Geçen hafta yazarımız Vedat Milor’un sosyal medyada paylaştığı videoyla ateşlenen ‘Kahvaltı gerekli bir öğün mü’ tartışmasını masaya yatırdık. Kahvaltı sözcüğünün kültürümüze girişini, bugün ettiğimiz klasik kahvaltının ne zaman başlayıp şekillendiğini ve en sağlıklısının, doğrusunun ne olduğunu işin uzmanlarına sorduk; çeşitli ulusların alışkanlıklarına baktık.
#Kahvaltıİstanbul’un son yıllarda parlayan yıldızı Beylikdüzü’nde bir çok kaliteli mekan var. Gün geçtikçe kendi içinde küçük bir İstanbul olma yolunda ilerleyen Beylikdüzü’nde farklarıyla öne çıkan 3 mekanı size aktaracağım. Bunların birincisi Phuket Garden. Mekan buram buram kalite kokuyor. Mimarisi ve yemekleri fark yaratıyor. En beğendiğim yer burası oldu… Bir diğeri By Hazzet Kavurma. Eti, yemekleri bambaşka. Ucuz fiyat politikasıyla diğer mekanlardan bir adım önde. Son olarak ise bir çok kişinin “Cami Altı” şubesi olarak bildiği Enbey Döner. Özellikle yaz günlerinde 1 tonun üzerinde döner satıldığını biliyor muydunuz?
#BeylikdüzüRamazan’da sahurda davul çalarak, oruç tutacakları uyandırmak bir ramazan geleneği olarak devam etmekte. Ancak bu geleneğin uygulanmadığı bir mahalle var Bursa’da. O da Emirsultan Mahallesi. Mahallede yıllardır davul yerine ‘pilava pilava’ diye bağıran bir kişi oruç tutacakları uyandırıyor. Pek neden ‘pilava pilava’ diye bağırıyor hiç düşündünüz mü?
#BursaABD’li astronot Kate Rubins’in çektiği ödüllü fotoğrafın, dünya gezginlerinin yüreğine Van Gölü sevdasını düşürmesinin üzerinden çok geçmedi. Kedisi ve kahvaltısı dışında da çok fazla şey vaat eden Van, Mavi Bayraklı plajıyla ‘göl, kum, güneş’ tatili ihtiyacına da yanıt veriyor.
#GazetehaberleriTürkiye her bölgesiyle farklı lezzetlere ev sahipliği yapıyor. Hepsi ayrı ayrı birer seyahat sebebi. Restoranların uzun bir aradan sonra kısıtlamalarla açılmasını fırsat bildik, jürimize “Yemek için hangi şehirlere doğru yola çıkabiliriz” diye sorduk... Hem gezip keşfedebileceğimiz hem de özel lezzetlerini deneyebileceğimiz 10 şehri lezzet adresleriyle sıraladık.
#SeyahatAile Meclisi bu hafta İYİ Parti Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral ve eşi Gülsün Oral’ın evine konuk oldu. Van’ın Ahlat ve Adilcevaz ilçelerinden Ankara’ya, okul koridorlarından parlamentoya uzanan bir yolculuk... Okul yıllarında başlayan hikâyelerinde kız tarafı solcu, Halil Oral ülkücü olunca işler biraz karışmış.
#GazetehaberleriMalum, kahvaltımızın şanı dünyaca biliniyor. Biz de dillere destan bu ‘öğün’ü asırlardır kültürümüzün bir parçasıymış sanıyoruz! Oysa durum hiç de bildiğimiz gibi değil. Gelin tarihiyle, gelişimiyle ve zengin içeriğiyle bu hafta kahvaltı kültürümüzü ‘masa’ya yatıralım.
#YemeŞef ve MasterChef Türkiye jüri üyesi Somer Sivrioğlu’nun 2015’te Avustralyalı gazeteci David Dale’le birlikte kaleme aldığı ‘Türk Mutfağında Bir Macera: Anadolu’nun Türkçesi nihayet raflarda. Kitapta 140 yemeğimizi ve yemek kültürümüzü anlatan Sivrioğlu: “Anadolu mutfağı demeyi tercih ettim, uygarlığın beşiği olan bir coğrafyada mutfağımızı sadece Türk mutfağı olarak nitelendirmek, Anadolu’nun diğer sahiplerine saygısızlık gibi geliyor.”
#Masterchef TürkiyeDoğu Ekspresi’nin tadına bakan ve tadı damağında kalanlar, Türkiye içinde alternatif tren rotaları aramaya başladılar. Alternatif listesinin başına, 27 saati bulan yolculuk süresiyle Van Gölü Ekspresi yerleşti bile. Van Gölü kıyısında yer alan Tatvan’dan başlayıp Ankara’da sona eren bu masalsı yolculuğa gelin birlikte çıkalım!
#SeyahatSon birkaç yıldır Doğu Ekspresi’yle yatıp kalkar olduk. Ama memleketin güzelliklerinin tadına vararak yapabileceğiniz tren yolculukları ondan ibaret değil. Hazır bahar tüm doğayı canlandırıp tadına doyulmaz manzaralar oluşturuyorken, diğer rotaları da tatil gündeminize alın.
#Konya Mavi TreniVan, her şeyiyle çok güzel bir şehir. Öyle ki, Van'a her mevsim gitmek için bir sebep var neredeyse. Üstüne köklü tarihi ve bu tarihin şehre kattığı güzellik de eklenince Van'da gezerken keyif almamak neredeyse imkansız. Kedisi, kahvaltısı ve gölüyle insanı büyülüyor Van. İşte size Van gezi rehberi…
#Van Gezi YazısıYüzlerce yıllık birikim, devasa bir külliyat, kuşaktan kuşağa aktarılan pratikler... Türkiye’nin lezzet hazinesi, kimilerine göre yeryüzünün en zengin birkaç mutfağından biri, pek çoğumuza göre de en güzeli. Peki bütün bu güzeller içinde en güzel 100 hangileri? Artık tereddüde gerek yok: Gastronomi düzeyi tartışılmayacak büyük bir heyet bunları sizin için belirledi.
#Türkiye'nin En Lezzetli 100 YemeğiEski yemeklere, adetlere merakı olan şef Ömür Akkor, Türkiye’nin kaybolan yemekleri ve yemek kültürüyle ilgili veriler toplamak için yollara düştü. 80 ili tek tek gezdi, 300 bin kilometre kat etti. Akkor, 15 yılda aldığı bu seyahat notlarını ‘Ömür Akkor ile Komili Lezzet Seyahatnamesi’ kitabında okuyucuyla paylaşıyor. 5 TL’nin altında yiyebileceğiniz lezzet duraklarını da tespit etti.
#Ömür AkkorİŞ dünyası başta olmak üzere siyaset, sanat, spor, eğitim dünyasından Ege’nin renkli simalarıyla iş dışı yaşamlarını konuştuğum, çeşitli konu başlıkları altında çok da fazla bilinmeyen özelliklerini tanıtmaya çalıştığım ‘Sıradışı’nda bugün 250’nci konuğumu, daha doğrusu konuklarımı ağırlıyorum.
#YAZAR