Bu yıl 7’ncisi düzenlenen İzmir Uluslararası Mizah Festivali, 11 Aralık Pazartesi günü Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ndeki açılış töreniyle başladı. Açılışta Aziz Nesin Mizah Ödülleri takdim edildi. Ödül alan sanatçılardan biri de Arnavut asıllı İtalyan ressam ve karikatürist Agim Sulaj’dı. Sulaj ile tören sonrası bir araya geldik, karikatüre ve hayata bakışını konuştuk.
#Agim SulajNASA’nın bir yıl önce başlattığı UAP Araştırma Komisyonu’nun ilk resmi raporu 14 Eylül’de yayımlandı. UFO’lar hakkında bilimsel bulgular açıklanıyor. Meksika’da senatoya sergilenen bin yıllık uzaylı bedenleri haftanın bombasıydı. Dünya’ya normalden daha hızlı çarpan meteorsa tartışma konusu oldu. Kozmik gündemin heyecan verici bu üç gelişmesini birlikte inceleyelim.
#UzaylıDERİN, çok derin bir ruh... Öyle olmasa nasıl çıkar yüzlerce şiir, şarkı? Ama başarının sadece incelikli bir ruhla olmayacağını, disiplinli ve çok çalışarak, durmadan kendini yenileyerek, katarak, üreterek gösteriyor Can Bonomo... O, gerçek bir sanatçı! Ben oldum olası kendisini çok beğenerek takip ederdim, tanışınca daha da sevdim ve artı olarak saygım arttı. Bizi Çeşme Alaçatı’daki mütevazı ama oldukça zevkli dekor edilmiş evlerinde ağırladılar. Kendisi gibi sanatçı olan eşi oyuncu Öykü Karayel, arkadaşları, köpekleri ile sıcacık bir yuva izlenimi oluştu bende. Sehpada birkaç kitap, en üstte Spinoza’nın eseri. Ben bir yorum yapıyorum (sadece soru sormuyorum). O yorumuma yorumunu katıp, üzerine daha bilimsel bilgilerle donatıyor. Dövmeleri, kendine ait stiliyle kolay ve kestirme yargılara varılsa da Can Bonomo kendi tarzını oturtmuş, saygı duyulması gereken ve sanata, şarkılara kalıcı eserler bırakan genç ama kökleri sağlam biri. Bu hafta 6’ncı albümü çok yakında çıkacak olan Can Bonomo’yla bir araya geldik. Keyifli okumalar...
#1Rixos Otelleri’nin sahibi Fettah Tamince’nin ‘Benim için ticari bir projenin çok ötesinde’ dediği Tersane İstanbul’da geri sayım başladı. İstanbul’un yeni merkezinin Haliç olacağını söyleyen Tamince, “Tersane İstanbul tamamen bittiğinde tek başına İstanbul’a milyonun üstünde artı turist getirecek” diyor. Tamince ayrıca ilk şubesini Tersane İstanbul’da açacağı yeni otel markasının turizmde tüm kuralları altüst edeceğini belirtiyor.
#Fettah TaminceMagazinden uzak dursa da attığı her adım, yaptığı her işle gündemde. “Ben kendi dahlim ya da katkımla değil; sessizken, evdeyken, ortalarda değilken hatta uzakken bile bir şekilde gündemdeyim” diyor. Tabii yıllar onu da değiştiriyor. Ve şimdi dönüp baktığında Gülben Ergen geçmişi şöyle yorumluyor: “Gerekli olduğunu düşündüğüm gereksiz onaylanma çabalarıyla çok vakit kaybettim.”
#Gülben ErgenGEÇEN hafta sonu Millet İttifakı İzmir’de görkemli bir miting düzenlemişti. Mitingde Meral Akşener İzmir’e dair çok konuşulmuş eski bir konuya temas etti. Mealen “İzmirlilere kimse gâvur diyemez, bu topraklarda 1000 yıl öncesinde Çaka Beyler ve Türkler vardı” diye bir söylemde bulundu. Bu konuşmada İzmirlilerin “gavur” nitelenmesinden rahatsız olduğu düşüncesi ile o durumu giderme çabası vardı.İzmirliler, öncelikle belirtmek gerekir ki, geçmişin çok dinli ve kültürlü yapısını övünç kaynağı olarak görürler. Yani “gavur” dendi diye, bırakın rencide olmayı, bu durumu bir zenginlik olarak değerlendirirler.
#1Yurtdışında yılbaşı için kutlamalara ilk başlayanSidney’den tutun, New York’a kadar seçenek o kadar çok ki... Ama benim gözüm hep güney yarımkürede. 31 Aralık’ta onlar yazın ortasında oluyorlar. Türkiye kar altındayken yeni yılı mayoyla denizde karşılamak inanılmaz bir duygu; düş gibi.
#Savaş ÖzbeyÇevrimiçi flört sisteminden başınıza gelmedik kalmadı mı? ‘Ghosting’ (bir anda tüm iletişimi kesme) ya da ‘catfishing’ (başka birisi gibi davranma) gibi sorunlardan mı mustaripsiniz? Artık yüzünü görüp elini tutabildiğiniz insanlarla mı flört etmek istiyorsunuz? Böyle hisseden pek çok ‘dünyalı’ İrlanda’nın Lisdoonvarna kasabasında Avrupa’nın en büyük çöpçatanlık festivalinde buluşuyor.
#GhostingMuhteşem bir serüvendir çizgi romanlar. Sizi, tıpkı sinema gibi bambaşka evrenlerin, zamanların, hayatların, öykülerin, heyecanların içine çeker. Zaten ruhu da yedinci sanatla aynı çizgiyi barındırır. ‘Yaz okumaları’ olarak bu hafta son dönemde öne çıkan kimi çizgi (grafik) romanları tanıtalım dedik. İşte etkileyici öykü ve desenlere sahip, okunması son derece zevkli bir grup çalışma...
#Tabancalı KızHayatın tüm renklerini kendine özgü bakış açısıyla ele alan ve bunu çok yönlü kişiliğine yansıtan Ayhan Sicimoğlu, Türkiye’nin önde gelen sanatçılarından. Alaçatı Ot Festivali’nin de kurucularından olan Sicimoğlu, Çeşme’ye 6 yıllık küskünlüğünün ardından müthiş bir festivale imza atmanın mutluluğunu yaşıyor.
#1Türk edebiyatında mizahın tarihi, Osmanlı Devletine dayanır. Bu dönemde, bir durumla dalga geçmek ya da biriyle alay etmek için yazılan manzum eserlere hezliyat adı verilir. Bu tür eserlerde, en çok kullanılan söz sanatları ironi, kinaye ve tarizdir. Cumhuriyet döneminden sonra ise mizahi öyküler ve romanlar yayımlanmaya başlamıştır. Bu eserlerden biri olan Mendil Altında kitabının türü, konusu ve özellikleri hakkında detayları derledik.
Ünlü karikatürist Latif Demirci, İstanbul’da son yolculuğuna uğurlandı. Demirci, Teşvikiye Camii’nde ikindi vakti kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi. Törene medya ve sanat dünyasından çok sayıda isim katıldı.
#İstanbulİzleyicilere varoluşu, evrenin sırlarını ya da insanın dünyadaki amacını sorgulatan filmler felsefi olarak nitelendirilir Bu tür yapımlarda aksiyon ve komedi ögelerinden çok insanı düşünmeye sevk eden diyaloglara yer verilir. Felsefi filmlerde genellikle din, Tanrı, sevgi, özgürlük gibi evrensel temalar işlenir. En iyi ve en çok izlenen felsefi filmleri sizler için derledik.
Fantastik bir akışta ilerleyen romanı ‘Büyülü Sofra’da Kleopatra, Ebussuud Efendi, Drakula, Tolstoy, Camille Claudel, Amy Winehouse, Don Kişot, Yunus Emre gibi karakterleri aynı masa etrafında buluşturan Nuriye Akman, “Bu isimlerin ortak yanı mutsuzlukları. Bedensizler ama zihinleri hâlâ açık. Nihai akıbetlerini beklerken eski hayatlarını sorguluyorlar” diyor.
#Nuriye Akman