Diyet yaparken hızlı bir şekilde kilo veriyor ve tam bu mutluluğu yaşarken bir bakıyorsunuz verdiğiniz kiloları aynı hızla geri mi alıyorsunuz? Peki diyette yo-yo etkisini hiç duydunuz mu? İşte bu hafta belki de şu ana kadar farkında olmadan birçok kez yaşadığınız ama ilk kez duyduğunuz ‘yo-yo sendromu’ nedir, neden olur, nasıl etkileri vardır gibi konuları detaylı olarak inceleyelim, sonra da bu döngüden nasıl çıkılır ona bir bakalım…
#Yo-Yo SendromuParainfluenza, adenovirüs, metapneumovirüs... Sonbaharın gelmesiyle birlikte tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde artan bu virüslere bağlı vakalar özellikle son 15 günde pek çok kişiyi perişan etti. Oysa kış daha yeni başlıyor. En etkili çareyse güçlü bir bağışıklık sistemi! Uzmanlar 4 altın kuralı hatırlatıyor: Doğru beslenme, kaliteli bir uyku, egzersiz ve bol moral!
#KışFormda kalmanın anahtarının düzenli, dengeli beslenme ve egzersiz yapmaktan geçtiğini biliyorsunuz. Fakat tükettiklerinize dikkat ederek egzersiz performansınızı arttırabileceğinizi ve hedeflerinize daha kısa sürede ulaşabileceğinizi biliyor musunuz?
#EgzersizÖnceleri gebelikte tıbbi bakım, gebelik başladığı andan itibaren verilmekte ve bu şekilde gebelikle ilgili tüm etkenlerin kontrol edildiği düşünülürdü. Ancak gebelik süreci "anlaşıldıkça" gebelik öncesi dönemin de sağlıklı bir gebelik, doğum ve doğum sonrası için oldukça önemli olduğu ortaya çıktı. Kadın hastalıkları & Doğum Uzmanı ve NLP Uzmanı Kağan Kocatepe günümüzde anne adaylarına gebe kalmayı planladıklarında doktorlarına başvurmalarını ve genel bir kontrolden geçmelerini öneriyor.
#ÇocukHer kadın bir gün mutlaka anne olmak ve bu özel duyguyu yaşamak ister. Bu süreci rahat ve sağlıklı geçirebilmek için ise sadece hamilelik döneminde değil, gebe kalmadan önce birtakım önlemler alınması büyük önem taşır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Fırat Tülek, anne adaylarının gebe kalmadan önce almaları gereken 10 önlem hakkında bilgi verdi.
#Hamile KalmaBöbrek ve üriner sistem taş hastalığı tüm dünyada toplum sağlığını tehdit etmektedir. Toplumda her on kişiden birinde ömrünün herhangi bir aşamasında taş oluşur ancak özellikle beslenme, yaşam tarzı ve çevresel etkenlerdeki bozulmalar hastalığın daha sık karşımıza çıkmasına sebep olmaktadır. Tüm yaşam boyunca taş düşürme riski erkeklerde 10 erkekte 1’ken, bu sayı 35-40 kadında 1’dir. Doç. Dr. Yavuz Özdemir böbrek taşlarının en çok 20-25 yaşları arasında görüldüğüne dikkat çekti.
#Böbrek SağlığıUykusuzluk, iştahı artıran grelin hormonu seviyesini yükseltirken, tam tersi etkiye sahip leptin hormonunu baskılıyor. Hal böyle olunca da kaliteli uyku uyuyamamak iştahı ve kiloyu artırıyor. Oysa beslenme düzenindeki küçük değişiklikler uykusuz gecelere dur demenizi sağlayabilir: Akşam kahveyi azaltın, uyumadan önce ılık bir süt için. Rahatlatıcı etkisi olan melisa, papatya ve ıhlamur çayı için; ama bunların açık olanını değil poşetli olanını tercih edin!
Günümüzde sürekli stres altında olan modern insanın en önemli şikayetlerinin başında ‘uykusuzluk’ geliyor. Kaliteli uyku uyuyamamak ise birçok sağlık sorunun yanında şişmanlığa da neden olabiliyor. Alınan kiloların bir nedeninin de uykusuzluk olabileceği söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Korkmaz, doğru beslenmeyi anlattı.
#Doğru BeslenmeYGS'ye gireceklere tavsiyelerde bulunan uzmanlar, adayların özellikle sınava aç girmemelerini dile getirdi. Sınav esnasında anlık stres ve sınav günü beslenme konusuna da değinen uzmanlar, YGS'ye gireceklere önemli tavsiyelerde bulundu. İşte, sınava saatler kala ders çalışmanın yarar ve zarar değerlendirmesinin de yer aldığı YGS'ye gireceklere tavsiyeler ve bilinmesi gerekenler
#YgsDoğum sonrası cinsellik ne zaman yaşanabilir? Doğumdan sonra yaşanan cinsel isteksizlik normal mi? Doğum sonrası sağlıklı ve mutlu bir cinsellik için ne yapılmalı? Uluslararası Emzirme Danışmanı Kadın Sağlığı, Doğum ve Cinsel Sağlık Danışmanı Doç. Dr. Güliz Onat anlatıyor.
#Doğum Sonrası Cinsel İlişkiHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalından Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız’ın editörlüğünü yaptığı bu bölüm aynı üniteden diyetisyen Meral Mercanlıgil ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalından Prof. Dr. Haydar Demirel ve Prof. Dr. Sedat Tolga Aydoğ’un katkıları ile hazırlandı. İşte diyabetle ilgili merak ettiğiniz her şey...
#DiyabetYaşam koşulları nedeniyle sürekli olarak maruz kaldığımız ve vücudumuzda biriken toksinlerden kurtulmak için detoks denilen arındırma yöntemine sıklıkla başvuruluyor. Emsey Hospital’dan Beslenme ve Diyet Uzmanı Evnur Saray detoks konusuyla ilgili bilinmesi gerekenleri aktarıyor...
#Detoks