Paylaş
Oruç özellikle reflüsü, ülseri ve gastriti olanlarda sorun yaratır. Bununla birlikte basit bazı önlemler alınıp da belirli kurallara dikkat edilirse bu sorunları yaşayanların bile oruç tutmaları mümkündür. Gastrit, reflü veya ülseri olanlara şunları önerebiliriz...
-Sahuru atlamayın, mutlaka sahura kalkıp bir şeyler yiyin. Sağlık yönünden sahura kalkmadan tutulan oruçtan daha kötü bir davranış olamaz.
-Sahurda ve iftarda kola, gazoz, meyve suları gibi şekerli ve asitli içeceklerden uzak durun. Fazla miktarda tatlı yemekten kaçının. Baklavayı, kadayıfı, sütlacı, güllacı abartmayın!
-İftar ve sahurda aşırı ve hızlı yemek yemeyin. Sağlıklı insanlarda bile çok fazla yemeği sindirmekte zorlanan sindirim sistemi, gastritli, ülserli hastalarda daha da zor durumda kalır ve sorun yaratır. Yavaş yiyin ve uzun uzun çiğneyin.
-Bol sirkeli veya limonlu salataların, turunçgillerden hazırlanan taze sıkılmış meyve sularının asit miktarı zaten artmış midenize zarar vereceğini unutmayın. Orucunuzu gazlı, asitli, şekerli içeceklerle değil, su ile açın!
-İftar yemeğini lokantada yiyecekseniz, yemeklerini zeytinyağı ile yapan güvenilir, temiz, bildik mekânları tercih edin.
-İçeriğinden emin olamayabileceğiniz karışık et ürünleri ile (yağlı kebaplar, hazır etler) oruç açmayın.
-Acılı, baharatlı besinleri yemeyin. Daha hafif, hazmı daha kolay şeyler yiyin.
-Gün boyu susuz kalan vücudunuzun su ihtiyacını karşılamak için sık sık ve makul miktarda su için. Yemekler ile birlikte çok su içmeyin. Suyu yemeklerden 15-20 dk sonra ve oturarak, yavaş yavaş için. İftarı açarken, uzun süren susuz saatlerden sonra fazla miktarda soğuk su içmeniz midenizi zorlayabilir. Önce serin ama soğuk olmayan bir sudan 1-2 bardak yudum yudum içip sonra yemeğe geçin. İftar sonrasında çay veya kahve içmek için 1 saat kadar bekleyin.
-İçeceklerinizin koyu kıvamlı (aşırı demli) olmamasına dikkat edin. Açık siyah çay, yeşil çay, ıhlamur, rezene, adaçayı veya yasemin gibi bitki çaylarını tercih edin.
-Pişirme yöntemi olarak, kızartma veya kavurma ile hazırlanan besinleri tercih etmeyin. Izgara, fırın, haşlama veya buharda pişirilmiş besinlere öncelik verin.
-Geleneksel iftar sofraları daha sağlıklıdır, unutmayın!
ÖRNEK MÖNÜ
İFTAR MÖNÜNÜZDE NELER VAR?
İFTAR (Başlangıç)
-2-3 adet hurma
-Çorba (kurubaklagil ve sebze çorbalarını tercih edin)
-Az yağlı peynir çeşidi
-Salata
-1/8 – 1/4 ramazan pidesi veya 1-2 dilim kepekli ya da tam buğday unundan yapılmış ekmek
Diyetisyen Nilüfer BAYRAM
BİR SORU/BİR CEVAP
Mide sorunum var, oruç tutabilir miyim?
Oruç tutarken, uzun süreli açlık ve susuzluk durumu, iftar ve sahurda olağandan daha fazla gıda tüketme yanlışları özellikle ülseri, gastriti, reflüsü olanlarda sindirim sistemi yakınmalarını tetikleyebilir.
Yaklaşık 1900 kişi üzerinde yapılan kapsamlı bir çalışmada sağlıklı ve sindirim sistemi sorunları olan iki farklı grup değerlendirilmiş, mide asiditesi ölçümü, sindirim yakınmaları ile birlikte ele alınmıştır.
İlk ölçüm ramazandan önce, diğerleri orta ve son dönemlerinde yapılmıştır.
İlk hafta hızla artan asit oranı, daha yağlı ve karbonhidrattan daha zengin beslenen, üstelik uykusuz kalan sağlıklı kişilere (yüzde 7.3 oranında) ciddi sindirim sorunları yaşatmıştır.
Daha önceden mide veya onikiparmak bağırsağı ülseri tedavisi görmüş kişilerde ise yakınmalar katlanmıştır.
Bir başka çalışma ise daha önceden yakınması olan ancak tedavisini tamamlamış olgularda kanama olasılığının yüzde 9.5 arttığını göstermiştir.
Ülkemizde yüzde 40-45 sıklıkla saptanan Helikobakter pilori mikrobu ve bunun neden olduğu mide ülseri olanlar da oruç döneminde aynı sorunlarla karşı karşıyadır.
Mide asiditesi özellikle akşamüzeri saatlerde tavan yapmaktadır.
Sağlıklı ve rahat bir ramazan geçirmek için, iftar ve sahurda doğru beslenmeniz ve ilaç kullanımınızı düzenleyip doğru bilgilenmek için sorunlarınızı doktoru-
nuzla paylaşmanızı öneririm.
Dr. Evren ALTINEL
10-15 DAKİKA SONRA
1. SEÇENEK
-Etli sebze yemeği veya etli dolmalar
-Az yağlı yoğurt veya ayran veya cacık
-Salata
-Ekmek veya ramazan pidesi
2. SEÇENEK
-Izgara et (tavuk/balık/köfte)
-Az yağlı yoğurt veya ayran ya da cacık Salata
-Ekmek veya ramazan pidesi
3. SEÇENEK
-Zeytinyağlı sebze yemeği
-Az yağlı yoğurt veya cacık veya yoğurt
-Bulgur pilavı
-Salata
Paylaş