Büşra Totan
Büşra Totan
Büşra Totan

Zencefil çayı kilo vermeye yardımcı oluyor

Yağ yakımına yardımcı olan bitki çayları ve tüketim şekilleri…

Haberin Devamı

Bitki çaylarının diyetlerle birlikte, uygun miktarlarda tüketildiğinde zayıflattığı kanıtlanmıştır. Diyetisyen Büşra Totan, zayıflamaya yardımcı olan bitki çaylarını sıraladı ve tüketim miktarları hakkında uyarılarda bulundu.

Obezite, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için en önemli sağlık sorunlarının başında gelmektedir. Obezite tedavisinde etkisi kanıtlanmış tek yol, diyet ve egzersizdir. Ancak günümüzde bitkiler ile yapılan pek çok bilimsel çalışmada vardır. Bu noktada hangi bitki faydalı, hangi bitki zararlı, hangi bitkinin yan etkileri var mutlaka araştırılmalıdır. Etkisi kanıtlanmamış, daha önce bilinmeyen, tüketimi hakkında sınırlı bilgiye sahip olduğumuz bitkiler yağ yakıcı sloganı altında piyasaya sürülse dahi tercih edilmemelidir. Yeşil çay dahil tüm bitki çayları için gebe, emzikli, çocuk ve kronik hastalığı bulunan, ilaç kullanan kişiler kullanmadan önce uzmana danışmalıdır.


Yeşil çay

Zencefil çayı kilo vermeye yardımcı oluyor

Yeşil çayda kafein ve yüksek miktarda kateşinler dediğimiz özel bileşenler bulunur. Bu bileşenler sayesinde; antiinflamatuar, antianjiyojenik, hipokolesterolemik, antiaterosklerotik, antidiyabetik, antibakteriyal, antiviral etki gösterir. Öte yandan vücudun yağ yakıcı hormon metabolizmasını etkilediği için zayıflama diyetlerine yardımcıdır.

Yeşil çayın antiobezite etkisini araştıran bir fare çalışmasında; diyetlerine 4 ay boyunca yeşil çay eklenen dişi farelerin besin alımında azalma ve vücutlarında yağ kaybı görülmüştür. Yeşil çay yapısındaki kateşinlerin yüksekliğinden dolayı vitamin C ve E’den daha güçlü antioksidan aktiviteye sahiptir. Bu nedenle yağ yakımında rol aldığı düşünülmektedir.

Tüketimi: Sıcak suda 3-4 dakika demlendikten sonra şekersiz olarak günde maksimum 3 fincan tüketilebilir.


Zerdeçal

Zencefil çayı kilo vermeye yardımcı oluyor

Yapılan bilimsel araştırmalarda zerdeçalın; kilo kaybı sonrasında koruma döneminde yağ artışını engellediği görülmüştür. Tufts Üniversitesi’nde yapılan çalışmaya göre, farelerin yağ hücrelerine zerdeçal da bulunan bileşenler enjekte edildiğinde yağ hücrelerinin büyümediği bulunmuştur. Aynı zamanda zerdeçal yağ sindirimini kolaylaştırır. Metabolizma hızlandırıcı etkisi vardır. Antioksidan etkisi ile karaciğer detoksifikasyonu sağlar.

Tüketimi: Daha hızlı bir metabolizma için zerdeçal toz halini çorbalarda kullanabilirsiniz. Zerdeçal kök şeklinde; zencefil, tarçın, limon ile birlikte hazırlanabilir. Günlük toz olarak önerilen tüketim miktarı 2-2,5 gr‘dır.


Biberiye

Zencefil çayı kilo vermeye yardımcı oluyor

Flavanoidler, E vitamini, kafeik asit içerdiği için antioksidan aktivite gösteren biberiye bitkisi, bağırsaklardan yağların emilimini azaltarak kilo almayı engeller. Ayrıca karaciğer yağlanmasını önleyebileceği de bildirilmektedir. Öte yandan antiviral ve antibiyotik etki gösterir. İçerdiği özel bileşenler ve vitaminler sayesinde bağışıklık sistemini de güçlendirir.

Tüketimi: Zeytinyağlı yemeklere ve etlere taze biberiye ekleyebilirsiniz. Kurutulmuş halini ise çay olarak tüketin. 1 büyük fincan çay için; 2 çay kaşığı biberiye kullanın ve 10 dakika demleyip için. Yemeklerden sonra 1 bardak için, günde 2 fincandan daha fazla tüketmeyin.


Mate

Zencefil çayı kilo vermeye yardımcı oluyor

Mate çayı; içerisinde B, C vitaminleri, manganez ve aminoasitler bulunur. İçerdiği yüksek oranda kafein ve teofilin bileşenleri sayesinde metabolizma hızlandırıcı ve ödem atıcı etkisi vardır. 2009 yılında Obesity dergisinde yayınlanan, fareler ile yapılan bir çalışmada; mate bitkisinin mide boşalmasını yavaşlattığı ve daha uzun süre doygunluk sağladığı, kötü kolesterolü düşürdüğü ve yağ kaybını desteklediği görülmüştür.

Tüketimi: 150 ml sıcak suya 2-4 gr mate yaprak ilave ederek demleyebilirsiniz. İçerisine limon da eklenebilir.


Tarçın

Zencefil çayı kilo vermeye yardımcı oluyor

Tarçında değişik oranlarda 72 faydalı bileşik bulunmaktadır. %4-10 oranında içerdiği fenolik bileşenler; diyabet başta olmak üzere, nörolojik hastalıkların tedavisinde ve zayıflamada oldukça etkilidir. Yapılan bir çalışmada; tip 2 diyabetik hastaların günde 1, 3 veya 6 gr tarçın verildiğinde, kan şekeri ve kolesterol düzeylerinde düşüş görülmüştür. Tarçın, kan şekerinin dengesini sağlayarak vücudun yağ depolamasını engeller, yağ yakımını destekler.

Tüketimi: Günlük süt, yoğurt ve meyvelerinizin üzerine 1 çay kaşığı serperek kullanabilirsiniz. Sabah aç karnına 1 bardak sıcak suya 1 çubuk tarçın, 2 adet karanfil ekleyip içmek metabolizmanızı hızlandırır.


Zencefil

Zencefil çayı kilo vermeye yardımcı oluyor

Kortizol hormon düzeyine etki göstererek zayıflamaya yardımcı olduğunu gösteren çalışmalar mevcuttur. Öte yandan kötü kolesterol oluşumunu önlemekte. Kafein içermemesine rağmen metabolizmayı kafein gibi hızlandırıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Özellikle egzersiz öncesi günde 2 çay kaşığı toz zencefil ve yarım limon ile demlenmiş 1 fincan çayın, egzersiz sırasında yağ yakımını artırdığı bulunmuştur. Antikanserojen, antimikrobiyal, antiinflamatuar etkileri vardır.

Tüketimi: Günde 2-4 gramı geçmemelidir. Her gün yarım bardak yoğurda; 1 çay kaşığı zencefil, 1 çay kaşığı zerdeçal ekleyip tüketilebilir. Spor öncesi metabolizma hızlandırır. Her gün bir fincan sıcak suya; 1 çay kaşığı zencefil, 1 limon, 1 tatlı kaşığı bal eklenerek hazırlanmış çay yemeklerden sonra içilebilir. Günde 2 fincanı geçmemelidir.