Güncelleme Tarihi:
KİMLER İÇİN TERCİH EDİLMELİ?
Sanal anjiyonun hangi hasta grubu için tercih edilmesi gerektiği hakkında bilgi veren Prof. Dr. Harun Evrengül, “Ailesinde kalp-damar hastalığı öyküsü olanlar, yüksek tansiyon, diyabet veya yüksek kolesterol gibi risk faktörlerine sahip kişiler, göğüs ağrısı yaşayan bireyler, klasik anjiyografi yapılamayan veya invaziv girişim yaptırmak istemeyen hastalar, bypass ameliyatı sonrası damar takibi gereken bireyler için sanal anjiyo uygundur. Ancak sanal anjiyo bazı durumlarda, bazı kişiler için uygun bir yöntem olmayabilir. Hamilelik, kontrast madde alerjisi, böbrek yetmezliği ciddi kalp ritim bozukluğu olan bireylerde bu yöntem ile değerlendirme yapılamaz” dedi.
NASIL UYGULANIR?
Sanal anjiyonun nasıl uygulandığından bahseden Prof. Dr. Harun Evrengül, “Kol damarından kontrast madde adı verilen özel bir boya enjekte edilerek gerçekleştirilir. Hasta tomografi cihazına uzanır ve cihaz, kontrast maddenin damarlar içerisindeki akışını kaydederek yüksek çözünürlüklü görüntüler oluşturur. Bu sayede damar yapıları, olası tıkanıklıklar ve plak oluşumları detaylı bir şekilde incelenir” diye konuştu.
SANAL İLE GELENEKSEL FARKI
Sanal anjiyonun geleneksel anjiyoya nazaran hangi noktalarda farklılaştığını anlatan Evrengül, “Sanal anjiyo, invaziv olmayan bir yöntem olarak, kol damarından enjekte edilen kontrast maddeyle bilgisayarlı tomografi cihazı yardımıyla damarların detaylı görüntülerini sağlar ve genellikle tanı amacıyla tercih edilir. Normal anjiyografide ise kasık veya bilekteki arterlere kateter yerleştirilir; kontrast boya kateterden enjekte edilerek damarlar X-ışını floroskopisiyle görüntülenir. Sanal anjiyo daha konforlu bir tanı yöntemi sunarken, normal anjiyo damar tıkanıklıklarını daha kapsamlı bir şekilde incelemek ve stent takma gibi tedavi işlemlerini gerçekleştirmek için kullanılır” şeklinde konuştu.
SAĞLADIĞI YARARLAR NELERDİR?
BT koroner anjiyografinin erken tanı ve tedavi imkanı sunduğunu belirten Prof. Dr. Harun Evrengül, şu bilgileri verdi: “Yöntemin yaygınlaşması ve geliştirilmesi ile pek çok sessiz seyreden koroner arter hastasına tanı ve tedavi imkanı verilebilecektir. Koroner BT anjiyografi ile koroner arterlerin damar duvar yapısı, plak özellikleri, kalbin, kalp ve akciğerlerin ana atar damarlarının anatomisi ve yapısal bozuklukları incelenebilmekte ve ayrıca kalp boşluklarının normal çalışma sırasındaki hareketleri ve kalp kapak işlevleri değerlendirilebilmektedir.”