A.T., 77 yaşında iki çocuklu bir anne. 60 yıllık eşi ölünce, baba evlerini satıp annelerini huzur evine yollayarak, evdeki tablo, aile yadigarı gümüşler gibi değerli ev eşyalarını almak isteyen iki çocuğuna hakkını helal etmiyor. 52 yıldır yaşadığı evde kalmak için hukuken ne yapabileceğini soruyor. Babanın üzerine kayıtlı arabanın nasıl paylaşılacağını öğrenmek istiyor.
#EvlatMal paylaşımı konusu, eşlerin boşanma süreçlerinde oldukça kafa karıştıran konulardan biri. Eski kanun, yeni kanun, edinilmiş mallar, kişisel mallar, anlaşmalı boşanma, çekişmeli boşanma derken, paylaşımın nasıl ve ne oranda yapılacağı eşler arasında sıklıkla tartışmaya dönüyor ve konu yargıya taşınıyor. Eşler ister çekişmeli, ister anlaşmalı boşanmış olsun aralarında mal paylaşımı konusunda bir anlaşmazlık doğduğunda boşanma davasından ayrı ve boşanma davasının kesinleşmesinden sonra mal paylaşımı davası açmaları gerekiyor. Her ne kadar uygulamada sıklıkla boşanma davası ile eş zamanlı mal paylaşımı davası açılıyorsa da hakimin mal paylaşımı davasına bakabilmesi için boşanma davasının kesinleşmesini beklemesi gerekiyor.
#Boşanmada Mal Paylaşımı2002 yılında Medeni Kanunumuzun yürürlüğe girmesine kadar uygulanan “mal ayrılığı” yerine “edinilmiş mallara katılma rejimini” yasal mal rejimi olarak kabul edilmiş olup, yasal mal rejimi, eşler arasında evlenmeden önce veya evlilik devam ederken başka bir mal rejimi sözleşmesi yapmak ya da evlenme başvurusu sırasında yazılı olarak bildirimde bulunmak suretiyle başka bir mal rejimi seçilmemiş olması halinde, malların yönetimi bakımından tabi olunacak rejimdir.
#Mal RejimiBoşanma sürecinde mal paylaşımı, mahkemenin nihai boşanma kararını verdikten sonra, kural olarak evlilik içinde edinilmiş malların eşit bir şekilde paylaşılması esasına dayanır. Peki değer artış payı nedir, miras yoluyla elde edilen malvarlığı ‘edinilmiş mal’ kapsamında mıdır?
#BoşanmaEşler, evlenirken tüm mal varlıklarını Medeni Kanunu’nun kendilerine çizmiş olduğu sınırlar çerçevesinde belirlerler. Evliliklerini bitirerek boşanmak isteyen eşler, kendi aralarında belirledikleri bir protokolle mal varlıklarını paylaşabilirler ancak boşanma sürecinde mal paylaşımı, mahkemenin kesin boşanma kararını verdikten sonra, kural olarak evlilik içinde edinilmiş malların eşit bir şekilde paylaşılması esasına dayanır.
#Mal PaylaşımıEvlilik, neredeyse herkesin hayatında dönüm noktası olan ve kişilerin yaşantılarını baştan sona değiştiren bir kurumdur. 21. yüzyılda kadınların da sosyal hayatta aktif rol oynamalarıyla birlikte artık evlilik içerisinde eşlerin birbirlerinden üstün olma durumları ortadan kalkmıştır.
#Evlilik SözleşmesiEşinize, Milli Piyango’dan 100 bin lira çıkarsa, boşanmanız halinde pay alabilir misiniz? Yargının yanıtı “evet” alabilirsiniz. Hatta Yargıtay, Milli Piyango gibi bedel karşılığı oynanan şans oyunlarında kazanılan ikramiyelerden sonra “beceriye” dayalı televizyon programlarında kazanılan ikramiyeler üzerinde de eşin hakkı olduğuna karar verdi.
#YazarlarBOŞANDIĞI eşi Pınar Aylin’e 6 yıl önce malların paylaşımı ile tazminat davası açan Mert Tokatlıoğlu’nun davası, yeniden görülecek. Aile Mahkemesi, Pınar Aylin’e tazminat davası açan Tokatlıoğlu’nun dosyasına bakmakla görevli olmadığını belirtti. Boşanmalarının üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen davalıların arasındaki tazminat davası halen sürüyor.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu annesinden kalan kooperatif hissesini satıp İzmir Konak’ta iki daire satın alınırken kocasına veren kadını “kaktı payı” istemekte haklı buldu. Kurul, paranın başka yere harcandığının ileri sürülüp kanıtlanamadığı gerekçesiyle mahkemenin ret kararını “Hayatın olağan akışına ters” diye bozdu.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı Necdet Gürbüztürk, boşanma davalarındaki mal paylaşımlarına ilişkin son günlerde yapılan haberler üzerine bir basın açıklaması yaparak, “dairenin mevcut yasaları dikkate alarak karar verdiğini ve gözden kaçan bir yön bulunmadığını” kaydetti.