Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Kişioğlu’nun Dünya Hasta Hakları Günü Mesajı

Güncelleme Tarihi:

Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Kişioğlu’nun Dünya Hasta Hakları Günü Mesajı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2015 16:57

Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. A. Muhsin Kişioğlu, hasta haklarının, daha iyi sağlık ortamı için hasta ve sağlık çalışanlarının birlikte sahip çıkması gereken haklar olduğunu belirtti.
Dr. Kişioğlu, 26 Ekim Dünya Hasta Hakları günü dolayısıyla mesaj yayınladı. Hasta haklarının, hasta ile sağlık çalışanları arasında bireysel ve toplumsal düzeyde ortaya çıkan sorunların çözümü, sağlık çalışanlarının hastaya ve hastanın sağlık çalışanlarına karşı görev ve sorumlulukları bilmesi, daha iyi sağlık ortamı için hasta ve sağlık çalışanlarının birlikte sahip çıkması gereken haklar olduğunu dile getiren Dr. Kişioğlu, "Hasta iletişim birimleri özel ve tüzel her kurumda bulunmakta olup, vatandaşları bu birimlere şikayet ve önerilerde bulunabilecekleri bilgilendirilmesi verilmektedir. Bu birimlerde çözülemeyen şikayetler İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından kurulan kurulda görüşülüp, sonuca bağlanmaktadır. Kurulda alınan kararlar ilgili birimlere iletilmektedir. Kurul 15 günde bir toplanmakta olup burada şikayet ve öneriler görüşülmektedir. İl Sağlık Müdürlüğü Hasta İletişim Birim Kurul Üyeleri, İl Hasta İletişim Birim Koordinatörü, bağlı birimlerin hasta iletişim birim sorumluları, Tüketiciler Derneği Üyesi, Valilik tarafından görevlendirilen sivil vatandaş ve şikayet edilen personelin üyeliği varsa sendika temsilcisinden oluşmaktadır" dedi.
Bir sağlık kuruluşuna, sağlık hizmeti almak için başvuran herkesin sağlık hizmetlerinden faydalanma, bilgilendirme ve bilgi isteme, sağlık kuruluşunu ve personelini seçme ve değiştirme, mahremiyete saygı gösterilmesini isteme, bilgilerin gizli tutulmasını talep etme, tedaviyi reddetme veya rıza gösterme, dini vecibeleri yerine getirebilme hakkı, insani değerlere saygı gösterilmesi hakkı, ziyaret ve refakatçi bulundurma hakkı ve herkesin sağlık kurum ve kuruluşlarında güvenlik içinde olmayı bekleme ve bunu isteme hakkı olduğunu söyleyen Dr. Kişioğlu, "Tüm bu hasta haklarının amacı insan sağlığının yüksek düzeyde korunmasını ve sağlık hizmetlerinin yüksek kalitede verilmesini sağlamaktır. Haklar vatandaşların ve sağlık tedavisinde payı olanların hem görev hem de sorumlulukları ile ilişkilidir. Kişi sırf insan olması nedeniyle toplumdan, devletten, sağlığının korunmasını, gerektiğinde tedavi edilmesini, iyileştirilmesini isteme ve sağlığını sürekli geliştirebilmesi için toplumun sağladığı olanaklardan yararlanabilme hakkına sahiptir. Kişinin sağlığını kaybettiğinde sağlık hizmetinden tam olarak faydalanmasını sağlayan hasta hakları uygulaması anayasa, milletlerarası antlaşmalar, kanunlar ve diğer mevzuat ile teminat altına alınmış bulunan hakları ifade etmektedir" ifadelerini kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!