Her yıl milyonlarca kişi gidiyor Kapalıçarşı’ya... Bir arı kovanı misali işliyor bu tarihi alışveriş merkezi. Gelip geçeni bırakın bir kenara, tam 4 bin dükkân var burada. Hem esnafı hem de alışveriş yorgunu müşterileri doyuran 41 de irili ufaklı lokanta... Sulu yemek de var, kebap da... Döner de var, geleneksel ev yemeği de. Hatta seyyar tezgâhında supangle, kek satan da... Hepsi ayrı güzel. Esnafı ziyaret ettik, çarşı ahalisinin en çok gittiği esnaf lokantalarını tespit ettik.
#Uygar TAYLANMuazzam bir tarihe sahip Fransız pastacılığında sizce tesadüfe yer var mıdır? Belki de vardır... Sonuçta iki kız kardeş hatalarının sonucunun bu kadar lezzetli olacağını nereden bilebilirdi ki! Bu hafta size ünlü tarte tatin’i anlatacağım. Amasya elmasıyla yapmayı çok sevdiğim bu tatlının püf noktalarını da vereceğim.
#Tarte TatinKış gelince, tezgâhları çeşit çeşit elmalar sardığında elim hemen elmalı tariflere gidiyor. Elmalı turta, elmalı kek derken tabii ki yetmiyor ve daha farklı arayışlara yöneliyorum. Tam da bu noktada imdadıma kış mevsiminin vazgeçilmez lezzeti olan tahin yetişiyor ve kendimi elma ile tahini buluşturduğum bu enfes tarifi hazırlarken buluyorum. Buram buram elma ve tahin kokusu eve yayıldığında o kadar mutlu olurum ki, tart fırında pişerken onu yemekten çok kokusunu duymaktan keyif alıyorum.
#TartFransız tatlılarının dünya mutfağında özel bir yeri vardır. Pain au Chocolat, crème brûlée, mille feuille (Napoleon), eklerler, makaronlar… Bunlar arasından mutlaka damak zevkinize uyan bir tanesini bulabilirsiniz. Peki, 750 yıllık geçmişiyle adeta bir sanat eseri olan bu tatları evlerinizde de yapabilmek güzel olmaz mıydı? Haydi evde kolayca hazırlayabileceğiniz en lezzetli Fransız tatlılarına bir göz atalım…
#Fransız TatlılarıElma dört mevsim zevkle tükettiğimiz bir meyve. Elmalı turta da aynı zevkle yediğimiz nefis bir tatlı. Ağızda dağılan kıtır kıtır tabanı ve nefis meyveli harcıyla herkesin çok sevdiği elmalı turtayı yaparken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları bulunuyor. Aşağıda sizin için bu noktaları özetledik ve nefis bir elmalı turta tarifi ekledik. Ortaya çok nefis sonuçlar çıkacağından hiç şüphemiz yok. O halde gelsin tüm püf noktalarıyla elmalı turta tarifi...
#Elmalı Turtaİstanbul’un koşturmacasından, gürültüsünden ve yoğunluğundan azda olsa uzaklaşıp kendinizle kalmak istiyorsanız bu haber tam da size göre. Kahvenizi içip kitabınızı okuyabileceğiniz kitap kafeleri sizler için sıraladık. Bu hafta sonunu kendinize ayırıp sessizliğin tadını çıkarmaya ne dersiniz? İşte size kitap kafeler…
#Kitap Kafelerİtalya’nın kuzey batı köşesinde, Slovenya sınırındaki Trieste’nin alametifarikası sert esen poyrazı. Karst bölgesinin kalker tepelerinde bir zamanlar dinozorlar, Neandertal canlılar dolaşırmış. Altın Sal ile Altın Post’un peşinde yolculuk yapan Arganotlar’ın efsaneleri hâlâ anlatılıyor. Yenilik rüzgârının şehre taşıdıkları arasında bir başka ünlü isim yazar James Joyce. Yeni high-tech fotoğraf müzesi, marina yakınlarındaki hızla genişleyen eğlence bölgesi Portopiccolo, tarihi kiliseler, tablo gibi pizzalar, saraylardaki görkemli müzeler, klasik Avusturya kafeleri, sempatik balık restoranları… Tüm bunlar Trieste’de unutulmaz bir Adriyatik deneyimi yaşatıyor.
#TriesteTürkiye'de 60'larda ortaya çıkmaya başlayan, 80'lerde de şahikasına varan arabesk kültürü, zamanla müzikten sinemaya da yayılmıştı. Bizim yaş grubunun büyürken ister istemez ziyadesiyle maruz kaldığı bu filmlerin konuları üç aşağı beş yukarı belliydi: Fakirlik, tutunamama, büyük umutlarla gelinen büyük şehrin büyük sorumlulukları altında ezilme gibi.
#İnsülin DirenciYıllar önce Norveç’e okumaya gittiğimde bana en büyük kültür şoklarından birini kış günü yenen dondurmalar yaşatmıştı. Neredeyse her yemek üstüne, özellikle de soğuk kış akşamlarında sıcak bir elmalı turta ya da dağ meyveleri üzerinde dondurma ikram edilirdi. Bu muhteşem ikiliye bir büyük kupa kaynama kahve de eşlik ederdi.
#DONDURMAYıllar önce Norveç’e okumaya gittiğimde bana en büyük kültür şoklarından birini kış günü yenen dondurmalar yaşatmıştı. Neredeyse her yemek üstüne, özellikle de soğuk kış akşamlarında sıcak bir elmalı turta ya da dağ meyveleri üzerinde dondurma ikram edilirdi. Bu muhteşem ikiliye bir büyük kupa kaynama kahve de eşlik ederdi.
#Müge Akgünİsveçli oyuncu Alicia Vikander, son günlerin başarı grafiği en hızlı yükselen isimlerinden. Michael Fassbender ile aşk yaşayan oyuncuyu, yakında duygusal bir robotu canlandıracağı Ex Machina adlı filmde seyredeceğiz. İşte Vikander'in yaşam ve stil günlüğü...
Seattle’a yaz erken gelir. Günlük yaşam açık havaya taşınır. Son yıllarda merkezdeki semtlerde hızlı bir değişim gözleniyor. Özellikle South Lake Union ve Pike-Pine Corridor’da, yepyeni bar, restoran, sanat galerileri açıldı. Restore edilen binaların şehir hayatına katılmasıyla Seattle’ın silüeti de renklendi. Şehir her zevkten misafirine bir vaatte bulunuyor.
Ha Leyla ile Mecnun, ha elma ile tarçın... Bir baharatla bir meyvenin belki de en güzel birlikteliğini temsil ediyor bu ikili. Bir çiftin en ideal hali. Bir arada olduklarında ahengi bol ve nefis bir tat çıkıyor ortaya. Üstelik elmanın da, tarçının da benliği korunuyor. Bu hafta bu ikiliden bahsetmek istiyorum