Kadınlar arasında en çok merak edilen sorulardan biri de "söktürücü" iğnelerle yeni başlamış bir gebeliğin sonlandırılıp sonlandırılamayacağıdır. Aslında "söktürücü" iğne olayı belki de ülkemizin ciddi sağlık problemlerinden biridir. Eczaneye gidip adetinizin geciktiğini söylediğinizde hemen size raftan bir "söktürücü iğne" veriliyor ve hatta isterseniz eczanede bile uygulanabiliyor. Gebelik testi çoğu zaman yapılmıyor bile.
#Düşük İğnesiŞarkıcı, fotoğrafçı ve reklam yönetmeni Metin Arolat önceki gece sahne aldığı mekânda kalp krizi geçirdi. 52 yaşındaki sanatçı, tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi. Ünlü dostlarının ‘sanat dünyasının güzel kalbi’ diye bahsettiği Arolat’ın ani ölümü sevenlerini yasa boğdu. Arolat'ın zayıflamak için iğne ve hap kullandığı iddia edildi.
#Metin ArolatDiz ağrısı yaş ilerledikçe hayat kalitemizi doğrudan etkileyen büyük bir sorun olarak karşımıza çıkar. 60’lara merdiven dayarken merdiven çıkamama, uzun yolda yürüyememe, yere oturup kalkamama gibi problemler kaçınılmaz oluyor. Bu yaşlarda pek çok kadından aynı şikayetleri duyuyoruz. Çoğunun dizinde sıvı kaybı ya da kireçlenme problemi var. Kimi sorununa ameliyat olarak çözüm buluyor, kimi iğne yaptırıyor, kök hücre tedavisi deniyor, kimi ozon terapi… Bu işlemlerden ve ameliyattan korkanlar ise çareyi kantaron yağında, kuyruk yağında ya da kelle paça çorba gibi kolajen kaynaklarında arıyor.
#Diz Ağrısı50'li, 60'lı yaşlardan sonra insanların dizlerindeki ağrılardan yakınması, hareketlerinde zorlanması normal karşılanır ancak bizim ülkemizde özellikle kadınların dizlerinde sıklıkla kireçlenme ve sıvı kaybı problemi yaşanıyor. Peki neden özellikle kadınlar bu dertten mustarip, temelinde ne yatıyor? Kuyruk yağı, kantaron yağı, kelle paça çorbası, kolajen takviyeleri diz ağrılarına iyi geliyor mu? Yoksa sorunun tek çözümü ameliyat mı? Doç. Dr. Ahmet Sevencan ile konuşuk.
#Diz ProblemleriYaz tatili öncesinde birkaç kilo vermek isteyen Stacey Smith, sosyal medyada bir klinik tarafından satılan zayıflama iğnelerinin ilanını gördü. Kilo verme iğnesi olduktan sonra kontrolsüz bir şekilde kusmaya ve şiddetli baş ağrıları yaşamaya başladı. Öleceğinden korkan 3 çocuk annesi Stacey, zayıflamak isteyenleri bu iğnelerin risklerine karşı uyarıyor.
#Zayıflama İğnesiSon dönemlerde kilo verme konusunda yeni bir yöntem gündemde: Halk arasında 'insülin iğnesi' olarak bilinen iğneler. Bu furyaya kapılanlardan biri de arkadaşının iğne ile kilo verdiğini öğrenen 34 yaşındaki Saadet T. oldu. Genç kadın yaşadığı süreci anlattı
#İnsülin İğnesiKilo verebilmek için halk arasında "insülin iğnesi" olarak bilinen ilaçlara başvuranların sayısı son dönemde çok arttı. İştahı keserek hızlı bir şekilde zayıflatması ile popüler hale gelen bu iğneler doğru kişiye verilmediği ve doğru şekilde kullanmadığı takdirde çok ciddi sorunlara neden olabiliyor. Mide bulantısı, kusma, halsizlik, ağrı gibi yaygın yan etkilerin yanı sıra pankreatit ve tiroit nodülü kanseri riski söz konusu. Bu iğnelerle ilgili 5 kritik soruyu konunun uzmanlarına sorduk.
#İnsülin İğnesiVücudumuzda B12 vitamini seviyesi çok azaldığında yorgunluk, halsizlik, hafıza sorunları ya da nörolojik sorunlar meydana gelebilir ancak bu demek değil ki kendini her yorgun hisseden ya da hafızasını kuvvetlendirmek isteyen B12 vitamini almalı? Uzmanlar B12 seviyelerine baktırmadan takviye almamanızı öneriyor ve gereksi kulanımı konusunda uyarıyor
#B12Henüz 14 yaşındayken geçirdiği ameliyatla yaşamı değişen bir adam... Anne karnındaki bebekleri tehdit eden bir hastalık... Ve kurtulan milyonlarca hayat... James Harrison'ın hikâyesi genelde bu üç cümleyle özetleniyor ama fazlası da var. İşte ayrıntılar...
#Rhesus HastalığıVitamin takviyelerinin popülaritesi oldukça arttı ama uzmanlar her fırsatta gereksiz kullanım konusunda uyarıyor. B12 de son yılların parlayan yıldızlarından biri. Özellikle yorgunluk ve hafıza sorunları için pek çok kişi B12 seviyelerine baktırmadan takviye alıyor. Peki bu takviyeler gerçekten işe yarıyor mu? Gereksiz kullanımı nelere sebep olur? İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hakan Koçoğlu ve Diyetisyen Gamze Çakaloğlu ile konuştuk.
#B12'Haftada bir isteyen bile oluyor...' Bu sözler eve serum servisi yapan bir sağlıkçıya ait. Uygulama her geçen gün daha da yaygınlaşıyor. Bağışıklık serumları, vitaminler, ozon iğneleri... Bu çok tartışmalı uygulamayı yapanlarla, yaptıranlarla ve konunun uzmanlarıyla konuştuk...
#Glutatyon SerumVücudundaki uyuşma ve karıncalanma hissi nedeni ile hastaneye giden ABD'li gazeteci Kelly Rissman, uzun bir süre baş ağrısı, yorgunluk, görüşte bulanıklık gibi semptomlarla boğuştu. Doktorları bile bir dönem beyin tümöründen şüphelenip tarama yaptı ancak genç kadını yürüyemeyecek hale getiren sorun bambaşka çıktı.
#B12 EksikliğiMigren ağrıları yüzünden hayatı kâbusa dönenler çareyi Türkiye'de de kullanılmaya başlanan aşılarda arıyor. Aşılar migren için kesin çözüm mü? Aşı fiyatı ne kadar? Neler yaparsak ataklardan korunuruz? Aşılar ve migren ile ilgili tüm merak ettiklerimizi uzmanlara sorduk ve A'dan Z'ye bir migren dosyası hazırladık.
#SağlıkKadınlarda B12 değerinin testlerde 200 pg/ml ile 800 pg/ml arasında olması normal kabul edilir. Eğer yapılan vitamin testlerinde B12 200 mg/ml'nin altında olursa B12 eksikliği olduğu tespit edilir. Bu durumda beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi ya da takviye vitaminlerin kullanılması gerekir. Kadınlarda yüksek ve düşük B12 değerleri ile ilgili ayrıntıları derledik.
#KadınHepatit C nedir ve belirtileri nelerdir? sorusu merak edilen konular arasında yer alıyor. Hepatit C Virüs (HCV) enfeksiyonu sonucunda meydana gelen bir karaciğer hastalığıdır. Hastalık, bir kaç hafta sürebilen hafif bir formdan hayat boyu süren ciddi hastalığa kadar değişen hastalıklara yol açabilir. Akut veya kronik bir hastalığa kadar ilerleyebilen virüs etkileri, virüs bulaştığı andan itibaren altı aylık bir süreç içerisinde semptomların gözlemlenebildiği etkilerdir. Genellikle kan yolu ile bulaşan hastalık, hafif atlatılabileceği gibi oldukça ağır sonuçlara da sebep olabildiği için tedavisinin dikkatli ve detaylı bir şekilde ilerlemesi gerekir.
#Hepatit CYeni evli çiftler çocuk isteği başladıktan bir yıl sonra çocuk sahibi olamazlarsa doktora başvurmalıdır. Bu süre 30 yaş üstünde altı ay olmalıdır. Bu sürede gebe kalamayan çiftlere kısırlık tanısı konur ve araştırmalar başlar. Genel olarak kısırlık yüzde 40 kadına, yüzde 40 erkeğe ait, yüzde 20 ise nedeni izah edilemeyen kısırlık olarak bilinir. Sebebe yönelik araştırma ve testlerden sonra aşılama tedavi aşamasına geçilir.
#Şenol KALYONCUTam 700 yıldır yollardalar... Çocuklarından ayrı tutmadıkları keçileri, develeri, atlarıyla her mevsim dönüşünde yola koyuluyor, yazın yaylalara kışın sıcak iklimlere göçüyorlar. İşte, dün 7 asırlık yolculuklarına küçük Müslüme’nin ölümüyle acı bir mola vermek zorunda kalan Sarıkeçili Yörükleri’nin hikâyesi...
#Sarıkeçili YörükleriDiyabetle mücadele eden çocuklar için Diyabetli Çocuklar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Hatun’dan çağrı: “Bu çocuklar her gün kan şekerini ölçmek için defalarca parmağını delmek zorunda. Oysa sensör teknolojisi ile şeker düzeyini acısız ölçmek mümkün. SGK mümkünse bunu ödemeli.”
#DiyabetHer anne ve baba için çocuk sahibi olmak oldukça önemlidir. Çocuk sahibi olmak isteyen ama sağlık sorunlarından dolayı olamayan kişiler çeşitli yöntemleri kullanabilirler. Özellikle de aşılama ile üreme son yıllarda çok merak edilmektedir. Aşılama ile üreme nedir ve nasıl yapılır? Aşılama yöntemi ile üreme örnekleri ve özellikleri nelerdir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Aşılama İle ÜremeGebeliğin ilk haftalarından itibaren bir embriyonun erkek cinsiyetine farklılaşmasına yol açan testosteron hormonu, doğum sonrasında da birçok fonksiyona sahiptir. Bir erkeğin ergenliğe girmesi ile beraber kanda seviyeleri yükselmeye başlayan testosteron hormonu erkek tipi vücut kıllanması, kas ve kemik gelişimi, cinsel istek ve sertleşme için gereklidir.
#TestesteronHormonal hastalıklar arasında yer alan hipogonadizm herkes tarafından merak ediliyor. Bu konuda bilgi sahibi olmak için hastalığın ayrıntılarını bilmek gerekir. Hipogonadizm nedir ve nasıl oluşur? Tüm detayları ile sizler için derledik.
#Hipogonadizm Nedir