Sağlıkla ilgili konular sosyal medya ve internette arama motorlarında sıklıkla aranır. Ancak ‘Elma sirkesi diyeti ‘ son zamanlarda oldukça rağbet gören bir anahtar kelime. Bu konuya şaşırmamak gerek çünkü elma sirkesi bağırsak temizliğinden zayıflamaya, diyabetten tansiyona pek çok sağlık sorunu için adeta sihirli bir iksir olarak gösteriliyor. Bu konuya bilimsel araştırmalarla yakından bakalım.
#Elma SirkesiSon aylarda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sıklıkla 'taklit ve tağşiş ürünler' listesi açıklanıyor. Tereyağ, zeytinyağı, peynir, sucuk, et başta olmak üzere sayısız ürünün taklidi ya da tağşişi yapılıyor. Sirke de bu ürünler arasında yer alıyor. Öte yandan sadece marketlerde satılan taklit ya da tağşiş sirkeler değil, evde yapılan ve etliketsiz satılan sirkeler de sağlığı tehdit ediyor. Sirke hakkında mutlaka bilinmesi gereken 10 soruyu konunun uzmanlarına sorduk.
#SirkeSabah kalkınca limonlu su mu içeceğiz, zeytinyağı mı? “Sarımsak çiğneyin” diyen de var, ‘2 beden incelten’ karışım öneren de... Uzmanlarsa “Gördüğünüz her formüle inanmayın” diyor. Faydalı bazı besinlerin bile bir rahatsızlığımız varsa aksine etki yapabileceği konusunda uyarıyorlar.
#Zeynep Nazlı YILDIRIMSaçlar yıkandıkça yenilenir, uzar ve canlanır. Bu canlanma ve yenilenmedeki en önemli faktör ise saç yıkama yöntemi ve sıklığı… Kimileri alışkanlık gereği her sabah saçlarını yıkayarak güne başlarken, kimileri de Semiramis Pekkan’ın sosyal medyayı ikiye bölen açıklamalarında olduğu gibi haftada bir saçını yıkıyor. Peki saçlar ne sıklıkla yıkanmalı? Saç tipine göre saç yıkama sıklığı değişiyor mu? Saçları yıkarken yapılan hatalar neler? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkDişleri kahvaltıdan önce mi fırçalamak lazım yoksa sonra mı? Diş hekimlerinin uzun zamandır tartıştığı bir konu bu… Bazı diş hekimleri önce, bazıları sonra fırçalamanın daha iyi olduğunu söylüyor. İngiltere’de bir diş hekiminin dişlerin sabah kahvaltıdan sonra değil önce fırçalanması gerektiğini, sonra fırçalamanın dişlere zarar verdiğini söylemesi ile tartışma tekrar gündeme geldi. Peki, bu konuda kabul görmüş bir doğru var mı? Hangisi daha sağlıklı? Uzmanlarla konuştuk…
#Diş SağlığıSiğiller en sık görülen cilt hastalıkları arasında ilk sıralarda yer alıyor. Her yaşta ortaya çıkabilmekle birlikte siğiller daha çok çocuklar ve gençlerde görülüyor. En önemlisi de bazı siğiller başka hastalıkların da habercisi olabiliyor. Peki siğiller neden oluşuyor? Nasıl bulaşıyor? Hangi sorunları beraberinde getiriyor? Halk arasında yaygın olan inanışların doğruluk payı ne kadar? Uzmanlarımızın desteğiyle mercek altına aldık...
#SağlıkGenellikle saç derisinde ortaya çıkar diye bildiğimiz kepek, kaşlar için de bir sorun. Özellikle yaz aylarında daha sık yaşanan bu durum; kaşıntı, kızarıklık ve pul pul dökülmelerle kişiye rahatsızlık veren ve görünümü olumsuz etkileyen bir sorun halini alıyor. Peki kaşlarda kepek neden oluşuyor? Ne gibi zararlara neden oluyor ve nasıl önlem almak gerekiyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkKırmızı mercimek, oldukça faydalı bir bakliyat olmasına rağmen, mercimek yemek ve mercimek çorbası içmenin şişkinlik, gaz gibi yan etkileri olabilir. Mercimek, özellikle de çorba, yemek ve salata yapımında sıkça kullanılan yüksek lif, protein, karbonhidrat ve potasyum içeren, en sağlıklı bakliyatlar arasında yer alır. Kırmızı mercimek çorbası gaz ile şişkinlik yapar mı ve yapmaması için ne yapılır sizler için derledik.
Küçükken hiç sevmezdim ama artık sağlıklı beslenmenin vazgeçilmez unsurlarından biri olarak görüyorum... Tok kalmak isteyen, benim gibi lahanayla barışsın! Turşusu çok güzel bir probiyotiktir, sadece dolması değil kısırı da çok güzel olur. Kırmızı lahana narenciyeli salatalara müthiş yakışır. Brüksel lahanasınıysa sarımsaklı yoğurt ve pulbiberle denemenizi öneririm çünkü enfes oluyor!
#LahanaSıcaklığın azaldığı dönemlerde grip vakaları da artıyor. Özellikle yaşlılarda ve altta yatan kronik hastalığı olanlarda ciddi sonuçlar doğurabilen grip, ciddiye alınması gereken bir sağlık problemi olarak dikkat çekiyor. Ayrıca griple birlikte baş ağrısı, kas ağrısı, burun tıkanıklığı ve öksürük de görülebiliyor. Gribe iyi gelen bitkisel içecek ve yiyecekler yardımıyla doğal yollarla evde çözüm bulunabilir. Peki grip nasıl geçer? Evde gribe ne iyi gelir? İşte gribi hemen kesen öneriler...
#GripÖzellikle ilkbahar ve yaz mevsiminde sık karşılaşılan sorunlardan olan arı sokması, pek çok vatandaşın kabusu olmaya devam ediyor. Açık hava mekanları ve piknik alanları ile bahçelerde bu sorunla karşılaşılıyor. Arı sokması belirtileri kişiden kişiye değişmekle birlikte en kısa sürede de bölgeye müdahale edilmelidir. Arı sokması sonrası oluşan şişkinlik, kaşıntı ve ağrıya evde iyi gelen bitkisel ve doğal yöntemlerle çözüm üretmek mümkün. Peki arı sokmasına ne iyi gelir? Arı sokmasına ne yapılır? Arı sokması durumunda alerji belirtileri nelerdir? Domates arı sokmasına iyi gelir mi? Arı sokması sonrası iğne kalırsa ne olur? İşte Evde arı sokmasına iyi gelen bitkisel ve doğal çözümler
#Arı SokmasıBugünlerde nereye baksak çeşit çeşit zayıflama listeleri... Her yaz aynı şey... Demek ki diyetler yapılıyor sonra da verilenler geri alınıyor. Eğer siz de her yaz diyete girmekten sıkıldaysanız beslenme uzmanları Elif Nida Zafer ve Berrin Yiğit’in diyet yapıyormuşuz gibi hissetirmeyen önerilerine göz atın. Fazla kiloları kalıcı şekilde vermenin kişiye özel, sürdürülebilir beslenme ilkeleriyle mümkün olduğunu anlatıyorlar. Yiğit her yeni bilgiyi araştırmamızı söylüyor, Zafer’se “İki dilim pizzadan zarar gelmez ama haftada iki ‘kaçamağı’ aşmayın” diyor.
#GazetehaberleriSirke yüzyıllardır sağlık için kullanılıyor. Pek çok hastalığın tedavisinde etkili olmasının yanı sıra yiyeceklerde de lezzet artırıcı olarak tercih ediliyor. Elma sirkesi de onlardan biri. Peki vücut için inanılmaz etkilere sahip olan elma sirkesi nelere iyi geliyor? Faydaları neler? Nasıl tüketilmeli?
#Elma SirkesiSadece güçlü besinler yiyip içmemiz yetmiyor, güvenli olmaları da önemli bir ayrıntı. Biraz da böyle olduğu için hepimizde ciddi bir “gıda güvenliği telaşı” oluşmadı mı? “Sentetik besinler” diye tanımladığımız katkılı ve zararlı içerikli yiyecek içecekler neden önemli birer sağlık tehdidi? Buyurun...
#Osman MüftüoğluFırsat buldukça arınmak, ruhsal ve bedensel toksinleri azaltıp hafiflemek gayet akla yatkın bir düşünce. Ama her şey gibi detoksun da kendine has kuralları, kendine özel yolları, yöntemleri var. Kurallara uyulmadığında tatsız sonuçlar doğabiliyor. Muhtemelen detoks yapacağım derken sahnede bayılma noktasına gelen Cenk Eren’in yaşadığı da böyle bir şey.
#Cenk Eren