OECD’nin ‘Eğitime Bir Bakış 2017’ raporuna göre, Türkiye’de okul öncesi eğitim hâlâ bir sorun olmayı sürdürüyor. Üniversite adayları arasında popüler alan olan işletme ve hukuk mezunları, Türkiye ortalamasına göre iş bulmada sıkıntı yaşıyor. Raporda kolejle devlet okullarındaki makasın gittikçe açıldığı vurgulanırken, son yıllarda eğitime ayrılan kaynak artsa da öğrenci başına düşen harcamalarda OECD’nin üçte biri yakalanabiliyor. Türkiye, kamu harcamaları içinde eğitime OECD ortalamasının üstünde para ayırırken, kalitede aynı oranı tutturamıyor.
#ÜniversiteOECD geçen ay yayınladığı ‘Eğitime Bir Bakış 2017’ raporunda 2015 verilerine göre öğretmenlerin yıllık kazançlarına da yer veriyor. Buna göre Türkiye OECD ülkeleri arasında ilk ve ortaokulda 21; lisedeyse 23’üncü sırada bulunuyor. Türkiye üç düzeyde de OECD ortalamasının altında. En yüksek maaşlar Lüksemburg, İsviçre ve Almanya; en düşük ise Letonya’da.
#OECDSizler bu yazıyı okuduğunuzda 2024 yılına girmiş olacağız. İnsan için belirli anlar, günler, haftalar, aylar veya tarihler çok önemli olsa da zaman durmuyor. Biz önemli görsek de görmesek de sürekli ilerliyor. İnsanı, diğer canlıları, doğayı, eşyayı ve belki de idrak ettiğimiz her şeyi etkiliyor ve üzerinde bir iz bırakıyor. Bazen de bu saydıklarımızın hepsinden ya da bazılarından bir şeyler alıp götürüyor.
#Konuk YazarBir yandan ekonomiyi desteklerken, diğer taraftan çağın gerektirdiği şekilde dijitalleşme çalışmalarına ağırlık verdiklerini söyleyen Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, “Günümüzde bankacılık sadece bankada değil her yerde ulaşılabilir olmak zorunda. Geleneksel iş yapış şekillerimiz ortadan kalkıyor ve yeni bir bankacılık modeli oluşuyor. Bu yeni modelin çekirdeğinde ise müşteri deneyimi bulunuyor. Bu deneyimi iyileştirmek için de müşterimizi tanımamız birinci şart” dedi.
#HalkbankOrdu’nun Ünye ilçesinde bir İngilizce öğretmeni okul koridorlarında hazırladığı dekorlarda annelere çocuklarının yardımıyla İngilizce öğretiyor. Okulda hazırlanan havaalanı, kafe, otel resepsiyonu gibi dekorlarda anneler ve çocukları atmosfere uygun olarak karşılıklı konuşma pratiği yaparak İngilizcelerini ilerletiyorlar.
#Speaking English With My MumSon dakika haberi... Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, sarı-kırmızılı takımın son durumu ve transferle ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Morutan transferine dair detaylı ifadeler kullanan Terim, Erling Haaland itirafında bulundu. Tecrübeli teknik adam ayrıca, takımdan ayrılması beklenen Falcao, Diagne ve Feghouli'nin geleceğiyle ilgili dikkat çeken sözler sarf etti.
#Fatih TerimErken çocukluk dönemi, insan yaşamının ilk sekiz yılını kapsayan dönem olarak kabul edilir. Erken çocukluk döneminin insan gelişimine temel oluşturacak becerilerin ve alışkanlıkların kazanıldığı kritik bir dönem olduğunu tüm dünya tarafından kabul edilir. Öğrenme yaşam boyu devam eder ve bu dönemde yaşamın hiçbir döneminde olmadığı kadar hızlı bir gelişme ve öğrenme süreci yaşandığını gösterir.
#Sosyo-Kültürel KuramPandemi gölgesinde gerçekleşen LGS’de 97 öğrenci tüm soruları doğru cevaplayarak tam puan aldı. Ancak bir de tüm soruları yanlış cevaplayarak sıfır çekenler var. Matematikte 72 bin 798, fende 8 bin 307, Türkçe’de ise 2 bin 284 öğrenci bir soruyu dahi doğru cevaplayamadı. Sınava girenlerin yarıdan fazlası 300 barajını aşamadı. Bu oran, 2018 yılından bu yana uygulanan LGS tarihindeki en kötü sonuç olarak kayıtlara geçti.
#LgsTürkiye Teknoloji Takımı Vakfı’nın “Geleceğin Teknoloji Yıldızları” Programı ilk mezunlarını verdi. 2017 yılında 18 bin başvuru arasından seçilerek Deneyap Teknoloji Atölyelerinde 3 yıllık eğitim almaya hak kazanan 410 öğrenciden 363’ü mezun oldu. Robotik kodlamadan, siber güvenliğe, yapay zekadan nanoteknolojiye kadar 10 farklı branşta yer alan 326 saatlik çok özel eğitimi 259’u ortaokul, 104’ü lise öğrencisi olmak üzere 363 Teknoloji Yıldızı tamamladı.
#DeneyapBir yılı aşan bir süredir çocuklar okullardan uzak kaldı, üniversiteler ve bütün eğitim kurumları kapandı, eğitim aternatif yollarla sunulmaya çalışıldı. Okul kurumuna yöneltilen bütün köklü eleştirilere rağman bu süreçte okulun birey ve toplum yaşamındaki önemi derinden hissedildi.
#OkulTürkiye’nin önde gelen kültür ve sanat kurumlarının dümeninde farklı disiplinlerden, hayallerden ve kariyer öykülerinden gelen yetenekli, öngörülü ve yaratıcı kadınlar var. 10 sanat kurumunun 10 yöneticisinden, onları bugün bulundukları yere taşıyan, sanatla temaslarını yöneticilik noktasına ulaştıran ‘karar anı’nın öyküsünü dinledik, tanışmak isteyecekleri kadın sanatçıları sorduk. Ortaya sanat dünyamıza yön veren isimlerin kısa portreleri çıktı.
#8 MartNetaş 53 yıllık geçmişindeki bilgi ve birikimini n-telligent institute ile tüm ekosistemine açtı. n-telligent institute kapsamında online ve yüz yüze verilecek eğitimlerle uç teknolojilere ilişkin detaylı bilgiler sağlanıyor. Sektörde “Mühendis Okulu” olarak adlandırılan Netaş dijital teknolojinin tüm alanlarında ihtiyaca yönelik eğitimler sağlarken bununla da kalmayıp iş hayatına ilişkin de eğitimler sunuyor.
#NetaşUzun süredir, aynı zamanda mezunu da olduğum Sabancı Üniversitesi’nin Yönetim Bilimleri Fakültesi MBA Programı Danışma Kurulu’nda yer almaktayım. Düzenli olarak Sabancı Center’da gerçekleştirdiğimiz değerlendirme toplantılarında, özellikle işletme eğitiminde ve MBA seviyesinde, değişen iş hayatının ihtiyaçlarına cevap verecek güncel eğitim içeriklerinin eksiliğini dile getiriyordum.
#HürriyetFono Koleji kurucu temsilcisi Didem Erez, 2004’ten itibaren aile işletmesi olan kurumda halkla ilişkilerden, satın almaya kadar birçok bölümde görev yaptı. İki yıl önce eşi Fuat Erez ile birlikte kurumu devralan Erez’e göre okulların çocuklara okulu sevdirmesi gerekiyor.
#Fono KolejiSabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Sabancı, "Tüm dünyada bir 'zihniyet dönüşümü' var. Biz de, Sabancı Vakfı olarak hayırseverliği farklı bir bakış açısıyla ele alıyor ve ülkemiz için öncü modeller ortaya koymak için çalışıyoruz." dedi.
#Güler SabancıSanayi devriminin 4. jenerasyonu olarak kabul edilen Endüstri 4.0, Türkiye’nin yeni nesil bilişim teknolojileriyle ve endüstri faaliyetleriyle kalkınması için önemli bir fırsat. Önümüzdeki bu fırsatı değerlendirmek için de henüz yeterince devreye sokamadığımız büyük bir kozumuz var: Kadınlar!
#Şinasi Furkan AvcıÇocuğunu özel okula kaydettirmeyi düşünen veliler ya da ilk kez veli olacaklar, kurum arayışı telaşında. Velilerimizin unutmaması gereken en temel konu, eğitimin bir süreç olduğudur. Öncelikle aileler, sosyo-ekonomik durumlarını göz önünde bulundurarak bir okulu tercih etmeleri gerekiyor. Okul ile ev arasındaki mesafe, öğretmen kalitesi ve okulun eğitim politikaları da dikkat edilmesi gereken konulardan. Özel okul düşünen velilerin bu ay sonuna kadar sürecek erken kayıt avantajlarını da unutmamaları gerekiyor.
#Milli Eğitim BakanlığıMilli Eğitim ile TOBB arasında imzalanan Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü kapsamında 81 meslek lisesindeki 64 bin 716 öğrenci TOBB’a devredildi. Uygulama ile reel sektörün kalifiye eleman sorunu çözülecek, meslek lisesi mezunları iş bulmakta sıkıntı çekmeyecek.
#Meslek Lisesi