Eskişehir'de yaşayan Semih Söğütözü (35), miyop rahatsızlığı nedeniyle kullandığı gözlüklerinden kurtulmak için Ankara'da özel bir hastanede göz içi lens ameliyatı oldu. Ameliyat sonrası bir gözü görme yetisini tamamen kaybeden, diğerinde ise yüzde 90 görme kaybı oluşan Söğütözü, "Doktora güvendiğim için ameliyat yaptırdım, 5'inci gün gözlerim hiç görmedi" dedi.
#EskişehirEskişehir'de yaşayan Semih Söğütözü (35), miyop rahatsızlığı nedeniyle kullandığı gözlüklerinden kurtulmak için Ankara'da özel bir hastanede göz içi lens ameliyatı oldu. Ameliyat sonrası bir gözü görme yetisini tamamen kaybeden, diğerinde ise yüzde 90 görme kaybı oluşan Söğütözü, "Doktora güvendiğim için ameliyat yaptırdım, 5'inci gün gözlerim hiç görmedi" dedi.
#ESKİŞEHİRHava sıcaklıklarındaki ani düşüşler, kısa süreli de olsa insan vücudu üzerinde birçok etkiye yol açıyor. Özellikle yaşlıları ve belli sağlık sorunu olan kişileri tehlikeye atan bu durum, ölüme kadar varan ağır sonuçları beraberinde getiriyor. Peki soğuktan etkilenen organlar hangileri? Nasıl risklerle karşı karşıyayız?
#Soğuk HavaHomosistein, yumurta, balık, et ve tahıllarda bulunan aminoasit yapıda olan bir maddedir. Ara parça olarak olarak bilinir. Vücutta işlevi ara parça olan Homosistein, kan tahlili istenerek ölçülebilir. Homosistein nedir, değeri kaç olmalıdır, düşüklüğü ile yüksekliğinin nedenleri ve belirtileri neler, sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
#SağlıkKORNEA naklinde artık tek kadavradan alınan bir çift kornea ile 4 kişinin hayatı aydınlanabiliyor. Son 10 yıldır yaygınlaşmaya başlayan bu yöntem sayesinde kadavra bağışının çok az olduğu ülkemizde, kornea bekleyen daha çok hastaya şifa şansı doğduğunu anlatan Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Göz Kliniği Sorumlusu Doç. Dr. Yusuf Yıldırım, “lameller kornea cerrahisi" sayesinde, kadavradan alınan korneayı mikron düzeyinde iki katmana ayırdıklarını ve nakil bekleyen hastalarda, korneanın ön ve arka bölgesindeki hastalıklara göre iki farklı bölgeye ayrı ayrı nakledildiklerini söyledi. Doç. Dr. Yıldırım, böylece tek bir kadavra bağışı ile uygun olan hastalar seçildiği taktirde, 4 kişinin görme yetisine kavuşabildiğini kaydetti.
#İstanbulAtalarımız "Kötü komşu insanı hacet sahibi eder" demiş ama günümüzde özellikle büyük şehirlerde bu söz "dert sahibi eder" şeklini almaya başladı. Sanki müstakil evde yaşarcasına kimseyi düşünmeden hareket eden pek çok insan var. Öyle bir noktadayız ki komşu gürültüsü sinirlerimizi bozmakla kalmıyor, sağlığımızı da tehdit ediyor. Bir Sorudan Fazlası'nda bu kez hem sabrı komşularıyla sınanlarla hem de uzmanlarla konuştuk.
#KomşuTüm dünyada, kadın ve erkeklerde kalp damar hastalıklarından ölümler ileri teknolojik gelişmelere rağmen hala birinci sırada yer alıyor. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde kalp-damar hastalıklarına yakalanma yaş ortalaması da giderek düşüyor. Sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivitenin hayati önem taşıdığına dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Yiğit Çanga, “Risk faktörlerini ortadan kaldırmak, vücudun pompası görevini gören kalbimiz için hayati öneme sahiptir. Sağlıklı beslenme ise bu sürecin ilk ve en önemli adımıdır” dedi.
#Süper BesinlerUyarılabilen hücreler, elektriksel olarak uyarılabilen ve depolarizasyon nedeniyle davranış değişiklikleri yaşayacak olan hücrelerdir. Uyarılabilir hücreler, plazma zarlarında iyonların içeri ve dışarı akışına izin veren iyon kanalları içerir. Peki, depolarizasyon nedir detayları ile derledik.
#DepolarizasyonGeçtiğimiz hafta Covid-19 geçirdikten sonra cinsel organının küçüldüğünü iddia eden 30 yaşındaki adam bir anda gündemi değiştirdi. İddia edildiği gibi Covid-19’un penis üzerinde böyle bir etkisinin olup olmadığını alanında uzman üç üroloji uzmanı ile konuştuk.
#Covid-19Endotel, kan damarlarının iç kısmında yer alan tabaka halinde dizili hücrelerin yer aldığı bir organdır. Bu organ ise, ortalama 1 kg ağırlığındadır. Entonel organının en önemli işlevi ise, arterial sistem, doku seviyesinde dokularda yeterli kan basıncı, kan akımının ve kan akımına karşı uyumunu sağlar. Endotel ve Endotel fonksyon nedir sizler için derledik.
#EndotelHemostaz, kanamayı durdurmak için lizisinin ve pıhtı oluşumunun patolojik pıhtılaşma (tromboz) ortaya çıkartmadan kontrollü bir şekilde aktivasyonudur. Diğer bir tanımla, kan damarlarında bulunan tüm sıvıların korunmasını sağlayan dolaşım sisteminin de bir özelliğidir. Hemostaz nedir, nasıl gerçekleşir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Hemostaz Nedir?Kardiyoloji uzmanı Dr. Uğur Hepçivici, hastaların merak ettiği konulardan birinin de kalp hastası olup olmadığı, kalp hastası ise ne zaman kriz geçireceği ya da kriz geçirme ihtimalinin yüksek olup olmadığı olduğunu belirterek, bu konuda merak edilen soruları yanıtladı.
#İzmirKoronavirüs hastalığını atlattıktan sonra 12'nci hafta ve sonrasını kapsayan 'Post Covid' dönemde şikayetler devam edebiliyor. Uzman hekimler koronavirüs sonrası yaşanan sorunları anlattı. Prof. Dr. Canan Ağalar, "Halsizlik başta gelen şikayetler arasında. Bunu uyku bozukluğu takip ediyor" dedi
#Post CovidUzun yıllar İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan dahiliye uzmanı Dr. Şükrü Alper Aygen, Özel İzmir Gazi Hastanesi’ndeki yeni görevine başladı. Aygen, fark etmedi- ğimiz organ olarak nitelendirdiği endotel hakkında bilgiler verdi
#İzmirİBN-İ SİNA'nın sihirli ilacı olarak bilinen ve yabani çiğdemden elde edilen ‘kolşisin’in, Kovid-19’un organlara saldırısını durdurduğu belirlendi. Prof. Dr. Nazmi Gültekin, kolşisinin yeni koronavirüste enfeksiyon önleyici, iltihap çözücü olarak kullanılabileceğini belirtti. Peki, İbn-i Sina'nın "sihirli ilacı" olarak bilinen kolşisin nedir, ne işe yarar? İşte kolşisin kullanım alanları...
#Kolşisinİç Hastalıklar Uzmanı Dr. Nesibe Karakuş, son bilimsel çalışmalarda D vitamini eksikliğinin tümör gelişimine (kalın bağırsak, meme, prostat kanserleri), kalp damar hastalıklarına, enfeksiyonlara yatkınlıkta artışa, kalp hastalıkları gibi sağlık sorunlarına yol açabildiğini belirtti.
#D VitaminiKalbe giden damarların sertleşmesi, ani kalp krizi ile birlikte hayati riske yol açabiliyor. Yaş, cinsiyet ve genetik faktörler damar sertliğinin değiştirilemeyen nedenlerini oluştururken; kişiye özel yaşam tarzı değişiklikleri ile kalp hastalıklarından korunmak mümkün olabiliyor.
#KalpKüresel bir salgın haline gelen koronavirüs aşısında olumlu gelişmeler yaşanırken yapılan araştırmalar neticesinde ise virüs, her geçen gün yeni bir belirtisi ile kendini gösteriyor. Yüksek ateş, nefes darlığı ve eklem ağrıları ise en bilindik semptomlar olarak karşımıza çıkıyor. Öyle ki hareketsiz yaşam tarzının da arttığı bu dönemde kişiler yaşadıkları ağrı sorunlarını virüsün belirtisi sanıyor. Peki, her bel, sırt ağrısı koronavirüse mi işaret ediyor?
#Bel Ağrısı