İzmir’in şirin mi şirin ama pek de minik olmayan bir ilçesidir Urla. 727 kilometrekarelik yüz ölçümüyle de İzmir’in en büyük ilçelerindendir hatta. Son yıllarda gastronomik açıdan harikalar yaratan restoranlarıyla sözünü ettiriyor. Aynı zamanda üzüm bağlarıyla da meşhur.
#Urla“Kıbrıs sadece lüks otel, kumarhane, Sibel Can, Ebru Gündeş ve eller havaya muhabbetinden ibaret değil. Yıllardır gidip de Karpaz’ı görmeyen o kadar çok insan var ki! Nelerden mahrum kaldıklarını bir bilseler...” Kıbrıslı gazeteci ve fotoğrafçı Kutup Dalgakıran bize memleketini, Kıbrıs’ta Kıbrıslı gibi yaşamanın ipuçlarını anlattı. Gelin adanın kuzeyindeki eşsiz koyları ve lezzetleri onun rehberliğinde keşfe çıkalım.
#KıbrısBangkok’ta ilk öğrenilen Tayca sözcüklerden biri farang, yani yabancı. Tayland’ın başkenti, kutsal yapıları kadar kışkırtıcı özellikleriyle her yıl 20 milyon farang çekiyor. Dünyanın en popüler turistik merkezlerinden. Otellerde, restoranlarda, Siam Square’deki klimalı dev AVM’lerde, Chatuchak pazarında, Budist tapınağı Wat Pho ya da Wat Arun’da tanıdıklarınıza rastlarsanız şaşırmayın.
#BangkokYeme-içme kültürü üzerine yazılar yazıyorsanız gündem zengin. Yeni açılan ya da kapanan mekanlardan hem sektörü, hem de biz nihai tüketicileri ilgilendiren haberlere yazacak çok şey var. Benim gibi birçok konuya yer vermeyi seçiyorsanız en zoru, hepsi birbirinden değerli olan haberlerin hangisini manşete çıkaracağınız ve seçeceğiniz başlıktır.
#Müge Akgünİtalya’nın kuzey batı köşesinde, Slovenya sınırındaki Trieste’nin alametifarikası sert esen poyrazı. Karst bölgesinin kalker tepelerinde bir zamanlar dinozorlar, Neandertal canlılar dolaşırmış. Altın Sal ile Altın Post’un peşinde yolculuk yapan Arganotlar’ın efsaneleri hâlâ anlatılıyor. Yenilik rüzgârının şehre taşıdıkları arasında bir başka ünlü isim yazar James Joyce. Yeni high-tech fotoğraf müzesi, marina yakınlarındaki hızla genişleyen eğlence bölgesi Portopiccolo, tarihi kiliseler, tablo gibi pizzalar, saraylardaki görkemli müzeler, klasik Avusturya kafeleri, sempatik balık restoranları… Tüm bunlar Trieste’de unutulmaz bir Adriyatik deneyimi yaşatıyor.
#TriesteGösterisinin büyük bir kısımını yemek üzerine yaptığı espriler kaplıyor. Ben de nasibimi alıyorum zaten. Gösterilerinde beni anlatıp, izleyicisine soruyor: Tabağı sıyıran gurme mi olur diye... Bu kez ben Cem Yılmaz’ı karşıma aldım ve sordum: Salataya şamandıra atar mısın, zengin olunca hep havyar mı yedin, diyet yapıyor musun, evde mutfağa kim giriyor...
Kurban Bayramı’ndan önce son uzun tatil fırsatı 29 Ekim’de. Üç günlük tatil için seyahat firmaları yurtiçinde özel kültür turları hazırladı. Bu turlarda Safranbolu, Pamukkale, Kapadokya öne çıkıyor. Biz de gezginlere sorup farklı beğenilere yönelik üç günlük altı rota hazırladık: Sonbaharın renklerini gözlemlemek, fotoğraf çekmek istiyorsanız Küre Dağları’nda geziye çıkabilirsiniz. Heyecan arıyorsanız Kapadokya’da atlı safari, balon turu sizi bekliyor. Damağınızı Tire’de şenlendirebilir, Fethiye’de mavi turla yazı uğurlayabilirsiniz. Vücudunuzu kışa hazırlamak istiyorsanız Afyonkarahisar kaplıcaları sizi bekliyor. Mudanya’dan Beypazarı’na uzanan bir yolculukta dünün dünyasını yaşayabilirsiniz.
Hiçbir lokantaya ve yemeğe burun kıvırmıyorlar. Gittikleri her yeri şenlendiriyor, bol kahkahalı ve muhabbetli uzun sofralar kuruyorlar. İştahla yiyorlar, ağızlarının şapırtısı 100 metre öteden duyuluyor. Bu sesi duyan gruba katıldığı için gitgide kalabalıklaşıyorlar. Bir de durmadan kilo alıyorlar. Onlar gastronomi bilgisi ve iddiası sıfır ama mizah anlayışı yerinde ‘Sonradan Gurmeler’. Salaş esnaf lokantalarını seven okumuş çocuklar
Türkçe’nin en saf haliyle yaşadığı, kadınların erkekleri gölgede bırakacak kadar renkli giyindiği, sokakları tertemiz, müzeleri, tarihi yapıları bakımlı bir ülke Türkmenistan. Yüzde 90’ı çöllerle kaplı. Buna karşın şehirleri yemyeşil. Doğalgaz zenginliği sayesinde refah yüksek. Fiyatlar ucuz. 5,1 milyonluk nüfusunun neredeyse tümü okur-yazar.