Meme kanseri, Türkiye'de kadınlarda en sık görülen kanser türü. Kadın kanserlerinin yaklaşık yüzde 25-30'unu meme kanseri oluşturuyor. Meme kanseri genellikle 50 yaş üzeri kadınlarda daha sık görülmekle birlikte, Türkiye'de meme kanseri teşhisi konan hastaların önemli bir kısmı 40-60 yaş aralığında. Ancak genç yaşta da meme kanseri vakalarına rastlanıyor. Özellikle ailesinde meme ve prostat kanseri olanlar düzenli doktor kontrollerini aksatmamalı. Erken tanı meme kanseri tedavisinin başarısını artırıyor.
#Meme KanseriHem dünya genelinde hem de ülkemizde adet görme yaşı düştü ve düşmeye devam ediyor. Peki her geçen gün daha fazla kız çocuğunun adet görmeye başlamasının sebebi ne? En önemlisi erken ergenlik ve adet görme, ileride ciddi sağlık sorunları yaşama riskini arttırabilir mi?
#Erken ErgenlikHamilelik belirtileri, her ne kadar bazı istisnalar olsa da çoğu kadında aynı şekilde görülür. Bu belirtilerin süreleri ve sıklıkları değişiklik gösterebilir. Belirtiler her ne kadar bazı istisnalar olsa da çoğu kadında aynı şekilde görülür. Ayrıca bazı kadınlar regl öncesi dönem ile hamilelik belirtilerini karıştırabilir. Ancak hamileliğin en önemli belirtisi adet (regl) döneminde adet görmemektir. Peki hamilelik nasıl oluşur, ne zaman başlar? hamilelik belirtileri nelerdir? İlk hafta hamilelikte hangi belirtiler görülür? İşte Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Cengiz ve Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Embriyolog Op. Dr. Öznur Dündar Akın'ın verdiği bilgiler doğrultusunda erken hamilelik belirtileriyle ilgili detaylı bilgiler...
#Hamilelik BelirtileriDünyada 175 milyondan fazla kadını ilgilendiren bir hastalık var: Endometriozis ya da halk arasındaki bilinen adıyla çikolata kisti. Bu hastalık günümüzde ilaçlar ve cerrahi operasyonlarla tedavi edilse de tamamen iyileşmiyor ya da tekrar etmesi önlenemiyor. Geçtiğimiz günlerde bu konuda Avustralya'dan çok önemli bir haber geldi: Bilim insanları bilinen her endometriozis türünden doku ürettiklerini duyurdu. Bu atılım, hastalığın çözümü konusunda önemli kapılar aralayacak gibi görünüyor. Biz de böylesi önemli bir adım atılmışken, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. İsmail Çepni'nin kapısını çaldık, endometriozis hakkında merak edilen her şeyin cevabını aldık
#EndometriozisDünyada 175 milyondan fazla kadını ilgilendiren bir hastalık var: Endometriozis ya da halk arasındaki bilinen adıyla çikolata kisti. Bu hastalık günümüzde ilaçlar ve cerrahi operasyonlarla tedavi edilse de tamamen iyileşmiyor ya da tekrar etmesi önlenemiyor. Geçtiğimiz günlerde bu konuda Avustralya'dan çok önemli bir haber geldi: Bilim insanları bilinen her endometriozis türünden doku ürettiklerini duyurdu. Bu atılım, hastalığın çözümü konusunda önemli kapılar aralayacak gibi görünüyor. İşte detaylar ve bu hastalık hakkında merak edilen her şey...
#EndometriozisCovid-19 pandemisinin çocuklar üzerindeki etkisinin sanılandan daha yıkıcı olduğunu ve özellikle kız çocuklarında erken ergenlik vakalarını artırdığını söyleyen Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Özlem Özyılmaz, “8 ila 9 yaşındaki kız çocukları, aileleri ile birlikte ‘erken adet görme’ şikayeti ile kadın hastalıkları uzmanlarının kapısını çalıyor. Ergenlik yaşı düştükçe, beyin tümörleri, hidrosefali, nörofibromatozis, böbrek üstü bezi hastalıkları, yumurtalık kitleleri riski de artıyor. Bu nedenle erken ergenlik konusunda erken önlem almak çok önemlidir” dedi ve ebeveynlere uyarılarda bulundu.
#Erken ErgenlikKimse sürdüğü bir ruj nedeniyle erken menopoza gireceğini ya da kullandığı herhangi bir makyaj malzemesinin çocuk sahibi olmasını etkileyeceğini hatta kansere yakalanma riskini arttıracağını düşünmez. Ancak piyasada satılan birçok makyaj malzemesinden ve cilt bakım ürünlerinden vücudumuza kolaylıkla giren kimyasallar, beraberinde ciddi hastalıkları da getiriyor.
#ANKARAAlışverişe gittiğimizde en iyi ürünleri almaya, sebze ve meyveleri iyi yıkamaya, doğru pişirme teknikleriyle sağlıklı yaşamaya çalışıyoruz. Kendimizce mutfağımızdaki her detaya dikkat ediyoruz. Ancak bu kadar titiz davrandığımız halde maalesef ki farkında olmadan yaptığımız hatalar, sağlığımızı olumsuz etkileyebiliyor. Ne kadar sağlıklı beslenirsek beslenelim, evimizin kalbi olan mutfağımızda bazı şeyleri doğru yapamazsak, hastalıklara da davetiye çıkarmış oluyoruz. Peki, doğru mutfak malzemelerini kullanıyor muyuz? Kullandığımız plastik ürünler bize nasıl zarar veriyor? Kullandığımız tencere ve tavalar sağlığımızı nasıl bozuyor? Gelin, hep birlikte mutfağımızdaki tehlikelere birlikte bir göz gezdirelim.
#SağlıkPlastiklerin zararları hakkında hemen herkesin bir fikri var. Özellikle kanserojen olduklarını biliyoruz. Peki ya 'obezojen' olduklarını daha önce duymuş muydunuz? Norveç’te yapılan yeni bir araştırma çok ilginç sonuçlar ortaya koydu. Araştırmaya göre oyuncaklar, bulaşık süngerleri ve şampuan şişeleri kilo alımına hatta obeziteye neden olabiliyor, ancak tehlike çok daha derin...
#PlastiklerMEME kanserlerinde başarı oranı her geçen gün biraz daha artıyor. Bu güzel gelişmede tıptaki ilerlemeler kadar farkındalığın artmasının da önemli payı var. Meme kanserine karşı farkındalık arttıkça erken teşhis olasılığı da yükseliyor. Bu da kuşkusuz tedavinin şansını artıran faktör. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşenur Oktay bakın neler söylüyor:
#11-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında açıklamalarda bulunan Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeliz Emine Ersoy, yaşamı boyunca her 8 kadından birinin meme kanserine yakalanma riski taşıdığını ve meme kanseri tanısı konan her 10 kadından birisinin 45 yaş altında olduğunu söyledi.
#Meme KanseriMemede fibrokistik hastalık özellikle 30-50 yaş arası bayanlarda daha sık görülür. Kadınların yaklaşık %60’ını ilgilendirecek kadar yaygın bir durumdur. Tıbbi Farmakoloji ve Fitoterapi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Iraz, fibrokistik meme hakkında bilgiler verdi.
#FibrokistikTürkiye'de görülen jinekolojik kanserlerin rahim, rahim ağzı, yumurtalık, vulva ve vajina kanserleri olduğunu belirten Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ceyhun Numanoğlu, bu kanserin en sık 45-50 yaş aralığında görüldüğünü söyledi, “Erken evre ve çocuk isteği olan hastalarda rahmi koruyan ameliyat alternatifleri oluşturulmuş ve başarıyla kullanım alanına girmiştir” dedi.
#Jinekolojik KanserlerTürkiye'de görülen jinekolojik kanserlerin rahim, rahim ağzı, yumurtalık, vulva ve vajina kanserleri olduğunu belirten Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ceyhun Numanoğlu, bu kanserin en sık 45-50 yaş aralığında görüldüğünü söyledi. Numanoğlu, erken evre tedavilerin önemine dikkat çekerek, “Erken evre ve çocuk isteği olan hastalarda rahmi koruyan ameliyat alternatifleri oluşturulmuş ve başarıyla kullanım alanına girmiştir” dedi.
#Yumurtalık KanseriEnfeksiyonlardan miyomlara üreme sağlığını tehdit eden farklı hastalıklar olsa da kanser, yarattığı ciddi sonuçlar nedeniyle günümüzde önem verilmesi gereken hastalıkların başında geliyor. Erken dönemde teşhis edilmeyen jinekolojik kanserlerin ciddi hayati riskler oluşturduğunu söyleyen Acıbadem Taksim Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum /Jineonkoloji Uzmanı Prof. Dr. İlkkan Dünder, bu kanser türleri ve erken tanı yöntemleri hakkında toplumda yeterli farkındalığın olmadığına dikkat çekiyor.
#Yumurtalık KanseriEnfeksiyonlardan miyomlara üreme sağlığını tehdit eden farklı hastalıklar olsa da kanser, yarattığı ciddi sonuçlar nedeniyle günümüzde önem verilmesi gereken hastalıkların başında geliyor. Erken dönemde teşhis edilmeyen jinekolojik kanserlerin ciddi hayati riskler oluşturduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum /Jineonkoloji Uzmanı Prof. Dr. İlkkan Dünder, kadınları tehdit eden 3 jinekolojik kanseri açıkladı.
#KanserYumurtalık kanseri, dünya genelinde kadınlarda görülen kanserler arasında 8. sırada yer almasına rağmen hayati riske neden olan jinekolojik kanserler arasında ilk sırada bulunuyor. Bunun sebebi ise henüz etkin bir tarama yöntemi olmayan hastalığın geç teşhis edilmesi ve zorlu bir tedavi süreci gerektirmesi olarak gösteriliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Doç. Dr. Emel Kurtoğlu Özdeş, yumurtalık kanserinin nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
#Yumurtalık KanseriKarında basınç hissi, şişkinlik, ağrı… Kadınların büyük bir kısmının zaman zaman yaşadığı ve “geçer” diye önemsemediği bu belirtiler, büyük bir tehlikenin sinyali olabilir. Zira yumurtalık kanseri, sinsice ilerleyerek genellikle 3. evrede bu belirtileri veriyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum/ Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mete Güngör, konuyla ilgili bilgiler verdi.
#Karın Ağrısının SebepleriÇocukların gelişim süreci ile ilgili anne babaları en çok endişelendiren konulardan biri de erken ergenlik. “Çocuğum erken ergenliğe mi giriyor?”, “Tedavi olmalı mı?” gibi sorular ebeveynler kafalarını kurcalayıp duruyor. Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Kara, erken ergenliğin ne zaman tedavi edilmesi gerektiğini ve tedavi yöntemlerini anlattı.
#Erken ErgenlikKadınları bilinçlendirmek ve meme kanserinde erken teşhisin önemini iyi bir şekilde anlatmak için önemli çalışmalar yapılıyor. Erken teşhisin hayat kurtardığı bu rahatsızlıkta kadınların düzenli olarak yılda bir kez klinik muayeneye gitmesi, mamografi çektirmesi ve en önemlisi de her ay kendi muayenelerini yapması çok önemli.
#Meme Kanseri Teşhisi