Paylaş
Van Gölü Ekspresi tren bileti nasıl ve nereden alınır?
Van Gölü Ekspresi tren biletlerini, TCDD’nin internet sitesinden veya mobil uygulamasından alabilirsiniz. Doğu Ekspresi biletlerinde olduğu gibi, Van Gölü Ekspresi biletlerinde de örtülü kuşetli veya yataklı vagonlarda yer bulmak oldukça zor oluyor. Bu yüzden tren biletlerinin satışa çıktığı 30 gün öncesinden bilet bakmaya başlamanız, bilet bulamazsanız hemen vazgeçmememiz lazım. Tren günü yaklaştıkça, iptal edilen grup biletleri veya ek vagonlar ile bilet bulma şansınız her zaman var.
Van Gölü Ekspresi'nde vagon tipleri
İlk kez tren yolculuğu yapacaksanız, kuşetli, pulman gibi sözcükler size yabancı gelebilir. Bunları kısaca açıklayalım. Pulman, otobüs koltuğu gibi, açık vagonda ikili koltukların bulunduğu vagon; örtülü kuşetli, bir kompartmanda dört yatağın bir de küçük masanın bulunduğu vagon tipi; yataklı ise, bir kompartmanda iki yatak, buzdolabı ve lavabonun bulunduğu vagon tipi. Benim tercihim yataklıdan yana, kalabalıksanız örtülü kuşetli de tercih edilebilir. Trende bir de yemek vagonu bulunuyor, yanında yemek getirmeyenler için iyi bir alternatif.
Van Gölü Ekspresi rotası
Van Gölü Ekspresi, adıyla sizi yanıltmasın, Van’dan değil, Tatvan’dan başlıyor. Van ile Tatvan arası yaklaşık 2,5 saatlik bir araç yolculuğu. Van’dan otobüs, minibüs gibi vasıtalarla Tatvan’a kolayca ulaşabilirsiniz. Tatvan’dan başlayan yolculuk, toplam 60 istasyondan geçerek Ankara’ya ulaşıyor. Anadolu’nun tam ortasından geçen tren yolu rotası ana durak olarak sırayla, Elazığ, Malatya, Sivas, Kayseri’de durarak Ankara’ya ulaşıyor. Bu rotada nehirler, dağlar, dereler, gölleri izlemek isterseniz Tatvan-Ankara yönünde yolculuk yapmanız lazım. Böylece bütün manzaraları gündüz izleyebilirsiniz.
Van Gölü Ekspresi sefer günleri ve yolculuk süresi
Ne yazık ki, Van Gölü Ekspresi her gün yok. Ankara’dan salı ve pazar günleri 11.00’de hareket edip ertesi gün Tatvan’a 11.15’de ulaşıyor, Tatvan’dan her salı ve perşembe günü sabah 07.55’te tren hareket ediyor ve ertesi gün sabah Ankara’ya ulaşıyor. Bir konuda özellikle uyarıda bulunmakta fayda var. TCDD sitesinde yolculuk süresi 24 saat gibi görünse de 27 saatten önce Ankara’ya ulaşabilen duymadım. Ankara’ya ulaştıktan sonra bir planınız olacaksa olası rötarları göz önünde bulundurmanızı önemle tavsiye ederim.
Van Gölü Ekspresi’ne binmek isteyenlere gezi planı
Van Gölü Ekspresi’ni deneyimlemek istiyorum, nasıl bir gezi planı yapsam derseniz; Cumartesi sabah Van’a uçakla gelip cumartesi günü Van kahvaltısı, Van merkez, Muradiye Şelalesi, Kedi Evi’ni görerek, pazar günü Doğubeyazıt İshakpaşa Sarayı ve Doğubeyazıt’ta gezilecek yerlere gidip dönerek, pazartesi günü de Akdamar Adası’na çıkıp akşam üstü Tatvan’a varacak şekilde bir plan yapabilirsiniz. Tatvan’a gelmekte çok geç kalmayın çünkü Büryan Kebabı kalmıyor hiçbir yerde. Bu planla salı sabah Ankara’ya kalkan trene rahatlıkla yetişirsiniz.
Van Gölü Ekspresi için en iyi zaman
Van Gölü Ekspresi için en iyi zaman için bahar ayları, mayıs veya haziran diyorlar. Ancak ben şubat sonunda gittiğim ve yol boyu muhteşem kar manzaralarıyla yolculuk yaptığım için çok mutlu oldum. Eğer vaktiniz varsa hem kış, hem de baharda yapın bu yolculuğu, sonuna kadar tadını çıkarın.
Van Gölü Ekspresi mi, Doğu Ekspresi mi?
İkisinin de tadı başka. Van Gölü Ekspresi ulaşım açısından biraz daha zorlu, trenin belli günlerde olması nedeniyle plan yaparken daha fazla zaman ayırmanız gerekiyor. Ama Van Gölü ile başlayıp, nehirler, göller aşarak ilerleyen manzaralar muhteşem. Issız ovalar ve yaylalar yerini zaman zaman büyük ve hareketli şehirlere bıraksa da yolun büyük bir kısmı bir sanat galerisindeki tabloları izler gibi manzaraları izleyerek geçiyor. Tarafsız olmak için ikisine de binen insanlara, hatta trende karşılaştığım kişilere ve kondiktörlere sorduğumda hepsinin tercihi Doğu Ekspresi yerine Van Gölü Ekspresi oldu, benden söylemesi.
Trende koşullar
Van Gölü Ekspresi veya herhangi bir trene binerken en çok karşılaştığım sorular genelde hijyen ile ilgili oluyor. Bu konuda okuyucuları biraz rahatlatayım. Trende verilen çarşaf ve nevresimler eskimiş yıpranmış da olsa hep pırıl pırıl oluyor. Tren tuvaletleri ortak kullanım alanı olduğundan zaman ilerledikçe kirlense de tren çalışanları sürekli temiz tutmaya, tuvalet kağıdı ve kağıt havlu takviyesi yapmaya çalışıyorlar. Bir de bizim vagonumuz sondan bir önceki vagon olunca, tuvaleti kullanan sayısı daha az olduğundan temizliği çok daha iyiydi. Trende yolculuk yaparken kendinize bir müzik listesi hazırlamanız, yanınıza yiyecek almanız seyahatinizi çok daha keyifli hale getirecektir.
Van Gölü Ekspresi’nin adını önümüzdeki yıllarda çok daha fazla duyacağız, henüz popüleritesi artmamışken hemen bu bahar bir plan yapmayı düşünün derim. Türkiye ve dünyadan yüzlerce destinasyonla ilgili yazılara “cokokuyancokgezen.com” blog adresimden ulaşabilirsiniz. Yolda Kalın!
Paylaş