TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Makedonya’da Kalkandelen Üniversitesinde düzenlenen "Yeni Küresel Sistem Arayışı" konferansında konuştu. Numan Kurtulmuş, 'Yeni bir dünya sistemi inşa edilmeli. Yeryüzündeki bütün farklılıklar bu sistemde söz sahibi olmalı.' dedi.
#TBMM BaşkanıKoroner BT anjiyografinin bilgisayarlı tomografi cihazı yardımıyla koroner arterlerin iç yapısını görüntüleyen ve özellikle kalp hastalıklarının erken tanısında kullanılan, invaziv olmayan bir yöntem olduğunu ifade eden Özel Akut Kalp Damar Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Harun Evrengül, “Riskli hastalar bu işlemle kısa süre içerisinde tanı alabilmektedirler. Koroner BT anjiyografi sırasında, kol damarından kontrast madde enjekte edilir. Cihaz, damar içindeki görüntüleri kaydeder. Bu yöntem ile, kalbi besleyen koroner damarlar 3 boyutlu olarak incelenerek, yumuşak veya kalsifiye plaklar tespit edilebilir” şeklinde konuştu.
#1Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Mısır’da düzenlenen D-8 zirvesinde “Tüm dini, mezhebi ve etnik grupların sulh içinde yaşadığı terörden arındırılmış bir Suriye’nin inşası en samimi beklentimizdir” dedi, toprak bütünlüğünün önemini tekrarladı.
#Cumhurbaşkanı Tayyip ErdoğanYeni yıl öncesi, alışverişin tam da hızlandığı bir dönemde, Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit-tağşiş yapılan ve sağlığı tehlikeye düşürebilecek gıdalar listesini güncelledi. İyi de yaptı. Sucuk ve dana kaburga yerine domuz eti, kıymalı pide ve börek yerine sakatat, bal yerine şeker, zeytinyağı yerine tohum yağı ve baharatta yabancı madde yemişiz. Gördük ki özellikle de sucuk, kıyma, zeytinyağı ve bal gibi ürünlerde sahtecilik had safhada. Kanser geçmişi de olan bir tüketici olarak, “İyi de onu yeme bunu yeme peki ne yiyeceğiz” şaşkınlığına düşmüş durumdayım. Yok mu bu sahtecilerden korunmanın bir yolu? Ve dahası ne ceza alıyorlar? İfşa edildiklerinde üretim ve satış duruyor mu? Hepsini sordum.
#SucukCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahire’de "D-8 Teşkilatı 11. Zirve Toplantısı’’ kapsamında Filistin ve Lübnan’daki Duruma İlişkin Özel Oturum'da konuştu. Erdoğan, Suriye'nin İsrail saldırganlığının hedefinde olduğunu vurgularken, 'İsrail Suriye'nin toprak bütünlüğünü ihlal ediyor.' dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanGündelik hayatımızı sarsacak büyük tehlikelerin 2025’te kapıda olduğu uyarısı giderek güçleniyor. Uzmanlar, dijital dünyadaki değişimlerin bireyler ve kurumlar için ciddi riskler yaratabileceğini vurguluyor. Prof. Dr. Ali Murat Kırık, yeni yılda siber dolandırıcıların kullanacağı yeni yöntemleri ve bu tehditlere karşı nasıl önlemler almamız gerektiğini hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Siber GüvenlikTrendyol Süper Lig'in 16. haftası geride kalırken Hürriyet yazarları Güntekin Onay, Fırat Aydınus, Mehmet Arslan ve Uğur Meleke, Futbol Konseyi'nde haftanın karşılaşmalarını değerlendirdi.
#FutbolBakırköy’ün en büyük AVM’si, Ekrem İmamoğlu başkanlığındaki İBB’nin bu ranta nasıl yol verdiğinin belgeli yol haritası anlatacaklarımız. Bu AVM’nin özelliği ‘kaçak’ olan yapılarının İBB ve yapı sahibi firma arasında yapılan, Türkiye’de ilk defa yasadışı bir şekilde uygulanan protokol ile ‘yasal’ hale getirilmesi.
#BakırköyAdalet Bakanı Yılmaz Tunç, 'Türkiye Yüzyılı Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin hazırlıklarını tamamladıklarını belirterek, "Belgede hukuk dili konusuna da ayrıca yer verdik. Bu kapsamda, hukuk fakültelerinde hukuk Türkçesi, metodoloji, argümantasyon, hukuk antropolojisi gibi dersleri zorunlu kılacak müfredat değişikliği yapılması, hukuk dilinde berraklık ve anlaşılırlığı artırmak için hukuk fakültelerinde sınavların, test olması yerine, yazılı sınav uygulamasının tercih edilmesine yönelik çalışmalar yapılması lazım" ifadelerini kullandı.
#Adalet BakanıDeterjanlar, yumuşatıcılar, oda spreyleri, mumlar ve pek çok kişisel bakım ürünlerinin ortak noktası o güzel kokuyu sağlayan parfüm. Farklı şekil ve etiketlerle karşımıza çıkan bu güzel kokular “Endokrin bozucu” olarak adlandırılan kimyasallar içeriyor. Bu kimyasallar sadece hormon sistemini etkilemekle kalmıyor; aynı zamanda kansere ve kalp hastalıklarına da zemin hazırlıyor.
#ParfümCHP Lideri Özel, Suriye’de yaşananları ilk kez Hürriyet’e değerlendirdi: “Esad ülkesini demokrasiye kavuşturamadı. Rejimin çökeceği belliydi. Türkiye, sınırlarında terör devletine ya da devletçiklerine izin veremez.”
#Özgür ÖzelÜlkemizde ortalama konut üretimi 400/500 bin adet/yıl bandında seyrederken pandemi döneminde yaşanan kısıtlar, piyasa dengelerinin bozulması, faizlerin ve maliyetlerin yükselmesi üretim arzında adeta bir sarmala girilmesine neden olmuş, ülkemizde reel manada bir arz ve barınma sorunu ortaya çıkmıştır.
#Konut SorunuGüzel kokuyu çoğumuz seviyoruz. Çamaşırlarımızı güzel kokan deterjanlar ve yumuşatıcılarla yıkıyoruz, evimizi çeşit çeşit kokulu temizlik ürünleri ile pırıl pırıl yapıyoruz, başımızdan aşağı parfümleri boca ediyoruz ama bu güzel kokular uğruna sağlığımızı tehlikeye atıyoruz. Çünkü yapılan araştırma sonuçları kokular hakkında alarm veriyor. Bilim insanları, kokularda kullanılan kimyasal maddelerin insülin direnci ve kardiyovasküler hastalıklar da dahil olmak üzere çok sayıda olumsuz etkisi olduğunu söylüyor.
#Endokrin Bozucu KimyasallarFenerbahçe’nin UEFA Avrupa Ligi’nde yarın konuk edeceği İspanyol ekibi 11 maçtır kaybetmiyor. Bask temsilcisi bu seride son 5’i üst üste olmak üzere 8 galibiyet, 3 beraberlik aldı. Ligde 10 yıl sonra Real Madrid’i deviren Athletic Bilbao Avrupa’a da 4 galibiyet, 1 beraberlik ile 13 puanla 2. sırada.
#FenerbahçeTürkiye’den Schengen Bölgesi ülkelerine seyahat için vize almak son zamanlarda giderek daha zor hale geliyor. Bazı ülkelerden değil vize, vize başvuru randevusu bile güçlükle alınabiliyor. Vize sorunu yurtdışında eğitim gören ya da eğitim görmeyi planlayanları da etkiliyor. Geçtiğimiz günlerde Hürriyet’te yurtdışı eğitimi için hangi ülkeden daha kolay hangisinden daha zor vize alındığına dair detaylı bir haber yayımlanmıştı. Özellikle çocuğunu yurtdışında okutmak isteyen aileler için konu hassasiyetini koruyor. İşte bu hassasiyet bazen asılsız haber ve kaygılara da neden olabiliyor. Bunun son örneği İtalya vizesi ile ilgili haberlerde yaşandı.
#Schengen VizesiGenç yetişkinler arasında kanser vakalarının alarm verici şekilde artması, sağlık alanında büyük bir kaygı yaratıyor. İngiltere Kanser Araştırmaları Derneği’nin verilerine göre, 24-49 yaş grubunda safra kesesi kanseri vakaları 1990’lardan bu yana yüzde 84 oranında yükseldi. Onkologlar, bu durumu 'salgın' olarak nitelendirirken, çoğu uzman erken teşhisin hayati önem taşıdığını vurguluyor. Peki safra kesesi kanseri neden artıyor? Ülkemizde durum nasıl? Belirtileri neler? Nelere dikkat edilmeli? Doç. Dr. Osman Köstek ile mercek altına aldık.
#KanserSon günlerde sıkıntılı günler yaşayan Beşiktaş’ta Başkan Hasan Arat’ın istifası ve Futbol Koordinatörü Samet Aybaba’nın tarihi basın toplantısının ardından sular durulmuyor. Kulüpte adeta “kaos” ortamı söz konusu olmakla beraber futbol takımının başarısız sonuçları da Teknik Direktör Giovanni van Bronckhorst’un sözleşmesinin feshedilmesine neden oldu. Özellikle Samet Aybaba’nın basın toplantısında yaptığı açıklamalar ve iddialar ülke gündeminde büyük yankı uyandırdı. Mayıs ayında gerçekleşecek Olağan Seçim Kurulu’na kadar kulüp başkanlığını Asbaşkan Hüseyin Yücel’in sürdüreceği açıklanırken yeni teknik direktörün kim olacağı da belirsizliğini koruyor.
#BeşiktaşRahim şekil bozuklukları üreme sağlığı ve gebelik sürecini etkileyebilen önemli bir problemdir; ancak bu sorunu yaşayan kadınların erken teşhis ve doğru tedavi yöntemleriyle sağlıklı gebeliklere ulaşma şansı oldukça yüksektir. Rahim şekil bozuklukları, doğuştan gelen ya da sonradan oluşabilen yapısal anomaliler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bazen hiç belirti göstermeyen ve fark edilmeyen rahim şekil bozuklukları bazı kadınlarda tekrarlayan düşüklerin yaşanmasına, kısırlık problemi ile karşı karşıya kalınmasına, erken doğum gibi olumsuz sonuçlara yol açmaktadır. Rahim şekil bozukluklarının tedavisi, bozukluğun türüne ve kişinin yaşam planlarına göre değişiklik göstermektedir; bununla birlikte tüp bebek tedavisi gibi yardımcı üreme yöntemlerine de ihtiyaç duyulabilmektedir. Ayrıca rahim şekil bozukluğu olan kadınların gebelik süreci de daha sıkı takip gerektirir, erken doğum gibi oluşabilecek risklere karşılık bazı önlemler alınması söz konusu olmaktadır.
#RahimJeofizik Mühendisi ve Deprem Bilimci Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Edirne'de 'Edirne Afetlere Hazırlık Çalıştayı'nda yaptığı açıklamada, "Marmara Denizi içerisinde, Kuzey Anadolu Fayı üzerinde bir deprem olma durumunda bundan yalnız İstanbul değil tüm Marmara'daki 11 il etkilenecek. Genellikle konuşmalarda İstanbul'a özgü bir deprem gibi algılıyoruz ama topluma şunu aksettirmek isterim; bu bir Marmara depremi olarak ele alınmalı. İstanbul ne kadar etkilenecekse Tekirdağ da etkilenecek, Kocaeli de etkilenecek, Bursa da etkilenecek, Yalova, Çanakkale, Balıkesir bütün Marmara Denizi'nde kıyıları olan şehirler etkilenecek" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Haluk EyidoğanJeofizik Mühendisi ve Deprem Bilimci Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Edirne'de 'Edirne Afetlere Hazırlık Çalıştayı'nda yaptığı açıklamada, "Marmara Denizi içerisinde, Kuzey Anadolu Fayı üzerinde bir deprem olma durumunda bundan yalnız İstanbul değil tüm Marmara'daki 11 il etkilenecek. Genellikle konuşmalarda İstanbul'a özgü bir deprem gibi algılıyoruz ama topluma şunu aksettirmek isterim; bu bir Marmara depremi olarak ele alınmalı. İstanbul ne kadar etkilenecekse Tekirdağ da etkilenecek, Kocaeli de etkilenecek, Bursa da etkilenecek, Yalova, Çanakkale, Balıkesir bütün Marmara Denizi'nde kıyıları olan şehirler etkilenecek" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Haluk EyidoğanMilyonlarca insan faydalı olduğunu düşünerek vitamin gıda takviyesi alıyor ancak büyük bir çoğunluğu bilinçsizce kullanıyor. Konunun uzmanları bazı takviyelerin asla birlikte kullanılmaması gerektiği, yanlış kullanımlarda organ hasarına bile neden olabileceği konusunda uyarıyor.
#Vitamin