Paylaş
Biliyorsunuz ki tahin, Türk mutfağında mezeden tatlıya her türlü tarifin lezzetini taçlandıran harika bir gıda. Hammaddesi susam olan tahin, ülkemizin kimi bölgelerinde ‘tahan’ ismiyle de anılıyor. Bu kıymetli besin, susamlar ezilerek ve çeşitli işlemlerden geçirilerek üretiliyor. Özellikle de kış aylarında sıklıkla tüketiliyor. Türk mutfağında kış kahvaltılarının sevilen lezzetleri arasında zirveye oturuyor ve pekmezle buluştuğunda hem vitamin hem de lezzet patlaması yaşatıyor. İçeriğinde barındırdığı vitaminler ve mineraller ile oldukça besleyici ve doyurucu bir gıda maddesi olan tahin, insan vücudu için sayısız fayda taşıyor. Elmanın faydalarından ise zaten artık bahsetmeme dahi gerek yok diye düşünüyorum, tam bir bağırsak dostu. Hal böyle olunca mutfaklarımızı neden tahinli elmalı tart kokusu sarmasın ki dostlar, ne dersiniz?
Ben bu tarifi yaparken tart hamurumu parmaklarım yardımıyla kalıba eşit şekilde yayıyorum. Ardından tahinli dolguyu ekleyip yine parmaklarımla yaydıktan sonra üzerine Antep fıstığı seriyorum. İnce ince dilimlediğim elmaları da dizdikten sonra son olarak daha çıtır bir kıvam elde edebilmek için üzerine tereyağı ve toz şeker serpiyorum. Ortaya çıkan lezzete inanamayacaksınız. Bu arada hazırlık aşamasında tart ya da kek kalıbınız yoksa orta boy bir borcam da kullanabilirsiniz.Fakat piştikten sonra tartı özel kalıbından çıkarmak borcamaoranla daha kolay olacaktır.
İpuçlarını da paylaştığıma göre elma, tahin ve ağızda dağılan hamurun mükemmel uyumunu hissedeceğiniz bu tatlının yapım detaylarına geçebiliriz. Sorularınız, merak ettikleriniz ve diğer leziz tariflerime ulaşmak için beni Instagram’da@cheffyildiz hesabımdan takip edebilirsiniz. Tarifimi denediğinizde de benimle Instagram’dan paylaşmayı unutmayın.
Malzemeler
Tartı için
100 gr tereyağı
1 su bardağı un
2 yemek kaşığı pudra şekeri
Dolgusu için
1 adet yumurta
1 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı tahin
1 su bardağı un
1 paket vanilin
1 paket kabartma tozu
Üzeri için
2 yemek kaşığı pirinç Antep fıstığı
2 adet ince dilimlenmiş elma
1 yemek kaşığı erimiş tereyağı
1 yemek kaşığı şeker
Yapılışı:
. Derince bir kaseye tereyağını alın, üzerine un ve pudra şekerini ekleyerek parmak uçlarınızla yoğurun. Yoğurduğunuz hamuru 24 cm’lik kek kalıbına alarak eşit şekilde elinizle yayın. Bir çatal yardımı ile hamurun orta kısmına delikler açın.
. Tahinli dolgu kısmını yaparken öncelikle yumurta, şeker ve tahini güzelce çırpın. Daha sonra elenmiş un, vanilin ve kabartma tozunu ekleyip elinizle yoğurmaya devam edin. Katı bir kıvama gelince elinizle parçalar alarak hazırladığınız tart hamurunun üzerine yerleştirin.
. Fıstıkları serptikten sonra elmaları olabildiğince ince dilimleyip üzerine dizin.
Elmaların üzerine fırça yardımı ile tereyağı ve çok az toz şeker serperek önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında ortalama 30-35 dakika kadar pişirin.
. Fırından aldıktan sonra soğumasını bekleyin. Son olaraküzerini fıstıklarla süsleyerek servis edebilirsiniz. Deneyen herkese şimdiden afiyet olsun.
Paylaş