Boğaziçi Borsa Restaurant

Güncelleme Tarihi:

Boğaziçi Borsa Restaurant
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

Açıkça söyliyeyim Borsa Restorant'a gitmeyi uzun süre ertelemiştim.

Gerçi Borsa restorantları zincirini tanıyorum ama ben buralarını daha çok bir fast-food kavramı içinde düşünmekteydim.

Yanlış anlamayın, fast-food'a katiyen karşı değilim.

Hatta çoğu zaman bu kavram içine giren yemek türlerini tercih ettiğim bile söylenebilir.

Borsa zincirlerinde de ne zaman yesem, yediklerimden keyif alıyordum.

Ancak bu mekanları daha çok öğle yemekleri için tercih etmekteydim.

Bir BORSA lokantasında akşam yemeği yeme fikrine alışmam kolay olmadı.

Lütfü Kırdar Salonu'nun ve salonun kapsamında bulunan Borsa'nın halkla ilişkilerini üstlenmiş olan Sibel Savacı hanımın iki ay boyunca israrına rağmen restoranı denemeyi bir şekilde sürekli erteledim.

Sonunda bir gece arkadaşımız bir çift ile birlikte restorana gittik.

İçeriye adım atar atmaz aylardır ne kadar büyük bir yanlış yapmış olduğumu anında kavradım.

Salon son derece hoş bir şekilde baştan aşağıya yenilenmişti.

Dekorasyon çok ince bir zevkle yapılmıştı.

Masalar birbirinden uzak, oturmalar rahat düzenlenmişti.

Garsonlar içeriye adım atıldığı andan itibaren son derece profesyonel bir titizlikle müşteriyle ilgileniyorlardı.

***

Yemeğe başlamadan önce Borsa restoranlarının yönetim kurulu başkanı Rasim Özkanca bey ile biraz sohbet ettik.

Rasim bey yemek işine gerçekten gönül vermiş bir insan.

Bu mesleği gerçekten ciddiye alan, işi gereği gibi yapmaya çabalayan bir profesyonel.

Borsa'da asıl yaratılan devrim onun Amerika'dan getirttiği ünlü bir şefle başlatılmış.

Gerçi buradaki Türk şefler gerçek birer usta.

Ancak bir süre için gelip Borsa'nın mutfağında çalışan şef Matthew Kenney yemeği süsleme ve sunuşla ilgili çok ilginç fikirler getirmiş. Oldukça ilgi gören bir yemek kitabı da bulunan bu şef New York'a dönmesine rağmen Borsa'nın hala daha danışmanı.

Sonuçta bildiğimiz Türk yemekleri Borsa'da muhteşem birer görüntüyle sunuluyor. Her yemek bir renk uyumu içinde geliyor masaya.

***

Rasim bey ayrıca Eylül veya Ekim ayında New York'ta çok büyük bir restorant açmaya hazırlanıyor. Yer arayışları son aşamaya gelmiş.

Şefler hazır, ekip hazır ve hatta dekorasyon kavramı bile hazır.

Bu Borsa restoranında uygulanan dekoratif ilkeler orada da uygulanacakmış.

New York restorantlarını yakından tanıyan birisi olarak bu kavramın orada tutmasının yüzde yüz olduğunu biliyorum.

New York Borsa'nın gelecekteki bazı şefleri şu anda New York'ta Matthew Kenny'nin yanında eğitimlerini sürdürmekteymişler.

Bu çok sevindirici bir haber.

Borsa'ya bu konuda destek vermeliyiz çünkü Türk mutfağı orada açılmış olan bir çok güzel restoranta rağmen New York'ta hala daha gereği gibi tanıtılamıyor.

O gece tattığım muhteşem yemeklerden sonra Borsa'nın New York'ta da kısa sürede ‘HİT’ olacağını biliyorum.

***

Yemeklerden bir kaç örnek vereyim.

- Zırhla kıyılmış kıymalı fındık lahmacun (600 bin lira)

- Yoğurtla sunulan etli pazı veya kara lahana sarma. ( 1 milyon 600 bin lira)

- Közde patlıcan içinde üzerine parmesan peyniri rendelenmiş patlıcan ezmesi. (1 milyon 500 bin lira)

- Beykoz Patlıca'nından yapılmış Konya usulü hünkar beğendili kuzu tandır. (2 milyon 800 bin lira)

- Adana- Fıstıklı- Şiş kebaptan oluşan geleneksel anadolu kebapları, dürüm içinde. (3 milyon lira)

- Yanda taze baharatlı patates püresi, ızgara domates ve biber ile servis edilen kaşarlı köfte. (2 milyon 300 bin lira)

- Odun kömürü ateşinde pişirilmiş döner kebap, beğendi ve domatesli pilav ile. ( milyon 300 bin lira)

- Kömür ateşinde kavrulmuş sote mantar ve pilav ile servis edilen bıldırcın ızgara. (2 milyon 900 bin lira)

- Tava veya kağıtta buğulamayla servis edilen günün balık çeşitleri, kılıç fileto, levrek, somon.( 5 buçuk ile 6 buçuk milyon lira arasında)

- Mevsim sebzeli Fettucini ile servis edilen ızgarada pişirilmiş İskendurun tipi karides. ( 6 milyon lira)

Ve tabi tatlılar:

- Dondurmalı künefe, dondurmalı kazandibi, dondurmalı tavuk göğsü, kavrulmuş fındık ve dondurma ile servis edilen çikolatalı sufle, şantili profiterol.

( 1 milyon 200 bin lira ile 1 milyon 600 bin lira arasında)

Yabancı şarap yok. Kalecik Karası 15 milyon. Kavaklıdere Selection 95 5 milyon 400 bin lira)

Gerçekten tavsiye ediyorum ve ayrıvca Borsa'ya New York'ta başarılar diliyorum.

BOĞAZİÇİ BORSA RESTAURANT

LÜTFÜ KIRDAR SALONU

TEL: (212) 232 4201

232 4202

Tek tabak salata

Diyet yapıyorsunuz, daha çok kilo kaybetmek için de öğünleri atlıyorsunuz. Çok yanlış. Bunun tam tersini yapmalı, özellikle öğle saatlerinde sebze ve meyve tüketmelisiniz. Bunun için en iyi yöntem de salata yapmak. Artık salata sofralarımızda tek tabak olarak ortaya çıkıyor.

Zeytinyağında domates

4 kişilik

Hazırlanma süresi 15 dakika

Kişi başı kalori 318

İçindekiler

Bir adet kıvırcık salata, 300 gr. dil peyniri, 40 gr. zeytinyağında çok az kavrulmuş domates, bir adet küçük soğan, 50 gr. zeytin, yeşil biber, bir kaşık kapari, 4 adet ançüez, 2 kaşık zeytinyağı, bir kaşık sirke, tuz, karabiber. Kıvırcık salataları iyice yıkayıp küçük parçalar halinde doğrayın, yağda kavurduğunuz domatesler süzüldükten sonra, kalan malzemeniz ile karıştırıp salata kabınızda servis yapabilirsiniz. Zeytinyağı ve sirkeyi servisten hemen önce eklemeyi unutmayın.

Somon ve havuç

4 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Kişi başı kalori 235

İçindekiler

60 gr. somon balığı, 4 adet büyük havuç, yarım lahana, bir adet kırmızı elma, bir kaşık kurumuş üzüm, 2 adet haşlanmış yumurta, 30 gr. mayonez, 2 kaşık sirke, tuz karabiber.

Lahanayı ince dilimler halinde doğrayıp akan suyun altına tutun ve iyice yıkanmasını sağlayın. Havuçları rendeleyin, lahanalarla havuçları bir salata tabağına alın. Mayonez, tuz, karabiber, sirkeyi ekleyip yarım saat dinlenmesini sağlayın. Somonu ve elmayı dilimleyin, yumurtaları küçük parçalar halinde kesin ve kalan malzeme ile salatanızın üzerine yerleştirin. Salatanızı soğuk servis yapın.

Jambon ve roka

4 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Kişi başı kalori 361

İçindekiler

200 gr. roka, 200 gr. dereotu, 150 gr. jambon, 50 gr. kaşar peyniri, 50 gr. haşlanmış mantar, 100 gr. dilim ekmek, iki kaşık zeytinyağı, bir kaşık sirke, tuz karabiber.

Yeşillikleri iyice yıkayıp doğrayın, ekmekleri küçük kare parçalara ayırıp bir kaşık zeytinyağında hafifçe kızartın, soğuması için bir kenara bırakın. Mantar, jambon ve peyniri salatanıza katın, ekmekleri ekleyin. Servisten 10 dakika önce zeytinyağı, sirke, tuz ve karabiberi salatanızın üzerinde gezdirin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!