Dünya üzerinde birçok topluluk ve bu toplulukların kendine has özellikleri bulunuyor. Örneğin asırlık insanların adasını biliyor musunuz? Peki ‘devekuşu ayaklı’ insanların varlığından haberdar mısınız? İşte birbirinden farklı özellikleriyle dünyanın en ilginç yerleri…
#Dünyanın En İlginç YerleriBirçoğumuz için teknolojik gelişmeler sayesinde hayatımıza giren şeylerden ve bunların sağladıkları kolaylıklardan vazgeçmek artık imkansıza yakın bir düşünce haline geldi. Bunların başında da elbette merak ettiğimiz her şeyi tek tuşla önümüze getiren internet teknolojisi var…
#İnternetUzun bir süre özel sektörde çalıştıktan sonra aldığı ani bir kararla dünyayı gezmeye başlayan İbrahim Hayta, ‘Hayta Yollarda’ ismindeki Instagram hesabından ve YouTube kanalından, gittiği ülkelerle ilgili içerikler paylaşıyor. 2020 yılından bu yana dünyayı dolaşan Hayta, şu an 34’üncü ülkesi Tayland’da. “Yakın bir arkadaşımın ısrarı sonucu ilk önce Ukrayna’ya gittim ve iyi ki o yolculuğa çıkmışım” diyen gezginle seyahat maceralarını konuştuk.
#İbrahim HaytaMaide suresinin anlamı ve okunuşu araştırılıyor. Medine döneminde inen Maide suresi 12. ayetten oluşuyor. Sûre, adını 112. ve 114. âyetlerde yer alan “mâide” (sofra) kelimesinden almıştır. Sûrede başlıca; verilen sözlerin yerine getirilmesi, İsrailoğullarının sözlerinde durmamaları, Hıristiyanların yanlış inançları, dünyaya düşkünlükleri ve yolsuzlukları, Müslümanlar için bazı talimat, uyarı ve dinî hükümler konu edilmektedir. İşte Maide suresinin Türkçe ve Arapça okunuşu...
#MaideOkinawa ‘Okyanusta bir ip’ demek imiş. Bir ipe dizilmiş gibi uzun ince bu adalar. Japonya anakarasının güneyindeki bu adaların 49 adedinde yaşam var, 111 adedinde yok. Tropikal iklimli bu adalar grubunun en önemlisi ise Okinawa. Anlatmam gereken iki önemli olay var burada. Biri elle dövüş sanatı karate, diğeri ise uzun yaşamın sırları. Hastasıyım...
#OkinawaOkinawa ‘Okyanusta bir ip’ demek imiş. Bir ipe dizilmiş gibi uzun ince bu adalar. Japonya anakarasının güneyindeki bu adaların 49 adedinde yaşam var, 111 adedinde yok. Tropikal iklimli bu adalar grubunun en önemlisi ise Okinawa. Anlatmam gereken iki önemli olay var burada. Biri elle dövüş sanatı karate, diğeri ise uzun yaşamın sırları. Hastasıyım...
#OkinawaYüz ölçümü olarak dünyanın en büyük üçüncü adası olan Borneo, Güneydoğu Asya’da bulunmakla beraber, Endonezya, Malezya ve Brunei Krallığı tarafından paylaşılmakta... Borneo’da akarsuların bol olması, dünyanın en büyük yer altı nehir koridorunun burada olması ve muson ikliminin hakimiyeti ile bu adada dünyanın en geniş canlı çeşitliliği bulunuyor. İşte size doğal güzelliği ile büyüleyen Borneo gezi rehberi...
#Borneo AdasıYeni Gine Adası’nın batı bölümü Endonezya sınırları içinde. Papua’nın iç bölgelerindeki Baliem Vadisi’nde yeryüzünün uygarlıktan en uzak kabilelerinden bazıları yaşıyor. Okurumuz Attila Atasoy, Türkiye’ye 12 bin kilometre uzaktaki adaya gitti. 1938’de varlıkları keşfedilen rengarenk Dani kabilesine misafir oldu.
İki hafta önce bir Hıristiyanlık kutlaması olan Meskel Festivali için gittiğimiz Etiyopya’da ciplerle yaklaşık 2 bin 500 kilometre yaptık. Büyük Rift Vadisi gezisinde Aşağı Omo Vadisi Kabileleri’yle tanıştık. OmoDövmeler, boyalarla vücutlarını rengarenk birer sanat eserine dönüştüren bu kabileler, farklı görünmek uğruna anatomi değiştiren, acı veren yöntemler kullanmaktan kaçınmıyor.
Kendimi ödüllendirmek için bundan iyisi olamazdı. Zira iki ay hasta yatmış, CMV (CytoMegaloVirus) beni alt etmiş ama içimdeki gezgin virüsünü yenememişti. UNESCO Dünya Mirası listesi gezginlerinin gözdesi, kafatası avcılarının mekanı, dünyanın üçüncü büyük adası Borneo beni bekliyordu. Üç ülkenin paylaştığı adada, Malezya’ya bağlı Sarawak eyaletine yöneldik. Çünkü 32 yerli kabilesinden en şaşırtıcıları, en etkileyici ormanlar, yuvalarından afrodizyak çorba yapılan kırlangıçlar buradaydı.
Verda Alaton (32) küçük yaşta dünyayı gezmeyi kafasına koyup üniversitede turizm eğitimi aldı. İsviçre Havayolları’nda iş buldu, bu fırsatı değerlendirdi. Hindistan’dan başladığı yolculuğunu 10 yıl boyunca Tibet, Butan, Laos, Ürdün, Burkina Faso ve Mali gibi ülkelerde sürdürdü. Profesyonelleri kıskandıracak fotoğraflar çekti.
Tiyatrocu Filiz Kutlar, işi gereği çıktığı turnelerde Sehayat tutkunu haline geldi. "Bir yere gitmesem bile atlası açıp, kendime ülkeler, şehirler seçerim" diyor. Yaklaşık 30 yıldır hem geziyor hem de fotoğraf çekiyor. Şimdiye kadar Meksika, Vietnam, İtalya, Lugano, Madrid ya da Strazburg’da geziler yaptı. Bunlar arasında en ilginçlerinden biri de 2000’de gittiği Borneo Adası oldu. Malezya, Endonezya ve Brunei Krallığı’ndan oluşan adanın Malezya’ya bağlı Sarawak Bölgesi’ne giden Kutlar, burada geçmişte kafa kesmeleriyle ünlü İban Kabilesi’ni, yaşadıkları Sibeliau Köyü’nü ziyaret etti.
Deniz Aral henüz dört yaşında. Anaokulunda, ilköğretime hazırlanıyor. Okuma yazmayı henüz öğrenmedi. Tayland’a ilk gidişinde altı aylıktı. O tarihten bu yana Fransa’dan Çin’e sekiz ülke gördü. Ne de olsa Deniz, Haberci programının yapımcısı Coşkun Aral ve metin yazarı Müge Aral’ın kızı... Geçenlerde ilk kitabı Ekin Yayınları’ndan piyasaya çıktı: "Deniz’in Gezi Günlüğü: Tayland." Müge Aral, "Bu kitabı Hong Kong, Tibet, Malezya kitapları izleyecek. Amacım geziye çıkma arzusu uyandırmak" diyor.