Dün Dünya Hasta Hakları Günü’ydü. Bu vesileyle hak ihlallerini ve hastanın bunlara karşı neler yapabileceğini Hasta ve Hasta Yakını Hakları Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Sert’e sorduk; zamanımıza saygı duyulmasından kayıtlarımızın mahremiyetinin sağlanmasına pek çok hakkımızı öğrendik.
#Melis YılmazYarın Dünya Hasta Hakları Günü. Biz de bu vesileyle hak ihlallerini ve hastanın bunlara karşı neler yapabileceğini soruşturduk. Örneğin sağlık hizmetlerindeki personelin hastalara ve yakınlarına güler yüzlü, şefkatli ve nazik davranmak zorunda olduğunu biliyor muydunuz?
#Gazetehaberleri"Dikkatinizi diyabetinize vermek zorundasınız, aksi takdirde ölürsünüz." Bu sözlerin sahibi Amanda Smith, hayatının ilk 34 yılını Tip 1 diyabetin boyunduruğu altında geçirdi. 2023'ün Sevgililer Günü'nde hayatı değişen Smith, 6 ay içinde insüline ihtiyaç duymaz hale geldi. Peki genç kadını ölümcül hastalıktan kurtaran tedavi neydi?
#SağlıkMevsimsel tarım işçileri göçe başladı. Hasatta çalışan; fındık, domates, pamuk toplayan bu işçilerin önemli bir kısmını çocuklar oluşturuyor. Ancak Hayata Destek Derneği’nden Leyla Özer’in deyişiyle tükettiğimiz her üründe çocuk emeğini sorgulamalı ve bu durumu dert etmeliyiz çünkü bu iş çocuk oyuncağı değil! Özer’e konuyla ilgili sorularımızı yöneltip çadırlarda yaşayan, tarlalarda çalışan ve eğitimden uzak kalan çocukları dinledik.
#Gizem CoşkunardaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. "Gazzeli kardeşlerimiz vahşete maruz bırakılıyor" diyen Erdoğan, "ABD ve Avrupa'nın koşulsuz desteğini alan İsrail insanlık suçu işliyor" şeklinde konuştu. Cumhuriyet'in 100. yılının omuz omuza kutlandığını belirten Erdoğan, "Cumhuriyeti salonlara ve balolara hapsedenlere, millete mal etmek yerine kendi ideolojilerinin aparatı haline getirenlere, Cumhuriyet adına bu ülkede yıllarca cumhur karşıtlığı yapanlara, velhasıl; cumhuriyeti tapulu mülkü gibi görenlere bu tarihi yıl dönümünün nasıl idrak edilmesi gerektiğini gösterdik" dedi.
#Kabine ToplantısıPsikolog ve Milli Sporcu Deniz Kayadelen, ulusal ve uluslararası alanda bir çok ödülü olan rekortmen, dünya şampiyonu bir yüzücü. Buz Dünya Şampiyonası’nda ülkemizi temsil eden ilk kadın sporcu olan Deniz Kayadelen, bu yıl 100 metre ve 50 metre kelebekte eksi 3 derecelik suda dünya şampiyonu oldu. Bununla da yetinmedi dünyanın en zorlu parkurlarından olan Manş Denizi’ni geçerek büyük bir başarıya imza attı.
#Sibel Bağcı UzunTevbe Suresi başında besmele olmayan tek suredir. İki ayeti hariç Medine döneminde nazil olmuştur. Tevbe Suresi Türkçe okunuşu içeriğimizde bu surenin Türkçe anlamı diyanet meali ile yer almaktadır. Ayrıca surenin fazileti ve arapça yazılışı gibi pek çok detayı bulabilirsiniz.
#Tevbe Suresi OkuHasta olduğumuzda çevremizden özellikle de hayat arkadaşlarımızdan daha fazla ilgi ve şefkat bekleriz ama bazen istediğimiz ilgiyi bulamayız. Biz yatak döşek yatarken partnerimizin buna pek aldırış etmemesi, beraberliklerde hoş olmayan tartışmalara neden olabilir. Bir Sorudan Fazlası serimizde hasta oldukları zamanlarda eşlerinin ilgisizliğinden yaka silkenleri dinledik, birbirinden ilginç hikâyelere şahit olduk...
#Hastalık(Bir okurumuz, İstanbul Üniversitesi’nin eski rektörlerinden, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin emekli öğretim üyesi, değerli bilim insanı, onkoloji hocamız Prof. Dr. Bülent Berkarda’nın yazısını gönderdi. “Okumanızı ve uygulamanızı önemle öneririm” diyor. Biz de bu önemli yazıyı sunuyoruz.)
#Bülent BerkardaSağlıkta önemli gün ve haftalar, hastalıkların öneminin vurgulanması, doğuştan veya sonradan oluşan bazı hastalıklara yönelik farkındalık yaratması amacıyla kritik bir öneme sahip olacak. Sağlık Bakanlığı kurumları ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullar gibi kurum kuruluşlar gibi oluşumlar aracılığıyla farkındalık oluşturan bu günler, sağlıkta önemli gün ve haftalar takvimi aracılığıyla da görüntülenebiliyor. İşte, 2022 sağlıkta önemli gün ve haftalar takvimi detayları
#Sağlıkta Önemli GünlerBir gecede "Amerika'nın en fazla nefret edilen adamı" oldu üstelik bundan çok da memnundu. Zira insanları sinirlendirip rahatsız etmek en büyük keyifleri arasında ilk sırada geliyordu. Avukatının bile "Suratını yumruklamak istiyordum" dediği 'Pharma Bro' Martin Shkreli, tam unutuldu derken flaş bir gelişmeyle yeniden manşetlere oturdu. İşte filmlere konu olmuş bir "kapitalizm" hikayesi...
#Martin ShkreliCanlandırdığı her role izleyeni inandırıyor. Hep dertleri, sözü olan işlerde görüyoruz onu. Kendini şeffaf olarak tanımlıyor. Bazen empatinin içinde çok kaldığını söylüyor ve bu huyunu değiştirmek istiyor. Songül Öden’le buluştuk; evliliğini, projelerini, hayatı konuştuk: “Zaten mesleğim rol yapmak, neden normal hayatta da rol yapayım, çok yorucu olmaz mı?”
#Songül Öden16 yaşında setlerle tanıştı. Yeteneği ve duru güzelliğiyle izleyicinin kalbini fethetti. Dizi tarihine geçen işlerde rol aldı. Şimdi bakınca çalıştığı sektörü “Zordur, acımasızdır ama zamanla alışıyor insan” diye anlatıyor. Cuma vizyona girecek ‘Benden Ne Olur?’ filminin başrol oyuncusu Hazal Kaya’yla sohbet ettik: “Bana ‘Senden şu olmalı’ dendi daha çok, fikrim sorulmadı. Bir süre ciddiye alsam da bir şekilde dar geldi o çizilen alanlar, ben de dinlemekten vazgeçtim.”
#Hazal KayaABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) 7 Haziran tarihinde Alzheimer'ın tedavisi için geliştirilen Aduhelm isimli ilacın kullanımını onaylandığını duyurması, tıp dünyasında bir deprem etkisi yarattı. İlacın onaylanmasını doğru bulmayan FDA danışma komitesinden 3 uzman istifa etti. FDA neden ilacı onayladı? Danışma kurulundan uzmanlar istifa ederken neler söyledi? Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz konuyu nasıl yorumluyor? Tüm detaylar haberimizde...
#Alzheimer İlacıAsistan doktor Ertan İskender’in, hastası tarafından bıçaklı saldırıya uğrayarak ağır yaralanması Türkiye gündemine oturmuştu. Ancak sağlık çalışanlarına şiddet hem Türkiye'de hem dünyada adeta bir salgın gibi yayılıyor. Bu saldırılar pandemi döneminde daha da arttı. Sağlık çalışanları maruz kaldıkları şiddet olaylarını Hürriyet'e anlattı: "Hala serviste o odaya girerken çarpıntım oluyor."
#Sağlıkta ŞiddetÇocuk işçiliği geçmişten bugüne kısır döngüye dönüşmüş bir problem olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2019 yılı ‘Çocuk İşgücü Araştırması’na göre, Türkiye’de nüfusun yüzde yaklaşık beşte birini oluşturan 5-17 yaş grubundaki 720 bin çocuk çalışıyor. Bu sayı 5-17 yaş gurubunun yaklaşık yüzde 4 buçuğunu oluşturuyor. Oran düşük gibi görünse de Türkiye’de yüzbinlerce çocuğun çalıştığı gerçeği değişmiyor. Çalışan her 3 çocuktan biri eğitim hayatına devam edemiyor. Çocukken çalışmak zorunda kalan ancak eğitimine ailesinin desteğiyle devam edebildiği için kendini ‘şanslı’ olarak gören Turan Burun, çalışmak zorunda kalan/bırakılan çocuklar için ‘Onların hikayesi benim hikayem’ diyor.
#12 Haziran