Koronavirüs salgınının artmasında ev içi bulaş riskinin büyük rol oynadığını belirten Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, "Birlikte yaşayan aileler arasında yüksek bulaş oranları görüyoruz. Belki de salgının büyük bir kısmını oluşturuyorlar. Maske ve sosyal mesafeyi mümkünse ev içinde de sürdürmeliyiz. ‘Zaten biz aynı evde yaşıyoruz’ sözü belki de ev içi bulaşın en önemli nedenlerini oluşturuyor” dedi.
#KoronavirüsEv temizliği gibi hizmetleri tüketicilerle buluşturan Armut.com, Türkiye’deki ilk açıklanan koronavirüs vakasından sonra dezenfeksiyon hizmetlerinde yüzde 866 artış yaşadı. Armut’un kurucusu Türkiye’nin başarılı kadın girişimcilerinden Başak Değim Taşpınar, “5 yılda verdiğimiz dezenfeksiyon hizmetinden fazlasını mart ayında Armut.com’la çalışan 300 şirketle verdik. Evde oturan öğrenciler özel derslere yönelirken, yetişkinler de hobi derslerine ve psikolog desteğine, terapilere başvuruyor” dedi.
#GazetehaberleriDünyayı etkisi altına alan yeni tip Korona virüs ile birlikte bulaşıcı hastalıklar yeniden gündemimizde… Böyle dönemlerde herkesin kafasındaki sorular ise bulaşıcı hastalıklara karşı kendimizi koruma önlemi almak için hayatımızda ve günlük alışkanlıklarımızda yapmamız gereken değişiklikler hakkında. Sorularımızın yanıtlarını Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hilal Mocan’dan aldık.
#Hijyen<B>GÜNÜMÜZDE </B>yaşam koşullarının değişmesi ve aile fertlerinin zamanlarının çoğunu ev dışında geçirmeleri, yeme alışkanlıkları ve gıda teknolojisindeki değişiklikler, seyahat kolaylığı gibi faktörler, mikropların kolayca transfer olmasına ve enfeksiyonların artmasına neden oluyor.
Türkiye pazarına ilk yoğun kıvamlı çamaşır suyunu 1999 yılında getiren Domestos, 2024 yılı itibarıyla 25. yılını geride bırakarak hanelerin hijyen ihtiyacına cevap vermeye devam ediyor. Bugün ülkemizde her 10 evden 7’sinde tercih edilen marka, çeşitli tüketici araştırmalarında da kendi kategorisinde öne çıkmayı başarıyor.
#Sponsorlu İçerikŞimdilerde uykusuzluk sorununa çare olsun, uykuya dalmayı kolaylaştırsın diye pek çok insan ağırlıklı battaniye kullanıyor. Üreticiler bu battaniyelerin uyku kalitesini ve uykuda geçen süreyi artırdığını iddia ediyor. Peki ama uzmanlar ve araştırmalar ne diyor?
#BattaniyeÇağımızın en büyük sorunlarından biri olan uykusuzluk çoğu insanın ortak derdi. Şimdilerde bu soruna çare olsun diye pek çok insan ağırlıklı battaniye kullanıyor. Uyku kalitesini ve uykuda geçen süreyi artırması umuduyla alınan bu battaniyeler üreticilerin iddia ettiği gibi gerçekten işe yarıyor mu? Eskinin ağır yün yorganları yerine içine cam boncuklar veya plastik pellet koyularak üretilen bu battaniyeler sağlıklı mı? Bu konuda araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#SağlıkKargo poşetlerine kimyasal atık muamelesi yaptığımız, marketten aldıklarımızı tek tek yıkadığımız zamanlar daha dün gibi. Son günlerde koronavirüse yakalananların sayısında yine bir artış görülse de artık pandemi dönemindeki alışkanlıklarımızın çoğunu sürdürmüyoruz. 15 Ekim Dünya El Yıkama Günü sebebiyle 100 kişiye hangi alışkanlıkları hâlâ önemsediklerini, hangilerini unuttuklarını sorduk. Gördük ki pandemi birçoğumuzda derin iz bırakmış.
#Hazan AKÖZ IŞIKTÜRK tekstilini uzun yıllardır Amerika’da başarıyla temsil eden İzmirli işkadını Yıldız Şişmanoğulları’nı ziyaret etmek üzere New York’a gittiğimde, ofisinin olduğu binaya girince büyülendim. Manhattan’ın en özel yerinde konumlanmasının yanısıra, tamamen tekstil üzerine bir showroom olarak tasarlanan binanın sahibinin Türk olduğunu öğrenince daha da ilgimi çekti. Tarkan Bastıyalı 5. Cadde’de bulunan ‘Tekstil Showroum’u konseptli binasıyla, çoğunluğu Denizli’den olan Türk tekstil firmalarına destek vermekle kalmıyor, ayrıca birçok alandaki inovatif buluşlarıyla geleceği insanlığa faydalı olacak biçimde şekillendirmek üzerine çalışıyor. Alanında birçok ödül almış olan Tarkan Bastıyalı ve ailesini yakından tanıyalım.
#1Tuvalet, banyo, mutfak gibi alanlar evlerimizde en çok kirlenen yerler. Bu alanların haricinde evimizde kirli görünmeyen ama sağlığımızı tehdit eden gizli mikrop yuvaları var. Ev temizliğine ne kadar titizlensek de ne kadar detaylı temizlik yapsak da bazı alanları gözden kaçırıyoruz. Ve tahmin dahi edemediğimiz alanlarda türeyen bu bakteriler sağlığımızı tehdit ediyor. İşte tüm ayrıntılar...
#SağlıkTürkiye’de resmi olarak ilan edilen bir salgın yok ancak hastanelerin özellikle de çocuk acil bölümleri inanılmaz yoğun. 9 yaşındaki oğlum dahil sınıfındaki 20 arkadaşı da bu hafta hastaydı. İshal, kusma ve hele de geceleri hırıltılı, dinmeyen bir öksürük ile acile başvuranların sayısında geçen yıla göre önemli bir artış var. Nedeni üçlü salgın: COVID-19, grip ve RSV. Dünya Sağlık Örgütü de bu ‘üçlü salgın’ için alarm verdi. Özellikle grip ve RSV’nin aynı anda görülmesi oldukça tehlikeli. Peki, bu yıl neden böyle bir salgın var? Ve dahası ne yapmak gerekiyor? Sordum.
#RSVABD’de yaşanan mama kıtlığı sadece bebekleri değil, metabolik hastalıkları nedeniyle mama ile beslenmek zorunda kalan insanların hayatlarını da etkiliyor. O isimlerden biri de akçaağaç şurubu idrar hastalığı olan Hannah Dolins. İşte Hannah’nın yaşadıklarına dair anlattıkları ve mamaların binlerce yıl öncesine dayanan ilginç tarihçesi…
#Mama KıtlığıEvcil hayvanlarımızın mama kâselerinin rutin temizliği sandığımızdan çok daha önemli. Kâseler sık temizlenmediğinde hem bizim sağlığımız hem de onların sağlığı tehlikede! İşte evimizdeki tehlikeyi gözler önüne seren araştırmanın sonuçları…
#Köpek MamasıCovid-19 pandemisinde aşıdan sonra en önemli korunma şekli maske-mesafe ve hijyen. Ancak pek çok gelişmiş ülke bu kuralları gevşetmeye başladı. Pek çok ülkede ise vaka ve ölüm sayıları hala ciddiyetini korumaya devam ediyor. Peki bazı ülkeler Covid-19’u kafalarında bitirdi mi? Bu salgının gidişatı açısından ne anlama geliyor? Uzmanlar yanıtladı…
#KoronavirüsDuş almak hem vücudumuza hem de psikolojimize iyi gelir. Bazılarımız çok sık duş almayı sevmez, kimileri sabah kalkar kalkmaz duş almadan kendine gelemez kimileri ise gece duş almadan yatağa girmez. Peki günün hangi saati alınan duş daha faydalı? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#Cilt SağlığıOmikron’la birlikte vaka sayıları arttı, yaklaşan yarıyıl tatili öncesi velilere ve öğrencilere Bilim Kurulu üyelerinden çok kritik öneriler geldi. Prof. Dr. Sema Turan, Prof. Dr. Tevfik Özlü ve Prof. Dr. Alper Şener, tatilin zehir olmaması için nelere dikkat edilmesi, nelerin yapılmaması gerektiğini Hürriyet’e 10 maddede sıraladı...
#Yarıyıl TatiliCovid19 pandemisinin ülkemizde görülmesinden bu yana ilk kez işletmelerde ve otellerde müşteriler için yılbaşı kutlaması yapılacak. Çekirdek ailenizle evinizde veya dışarda bir yerde eğlenmek istiyorsanız, yapmanız gerekenleri derledik. Konunun uzmanları ile konuşup, dikkat etmeniz gereken hususları sıraladık. Yemek tercihlerinizde nelere dikkat edebileceğinizi paylaştık. Ayrıca yeni yılda da trafik kurallarına uymanızı rica ederek, oluşacak ihlallerdeki ceza oranlarını sizlere hatırlattık.
#BURSA