Dünyanın pek çok farklı ülkesine gerçekleştirdiğim çay seyahatlerimin hepsinde yanımda bir demlik ve ince belli taşıdım. Durun, hemen ‘delirmiş’ demeyin. Dünyanın en iyi üreticilerinin veya çay satıcılarının Türk çayı hakkında ne düşüneceklerini çok merak ediyordum... Gelin, 15 Aralık Dünya Çay Günü vesilesiyle sizi favori çaylarım eşliğinde bir tura çıkarayım.
#Türk ÇayıGeriyor, gerdiriyor, bazen tavan yapıyor, bazen yerlerde sürünüyor... Hayatın ortasına bomba gibi düşüyor. Bunalım, korku gırla gidiyor. Ardından inkâr ve yok sayma sahneye çıkıyor. Yapılması gerekenler öğrenilip kontrol ele alınınca hayat bayram oluyor. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Dereli ile Diyabet Haftası’nda, haftanın başrol oyuncusunu konuştuk.
#DiyabetTürkiye, dünyada İrlanda’dan sonra en fazla çay içilen ikinci ülke. Araştırmalara göre Türkiye’de 100 kişiden 96’sı her gün çay içiyor, kişi başına yıllık çay tüketimi de 2.8 kilogram. Ancak geleneksel tavşan kanı çayın tahtı son yıllarda sarsılmaya başladı. Önce poşet çaylar çıktı. Ardından sağlıklı yaşam, detoks modası geldi. Meyve ve bitki çayları damak tadımızı değiştirdi. Yeşil çaydan sonra, beyaz çayı öğrendik. Şimdi çay satan mağazaların sayısı artıyor.
İngilizler "Beş çayı" diyor. İkindi akşama doğru devrilirken, porselen fincanlarda çay içip yanında kurabiye, pasta yiyerek açlıklarını yatıştırıyorlar. Çayın kökeni aslında Çin kültürüne dayanıyor. Büyük Britanyalılar’ın Çin’e gitmeden önce ne çaydan haberleri varmış ne de porselenden. Oraya varınca öğrenmiş ve Avrupa’ya taşımışlar. Porselenleri de yanlarında getirmeyi ihmal etmemişler tabii. Çay içmek bizim için de sosyal bir tören.
Et ve deniz ürünlerini aynı tabakta birleştiren ‘surf&turf’ özellikle yazlık yerlerdeki mekânların talep gören gözde sunumlarından. Şef Buse Doğrular Dövenci, bize bu tarifin burger versiyonunu market raflarında kolaylıkla bulabileceğimiz Metro markalı ürünlerle hazırladı. Evde denemek için vakit kaybetmeyin.
#MetroGürcistan’ın Bochorna köyü, Avrupa’nın en yüksek ve en izole köylerinden biri. 84 yaşındaki Irakl Khvedaguridze ise köyün tek sakini ve aynı zamanda bölgenin tek doktoru. Çocukları bile köyü terk etmiş olmasına rağmen doğup büyüdüğü topraklardan hiç ayrılmıyor. Sınırlı tıbbi malzemelerle çevre köylerdeki hastalara olağanüstü müdahalelerde bulunan Khvedaguridze, birçok kişinin hayatını kurtardı. İşte yaşam dolu bir ömre sahip olan 84 yaşındaki Irakl Khvedaguridze’nin hikâyesi...
#Seyahat'Baloncuklu çay' olarak bilinen aromalı çaylar, son dönemde özellikle gençler arasında giderek popülerleşiyor. Ancak yakın zamanda yapılan bir araştırmayla sütle çayın karıştırılması ve üzerine buz ile aroma eklenmesiyle elde edilen bu çayların, aşırı tüketiminin depresyona yol açabileceği tespit edildi. Peki, bu içecekler neden depresyona neden oluyor? Siyah çay ve kahve çeşitleri de depresyona neden olabilir mi? Günlük rutinimizin bir parçası olan bu içecekleri uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkBöbrek taşları dünya genelinde yaygın bir problem. Vücuttaki su miktarı azaldığında mineral ve tuzlar kristalleşerek böbrek taşlarına yol açabiliyor. Genelde orta yaşlarda görülen hastalık, artık gençleri ve çocukları hedef almaya başladı. Açıklanan son rapor uzmanları korkuturken, hastalığın ülkemizdeki görülme sıklığındaki artış ise endişe verici… Peki neden böbrek taşı hastalıkları bu kadar arttı? Çocuklarda görülmesinin altında yatan unsurlar neler? Nasıl önlemler almak gerekiyor? İşte tüm bu soruların cevapları…
#SağlıkGösteri dünyasının ünlüleri için bir sevgili ya da hayat arkadaşı bulmak çok zor değilmiş gibi görünüyor. Setlerde başlayan yakınlaşmaların sık sık gerçek hayatta aşka dönüştüğü hatta evliliğe bile uzandığı bir ortamda bundan daha doğal bir durum olmaz zaten.
#Jennifer AnistonSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, her ramazan ayında sosyal medya üzerinden yaptığı gençlerle sürpriz iftar ve sahur buluşmalarına seçim bölgesi Bursa’da devam ediyor. Bakan Varank, Togg gibi daha nice markaları Bursa'dan çıkarmak üzere çalışmalara devam edeceklerini söyledi.
#Sanayi Ve Teknoloji BakanıRenkleri, tatları ve etkileri birbirinden farklı onlarca bitki çayı arasından seçim yapmak çok zor. Sakinleştirici lavanta, papatya veya melisayı mı; mikroplara karşı kalkanımız olan adaçayı, yeşilçay veya ekinezyayı mı tercih etmeli? Yoksa antioksidan etkisiyle bilinen roybos veya yabanmersinini mi içmeli?
#Dr. Ecz. Metin Uyar