Günlük yaşamımızın yoğun akışına kapılıp birçok ihtiyacımızı göz ardı edebiliyoruz. Enerjik bir bedene ve dinamik bir zihne sahip olmak istiyoruz ama iş hayatında kendimizi bazen gereğinden fazla yorabiliyoruz. Mevsim de kış olunca çok daha kolay tükenmişlik hissi yaşıyoruz. Oysa rutinimize bazı alışkanlıkları dahil ederek enerjimizi koruyabiliriz.
#Melis YILMAZEn çok tüketilen meyvelerden biri armut, antioksidan özelliği olan karotenler, flavanodiler, fitosterollerden, posadan, C vitamininden, K vitamininden ve bakırdan zengin bir meyve. Peki sulu, tatlı, ekşi, yumuşak veya sert olmak üzere farklı çeşidi bulunan armut nelere iyi geliyor? Faydaları nelerdir?
#ArmutDüşük glisemik indeksli gıdaların sağlıklı kilo kaybının yanı sıra kolesterolü düşürüp, kalp hastalığı riskini azalttığını belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. M. Muzaffer İlhan, düşük glisemik indeksli besin tavsiyelerinde bulundu.
#Düşük Glisemik İndeksPKOS (Polikistik Over Sendromu), üreme çağındaki kadınlarda regl düzensizliği ya da hiç regl olunmaması, tüylenme, saç dökülmesi ve kellik, aşırı akne oluşumuyla seyreden yaygın görülen endokrin bir hastalıktır. Akdeniz diyeti ve sağlıklı kilo kaybıyla PKOS da görülen semptomlar iyileşebilir. Konuyla ilgili Uzman Diyetisyen Hilal Konak, önemli bilgiler verdi.
#Polikistik Over SendromuHemen hemen her mevsim kolayca ulaşabildiğimiz bir meyve olan armut, aslında sonbahar kış meyvesidir. Sulu, tatlı, ekşi, yumuşak veya sert birçok farklı çeşidi olan armudun faydalarını Diyetisyen Şeyma Yılmaz sıralıyor, pratik armutlu kurabiye tarifi de vermeyi ihmal etmiyor.
#ArmutBana sorarsanız boşuna beklemeyin, bu şifrenin çözüleceği yok! Çünkü zaten ortada şifre filan değil, karmaşık bir problem var. Şişmanlık veya kilo sorunu onlarca gen, yeme yanlışı, tembellik, yeni hayatın dayattığı yaşam tarzı değişiklikleri ve daha pek çok şeyin kesişme noktası.
Bana sorarsanız boşuna beklemeyin, bu şifrenin çözüleceği yok! Çünkü zaten ortada şifre filan değil, karmaşık bir problem var. Şişmanlık veya kilo sorunu onlarca gen, yeme yanlışı, tembellik, yeni hayatın dayattığı yaşam tarzı değişiklikleri ve daha pek çok şeyin kesişme noktası.
Glisemik İndeks, karbohidrat içeren besinlerin kan şekerini etkileme hızına göre sınıflandırılmasını sağlar. Tüm karbohidratlar kanda farklı hızlarla şekere dönüşür. Besinlere 0 ve 100 aralığında kan değeri verilir. Bir öğünün glisemik indeksini hesaplamak zaman zaman zor olabilir ama farklı glisemik indeks değeri olan besinlerin bir araya gelmesi, o yemeğin glisemik indeks değerini önemli ölçüde değiştirebilir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Ramazan ayında öğünlerde oluşturulacak düzen ve öğünlerde alınacak besinlere dikkat edilmesi sayesinde zinde ve sağlıklı bir ramazan geçirilebileceğini söyleyen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Cem Nevşioğulları, “Ramazan ayını sağlıklı ve zinde geçirmek için beslenme kalkanı oluşturun. Bu ayda uzun süre aç kalmak, beslenme şeklinin ve saatlerinin değişmesi, hareketin azalması, yemeklerden hemen sonra yatılması gibi nedenlerle beslenme problemleri ortaya çıkmaktadır” dedi.
#Uzm. Dyt. Cem Nevşioğullarıİnsülin, başta kas, yağ ve karaciğer olmak üzere dokulara kan şekerinin alınmasını ve kullanılmasını sağlayan, pankreastan salınan bir hormondur. İnsülin sadece şeker değil aynı zamanda dokuların protein ve yağ metabolizmasında da görev almaktadır .
#İnsülinÇağın vebası olarak gösterilen Tip 2 diyabet hastalığının yayılım hızı kadar diyabet hastası adayları olarak tanımlanan pre-diyabetlilerin sayısındaki artışın da ürkütücü boyutlara yükseldiğine dikkat çeken Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, “Geleceğin diyabet hastası adayları, Türkiye’de son 20 yılda 4 kat artmış durumda. Bu dehşet verici bir artış hızı. Kendimizi ve çocuklarımızı beslerken hasta ediyoruz, farkında değiliz! Anti- diyabet yaşam tarzını bir seçim olarak değil, zorunlu olarak benimsememiz gerekiyor. Aksi halde ülkemizde 40 yıl sonra herkes diyabet hastası olacak!” diye uyarıyor.
#Diyabet