Hammer, Maria Theresia’nın kurdurduğu “dil oğlanları” diye çevrilen Orientalische Akademie’de Latince, Yunanca, Arapça, Farsça ve Türkçe öğrenmişti. Avusturya Bilimler Akademisi’nin ilk reisiydi. Osmanlı Encümen-i Dâniş’inin ilk Avusturyalı üyesiydi. Tıpkı Ahundzâde’ye Latince alfabesinden dolayı Padişah Abdülmecid’in bir Mecidiye nişan vermesi gibi Hammer’e de ilk örneklerden sayılan ikinci dereceden Mecidiye nişanı verilmiştir.
#HammerCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hayatını kaybeden yazar ve mütefekkir Alev Alatlı için Eyüp Sultan Camisi'nde düzenlenen cenaze törenine katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu anda ebediyete Hakka, ablaların ablasını uğurluyoruz. Bizimle birlikte yol arkadaşlığını yapan bir ablamız bir hanımefendiydi. Rabbim mekanını cennet eylesin" dedi.
#Alev AlatlıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hayatını kaybeden yazar Alev Alatlı için Eyüp Sultan Camisi'nde düzenlenen cenaze törenine katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu anda ebediyete Hakk'a ablaların ablasını uğurluyoruz. Muhabbetinde hep şunu söylerdi. 'Anneciğim, ablacığım' hep bunları söylerdi. Böyle bir güzelliği vardı. Tabii, hem bizim Cumhurbaşkanlığı'nın ödüller ödülünden bir tanesini alan bir ablamızdı hem bizimle birlikte yol arkadaşlığını yapan bir ablamız, bir hanımefendiydi. Az önce, hocamın da ifade ettiği gibi o güzelliklere sahip bir abla, bir anneydi. Rabbim mekanını cennet eylesin" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanAlev Alatlı'nın hayatı ve biyografisi, ölüm haberinin ardından gündeme geldi. Ünlü Yazar Alev Alatlı, 79 yaşında hayata gözlerini yummasının ardından kariyeri ve biyografisi araştırılan isim oldu. Yazarlık kariyerinin haricinde akademik bir kariyer de barındıran Alev Alatlı, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinde öğretim görevlisi, Ankara Devlet Planlama Teşkilatında kıdemli ekonomist olarak çalıştı. İşte, Alev Alatlı kitapları ve eserleri ile birlikte biyografi detayları
#Alev AlatlıSağlık Bakanı Fahrettin Koca, yazar Alev Alatlı'nın hayatını kaybettiğini açıkladı. Bakan Koca, "Bir süredir tedavi altındaydı. Kendisini ziyarete gittiğimde, 'Bu toprakları daha çok sevdirmeliyiz' demişti. Bu sözünü aydınlarımıza, yöneticilere, ülkemizin bugününe, yarınlarına etki etme gücüne sahip herkese yönelik bir vasiyet olarak anlamıştım" ifadelerini kullandı. Bir süredir yoğun bakımda tedavi gören Alatlı, yarın öğle namazında Eyüp Sultan Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Mihrişah Valide Sultan Türbe Haziresine defnedilecek.
#Alev AlatlıBirçok dinin doğduğu, günümüzde farklı dinlere mensup Filistin ve İsrail halklarının yaşadığı, ‘kutsal’ saydığı topraklarda çatışmalar, gerginlikler bitmiyor. Bölgenin tarihini, çokkültürlü yaşamını daha iyi anlamak için 10 film ve 10 kitaplık bir seçki hazırladık...
#FilistinCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, daveti üzerine Türkiye'ye gelen Filistin direnişinin sembolü Mariam Afifi'nin de yer aldığı Filistin Gençlik Orkestrası üyeleri ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) sanatçılarının verdiği "Barış Konseri"ni izledi.
#Emine ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, daveti üzerine Türkiye'ye gelen Filistin direnişinin sembolü Mariam Afifi'nin de yer aldığı Filistin Gençlik Orkestrası üyeleri ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) sanatçılarının verdiği "Barış Konseri"ni izledi.
#Emine ErdoğanRusya-Ukrayna çatışmasında Batı medyası ‘dil’ bakımından sınıfta kaldı. Nasıl mı? BBC’ye demeç veren Ukrayna Başsavcı Yardımcısı, “2022’de Avrupa’nın orta yerinde sarı saçlı mavi gözlü Avrupalı insanlar Putin füzeleri ile öldürülüyor” dedi. Beni şaşırtan yorumlardan biri NBC muhabirine ait: “Onlar Suriyeli değil, onlar beyaz ve Hıristiyan. Bize benziyor.” Batı medyasının bölgedeki son durumu bildirirken ten rengi ve din başlığını öne çıkararak yaptığı ve ‘ırkçı’ denilebilecek bu yayınlar büyük tepki topladı ve şu soruyu sordurdu: Suriye, Afganistan ya da Irak’ta yaşananlar ‘Göz önünde’ değil miydi? İnsanlık dramları, savaşlar Avrupa’nın göbeğinde olmadığı sürece yok mu sayılacak? Bu dil ve tavırdan başka bir anlam çıkarabilir miyiz? Sordum.
#UkraynaSteven Spielberg’in Altın Küre ve Oscar ödüllerini domine edecek görünen son filmi “Batı Yakasının Hikâyesi” sinemalarda. Riz Ahmed’in başrolünde olduğu bilimkurgu “Encounter”, David Fincher yapımcılığında hazırlanan belgesel “Voir: Filmlerin Gücü” ve fantastik animasyon serisi “Maya ve Üç Savaşçı”, haftanın ekran seçenekleri.
#Uğur YükselDavid S. Katz imzalı ‘İngilizlerin Gözünde Türkiye 1776-1923’, Britanya İmparatorluğu’nun halkların ve coğrafyaların kaderini tayin ettiği bir devirde, Türk imajının inşasına katkıda bulunmuş beş önemli ismin faaliyetlerine odaklanıyor. Kitap, bazı doğru bilinen yanlışları düzeltmek adına da önemli bir fırsat sunuyor.
#Arnold Joseph ToynbeeKenya’nın ve Afrika edebiyatının gelmiş geçmiş en büyük yazarları arasında gösterilen Ngügi wa Thiong’o, ‘Kargalar Büyücüsü’nde hayali bir Afrika ülkesinin trajikomik hallerini anlatıyor. Aslında emperyalist sömürünün ve uluslararası siyasetin çarklarında ezilen azgelişmiş ülkelerin evrensel bir temsili olan roman, uzun ama çok akıcı bir başyapıt.
#Ngügi Wa ThiongEdward Said, Necmiye Alpay çevirisi ile bir kez daha okurla buluşan çetin çekirdek kitabı ‘Kültür ve Emperyalizm’de şimdiyi geçmişle birlikte okuyor. Emperyalizmin dünyaya yaydığı kötülükleri sıralayan, yoğun, eleştirel, çok bağlamlı ve düşündürücü okuması hiç tükenmeyecek cinsten bir kitap...
#Edward SaidHilmi Yavuz, 85’inci yaşını yeni kitabı ‘Talan Şiirleri’yle karşılıyor. Büyük şairin bugüne kadar yazdığı her şeye; anlatı, şiir, deneme, makale, kısacası tüm yazınsal birikimine atıflarda bulunan, kâh haz veren kâh tekinsiz bir ufuk sunan kitap, bir ‘aynalar galerisi’ işliyor. Kısacası şair, hem kendini talan ediyor hem de talana açıyor.
#Hilmi YavuzYerli edebiyatın yıldız isimleri Orhan Pamuk, Oya Baydar, Ahmet Ümit, Hakan Günday yeni kitaplarıyla geliyor. Dünyanın dört bir köşesinden usta kalemlerse son romanlarıyla Türkçe olarak karşımızda. Dilimize ilk kez çevrilen isimler de var, yerli ve yabancı çok iyi tanıdığımız yazarların kurmaca dışı metinleri de. 2021’de raflarımıza kurulacak kitaplara birlikte göz atalım...
#2021Ali Çakmak ‘Düşmanlıklar Zamanı/Gassan Kanafani ve Filistin Direniş Edebiyatı’ adlı kitabında Filistinli öykücü Kanafani’nin biyografisini, mücadelesini, eserlerini ve yazınsal ve düşünsel problemini irdeleyen kapsamlı bir çalışma sunuyor.
#Düşmanlıklar ZamanıHikâye ve romanlarının ilk baskıları, hain bir pusuda hayatını kaybedişi, cenaze törenindeki öfke ve hüzün, ardından yazılanlar, söylenenler... Şimdi, ‘Tüfekliler’ romanının yeni edisyonu vesilesiyle Ümit Kaftancıoğlu’nu bir kez daha anarken kendimi 50 yıl öncesinde bulmak, dünyayı değiştirmek isteyen bir kuşağın heyecanını yeniden hissetmek ne tuhaf bir duygu... Ne kadar güzel söylemiş Kaftancıoğlu; “Ölüm hiç önemli değil, yaşam var dağ gibi, yaşam var gökyüzü, deniz...”
#Ümit KaftancıoğluTürkiye’nin insan, toplum, düşünce dönemeçleriyle ilgili çarpıcı incelemeleriyle tanınan Nurdan Gürbilek, yeni kitabı ‘İkinci Hayat’ta eve, yuvaya, yurda dönmek kadar oradan çıkmak arzusuna da göz kırpıyor. Kendiliğinden bir ‘İkinci Hayat’a dönüşen koronavirüs günleri için ufuk açıcı, sorgulayıcı bir kitap.
#Nurdan GürbilekKarşılaştırmalı edebiyatın kurucu metni kabul edilen ‘Mimesis’in Türkçeye çevrilmesi, kültür tarihimiz bakımından bir ayıbın sona ermesi ve bir ufkun başlamasıdır. Erich Auerbach, bu nefis ama çetin kitabı,1942-1945 arasında İstanbul’da yazmıştı.
#Erich AuerbachTürkiye’nin ‘sihirli flüt’ unvanlı uluslararası sanatçısı Şefika Kutluer, dünya genelinde verdiği konserler ve dünya sanatçılarını ağırladığı festivalle müziğin evrenselliğini ortaya koyuyor. Ünlü müzisyen konser için geldiği Antalya’da Hürriyet’in sorularını yanıtladı.
#Muratpaşa'da Sanat VarTürkiye’de müzik üzerine, felsefi ya da entelektüel düzeyde analiz geliştiren yazıların bir toplamından söz etmek mümkün değil. Bu bağlamda Theodor W. Adorno’nun ‘Müzik Yazıları’ belki de tam bir sürpriz. Adorno’nun müzik yazıları, onun bütün külliyatının yarısından fazlasını oluşturuyormuş.
#Theodor W. Adorno