Güncelleme Tarihi:
Cumhuriyetin ilk yıllarında Mustafa Kemal Atatürk, her alanda olduğu gibi bankacılık sektörünün gelişmesi için de çalışmalar yaptı. Küçük esnaf ve sanayi erbabına uygun koşullarla kredi kullandırma ihtiyacının karşılanması gerektiğini düşünen Atatürk, bu düşüncesini de şu sözlerle dile getirdi: “Küçük esnafa ve büyük sanayi erbabına muhtaç oldukları kredileri kolayca ucuza verecek bir teşekkül vücuda getirmek ve kredinin normal şartlar altında ucuzlatılmasına çalışmak da çok lazımdır.” İşte bu sözlerin ardından Mustafa Kemal Atatürk’ün himayesinde 23 Mayıs 1938’de Halkbank kuruldu. Kuruluşundan bu yana 84 yılı geride bırakan bankanın genel müdürü Osman Arslan da Halkbank’ın geldiği noktayı ve gelecek planlarını Hürriyet’e anlattı.
AYNI HIZLA 2022’YE DEVAM
“25 bin kişilik personelimiz ve milyonlarca müşterimizden oluşan büyük Halkbank ailesi olarak bütünleşmiş şekilde ‘Halkın Bankası’ olmanın onurunu tüm kalbimizle hissediyoruz” diyen Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, “Bankamız 2021 yılsonunda aktif büyüklüğünü 901.2 milyar TL’ye ulaştırırken, 2022’nin ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39.3’lük artışla 965.3 milyar TL’ye taşımıştır. Toplam mevduatımız ise, yüzde 42.8 artışla 673.2 milyar TL’ye gelirken, toplam kredilerimiz yüzde 39.8 artışla 807.8 milyar TL oldu. Bu süreçte 2 milyar TL net dönem kârına ulaştık.
Halkbank olarak esnaf, KOBİ, kadın girişimci ve reel sektöre desteğimizi yakından hissettirdiğimiz hareketli bir yıl geçirdik ve aynı hızla 2022’ye de devam ediyoruz. 2021’de 245 bin esnafımıza 33 milyar TL’yi aşan kredi kullandırımı gerçekleştirdik. 2002 yılından günümüze kadar ise 3.4 milyon esnafımıza 215.6 milyar TL’ye ulaşan kredi imkânı sağladık. Bu esnaf kredi kullandırımının yüzde 71’i son 5.5 yılda gerçekleşmiştir. Esnaf ve sanatkârlarımıza kullandırılan kredilere bakıldığında ise geri ödemelerin son derece düzenli şekilde gerçekleştiği görülmektedir. Bu kesimde, takipteki kredilerin toplam kredi bakiyesine oranı binde 1 gibi çok düşük bir seviyededir. Bankamızın bireysel krediler hariç, ticari nitelikli kredileri içindeki KOBİ kredileri payını yüzde 50 gibi çok yüksek bir seviyeye taşıdık. 2017’den bu yana KOBİ’lerin lider bankası olarak yüzde 18.4 pazar payıyla sektörde öndeyiz. Bu kategorideki kredi büyüklüğümüz 245.9 milyar TL düzeyine yükselmiştir. Reel sektörün kredi finansman erişimine destek olmaya hiç ara vermedik. 2017-2021 yılları arasında 1.3 trilyon TL nakit kredi kullandırdık. 2022’de bu rakamı daha da yukarılara taşımayı hedefliyoruz” dedi.
HEDEF 6 MİLYON DİJİTAL MÜŞTERİ
Bir yandan ekonomiyi desteklerken, diğer taraftan çağın gerektirdiği şekilde dijitalleşme çalışmalarına da ağırlık verdiklerini söyleyen Osman Arslan, “Dijitalleşme, bankacılık sektöründe başarıya ve büyümeye kilit katkı sağlayan çok önemli bir unsur ve bizim de ana odaklarımızdan biridir. 2020’de kamu bankaları arasında ilk ve tek olarak Dijital Dönüşüm Ofisi’ni kurduk. Dijitalleşme çalışmalarımızı bu ofisimizin koordinasyonu ve 1000 kişiyi aşan IT çalışanlarımızla yürütüyoruz. Bu çerçevede 2021’de mobil bankacılık ve internet bankacılığı uygulamalarımızı tamamen yeniledik. Mobil bankacılığımız yüzde 20 hızlandı. Mobil ve internet bankacılığını içeren dijital kanallarımızdan gerçekleştirilen bankacılık işlemlerinin oranı yüzde 87’ye yükselirken, şube dışı toplam işlem oranımız yüzde 96’yı aşmıştır. 2021’de 4.5 milyona ulaşan aktif dijital müşteri sayımızı da 6 milyona çıkarmayı hedeflemekteyiz. Dijitalleşmede Metaverse ve Blok Zincir (Blokchain) platformları ile de ilgilenmekteyiz.
Bu platformlar aracılığı ile müşterilerimize sunulan ürün ve hizmet kalitesini arttırmayı hedefliyoruz. Günümüzde bankacılık sadece bankada değil her yerde ulaşılabilir olmak zorundadır. Geleneksel iş yapış şekillerimiz ortadan kalkıyor ve yeni bir bankacılık modeli oluşuyor. Bu yeni modelin çekirdeğinde ise müşteri deneyimi bulunuyor. Bu deneyimi iyileştirmek için de müşterimizi tanımamız birinci şarttır. Halkbank olarak müşteri değer, davranış, profil ve eğilimlerini analitik modellerle değerlendiren yapay zeka tabanlı uygulamalar geliştirmekteyiz. Böylelikle milyonlarca müşterimize özel kişisel kampanyalar üretebiliyor ve dijital kanallarımızdan aylık 800 binin üzerinde ürün talebi alabiliyoruz” diye konuştu.
125 BİN KADIN GİRİŞİMCİYE 13.5 MİLYAR TL
TÜRKİYE’de ilk kez bir banka içinde kadınlara odaklı özel bir birim olan Kadın Girişimci Bölüm Müdürlüğü’nü kurduklarını söyleyen Arslan, bugün itibariyle 125 bin kadın girişimciye, 13.5 milyar TL kredi sunduklarına, ‘Üreten Kadının Bankası’ olarak kadın odaklı projelere gelecek yıllarda da devam edeceklerine dikkat çekti.
Bankanın ticari kredi müşterilerine sunduğu 250 civarında çok geniş bir ürün yelpazesi bulunduğunun altını çizen Osman Arslan, “Kadın Girişimcilere benzer nitelikte diğer girişimciler için oluşturduğumuz ürünlerimiz de bulunuyor. Bu kredilerimizi de ‘Girişimci Kredileri’ ve Teknokent Destek Paketi’ başlığı altında girişimcilerle buluşturuyoruz” dedi.
‘SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK KRİTERLERİ İLE DEĞERLENDİRİYORUZ’
OSMAN Arslan bankanın sürdürülebilirlik ve çevre alanındaki faaliyetleri hakkında da bilgi verdi: “Çevreye duyduğumuz sorumlulukla Halkbank ‘İklim Değişikliği Eylem Planı’mızı hazırlıyoruz. Sürdürülebilir bir dünyaya katkıda bulunmak için sürdürülebilir ve yeşil ürünler sunuyor, ülkemizin enerji kaynaklarını verimli kullanacak, yerli kaynak kullanımı ile istihdamı arttıracak projeleri destekliyoruz. Özellikle yatırım kredisi talep eden müşterilerimizin yatırım taleplerini, ÇSY bakış açısıyla sistemimize entegre ettiğimiz Sürdürülebilirlik Kriterleri ile değerlendiriyoruz.”
‘SOSYAL VE KÜLTÜREL ALANLARA DESTEK VERİYORUZ’
ÜLKE kalkınmasına sadece finansal değil sosyal ve kültürel hizmetlerle de destek vermeye çaba gösterdiklerine vurgu yapan Osman Arslan, “Bu kapsamda en güncel projemiz olarak bankamızda, kitap kardeşliği duygusuyla evlerdeki kitapların bağışlanarak, şehir merkezlerinden uzaktaki ilk ve ortaokulların yanı sıra huzurevlerinde kütüphanelerin kurulması hedefiyle ‘Gülümseyen Kitap’ projesini başlattık. Proje kapsamında gönüllü tüm kitapseverleri harekete geçirerek, bir yılda en az 50 bin kitaba ulaşmayı, 500 okulun yanı sıra, çeşitli huzurevlerinde kütüphanelerin oluşturulması amaçlıyoruz. Bir diğer çalışmamız ise ‘Düşün, Dönüştür, Sürdür Sergisi’ oldu. Türkiye’nin 7 bölgesinde yer alan 7 farklı şehirden kız öğrencilerin kendi yaşadıkları çevre ve coğrafi şartları göz önüne alarak resmettikleri ekolojik projeler, sıfır atık, sürdürülebilirlik ve çevre duyarlılığı konularına dikkat çekebilmek amacıyla ‘Düşün, Dönüştür, Sürdür Sergisi’ haline geldi. İlköğretim öğrencisi kız çocuklarından gelen fikir ve resimler farklı disiplinlerdeki sanatçılar tarafından yorumlanarak enstalasyonlar üretildi. Bankamız, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda 7 bölgeden yaratıcı fikir ve eserleri ile sergiye katkı sağlayan tüm öğrencilerle öğretmenlerini Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi’nde buluşturdu. Halkbank olarak okul yapımına katkıda bulunuyoruz. Okullardan Yarınlara Projesi çerçevesinde ülkemizde ihtiyaç duyulan okul yapımı kampanyasına bankamız da Çorum’da 12 derslikli ilkokul, Ümraniye’de ise 32 derslikli ortaokul yapımını üstlenerek eğitime katkı sunacaktır” dedi.