerde farklı markaların farklı çeşitlerde ürettiği yoğurtlar satılır. Ancak kendi yoğurdunuzu yapmanız en sağlıklı olanıdır. İşte evinizde lezzetli yoğurtlar yapmanın püf noktaları...
#Yoğurt YapımıSETBİR Başkanı Tarık Tezel, "Türkiye'de geçen yıl üretilen 22,1 milyon ton çiğ sütten 1,66 milyon ton içme sütü, 110 bin ton süt tozu, 65 bin ton tereyağı, 756 bin ton peynir, 1,20 milyon ton yoğurt ve 730 bin ton ayran üretildi. Sokakta satılan, pastörize edilmemiş, ısıl işlemden geçirilmemiş çiğ sütten yapılan her türlü süt ürünü riskli ve sakıncalıdır" açıklamasında bulundu.
#Süt ÜretimiSahurda tüketilen besinlerin sağlıklı ve doyurucu olması, oruç ibadetini kolay bir şekilde gerçekleştirmede doğrudan etkili. Bu nedenle ‘Bugün ne pişirsem?’ sorusu her zamankinden daha fazla soruluyor. 29 gün sürecek Ramazan ayı boyunca iftar menüsü örneklerini bir araya getireceğiz. İşte, tarifleriyle 7 Mayıs iftar menüsü...
#Bugün Ne PişirsemYoğurt sağlıklı beslenmek isteyenlerin sofralarından eksik etmemeleri gereken bir besin. Ancak marketlerden alınan yoğurtların içindeki katkı maddeleri birçok kişinin aklını karıştırıyor. Yoğurdunu evde yapıp gönül rahatlığıyla yemek isteyenlerin bilmesi gerekenleri derledik.
#Evde Yoğurt Yapımı“Zehir yerseniz zehirlenirsiniz. Genetiğiyle oynanmış, zirai ilaçlarla kirlenmiş, katkı maddesi eklenmiş, işlenmiş yiyecekler bizi hasta ediyor.” Fitoterapi uzmanı Dr. Ümit Aktaş, bu sakıncalı maddelerin vücudumuzu nasıl harap ettiğini ‘Mutluluk Kürleri 2’ kitabında anlatıyor. Aktaş’a göre şifa mutfağımızda. Tek yapmamız gereken, iyi gıda peşinde koşmak...
#EnginarBİNALİ YILDIRIM’A TAKTİKLERBelki heyecanınız eksik değil ama sanki eksikmiş gibi bir görüntü veriyorsunuz. Elinizi taşın altına koyacaksınız da gövdenizi sakınıyorsunuz gibi... Görüntü aşağı yukarı böyle... Size bir şey söyleyeyim mi? Sizin en büyük rakibiniz, işte bu heyecan eksikliği görüntüsü... 35 günlük süreçte bu algıyı ezip geçmelisiniz.
#YazarHazır gıdaların içindeki katkı maddelerini düşündüğümüz zaman, hazır gıdayı hiç satın almadan aynısını evde yapmak en sağlıklı olanı. Evde yapıldığı zaman tadına doyum olmayan hem de pek sağlıklı olan gıdaların başında ise yoğurt geliyor. Siz de bazı şeylere dikkat ederek evde, halk arasında dendiği gibi, "taş gibi yoğurt" yapabilirsiniz. İşte dikkat etmeniz gerekenler…
#Yoğurt