Armudun çeşidi de çok yararı da çok

Güncelleme Tarihi:

Armudun çeşidi de çok yararı da çok
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2018 00:05

Hemen hemen her mevsim kolayca ulaşabildiğimiz bir meyve olan armut, aslında sonbahar kış meyvesidir. Sulu, tatlı, ekşi, yumuşak veya sert birçok farklı çeşidi olan armudun faydalarını Diyetisyen Şeyma Yılmaz sıralıyor, pratik armutlu kurabiye tarifi de vermeyi ihmal etmiyor.

Haberin Devamı

• A, C, K, B9 (folik asit) vitaminleri, potasyum, bakır mineralleri ve daha birçok vitamin-mineral içerir. Tüm meyve ve sebzelerde olduğu gibi diyet lifinden zengindir.

• Çözünür ve çözünmez posa içerir. Çözünmez posa kabızlığı önler, kolon kanserine karşı koruyucudur. Çözünür posa ise kan kolesterolünü düşürür, kan şekerini düzenler. Armut, bağırsak sağlığının korunmasına yardımcı olur.

• Düşük glisemik indeksli bir meyvedir. Düşük glisemik indeksli besinler kan şekerinde ani değimlere neden olmaz, uzun süre tokluk sağlar. Dolayısıyla ara öğün için çok uygun bir meyvedir.

Armudun çeşidi de çok yararı da çok

• Armut folik asit içeren bir meyvedir. Hamile kadınlarda folik asit yetersiz alındığında, düşük doğum ağırlıklı bebekler, bebeklerde nöral tüp defekti ve annede megaloblastik anemi oluşabilir. Gebelikte folik asit ihtiyacı belirgin şekilde artar ve günlük ihtiyaç iki katına çıkar. Dolayısıyla armut gebelik döneminde folik asit içeren diğer besinlerle birlikte tüketildiğinde folik asit ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur.

Haberin Devamı

• A, C vitamini ve içeriğindeki fitobesleyicilerle bağışıklık sistemine güç katar, kanserden ve kalp hastalıklarından korur.

• İdrar söktürücü özelliğiyle böbreklerin temizlenmesine, böbrekteki kum ve taşların düşürülmesine yardımcı olur. Ayrıca potasyum içeriğiyle kan basıncını düşürür.

• Alerji oluşturma riskinin minumum düzeyde olduğu meyveler arasındadır. Bu nedenle bebeklerde ek besinlere geçerken ilk kullanılan meyvelerdendir.

• Armut, kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur.

ARMUTLU KURABİYE TARİFİ

Armudun çeşidi de çok yararı da çok

Malzemeler

2 yemek kaşığı Hindistan cevizi
2 orta boy armut
1 yemek kaşığı pekmez
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı karbonat
1,5 su bardağı kepekli un
1 çay kaşığı tarçın
½ çay kaşığı zencefil
1 su bardağı kuru üzüm
1 paket vanilya

Haberin Devamı

Yapılışı: Kabukları soyulan armutlar rendelenir. Kuru üzümler 10 dakika sıcak suda bekletilip süzülür. Ardından blendere çekilir. Armut rendesi, kuru üzüm ve diğer tüm malzeme iyice karıştırılır. Hamur bir yemek kaşığı yardımıyla yağlı kâğıt serilmiş tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 175°C’lik fırında 20-25 dakika pişirilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!