Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) tatile girmesinin ardından karantina günlerinin büyük bölümünü Nallıhan’daki Oklavlar Köyü’nde geçiren AK Parti Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan, 22 Mayıs Dünya Biyoçeşitlilik Günü’nde köyündeki birbirinden farklı ve renkli bitkileri fotoğrafladı. Ceylan objektifinden fotorğaflara ‘Doğanın uyanışı’ adını verdi. Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü’nün bu yılki temasının koronavirüs pandemisinin kaynağına dikkat çekmek amacıyla ‘Çözümlerimiz doğadadır’ şeklinde belirlendiğine dikkat çeken Nevzat Ceylan doğayı korumanın önemine vurgu yaptı. İşte Ceylan'ın objektifinden 'Doğanın uyanışı' fotoğrafları.
#Nevzat CeylanDoğa Araştırmaları Derneği Başkanı Osman Erdem, son yıllarda yaşanan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) gibi salgınlardan ders çıkarılarak biyolojik çeşitliliğin korunması gerektiğini belirterek, "Salgınlara neden olan durumlardan ders çıkarmaz, doğayı, biyolojik çeşitliliği tahribe devam edersek ve yaban hayatına kendi ortamlarında yaşama şansı bırakmazsak tüm insanlığı daha kötü günlerin beklediği kaçınılmaz bir gerçek." dedi.
#Doğa Araştırmaları Derneği Başkanı Osman ErdemCHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, yunus babası yaptığı Başbakan Tayyip Erdoğan’a, “Uzundere’deki nehir santrallerinde kapana kısılan kırmızı benekli alabalıklar yok olup gittiğinde, Ahmet Akif ve Ömer Tayyip’in de geleceğinden bir şeyler yok olup gider. İklim değişikliği de sadece kutup ayılarının sorunu değildir” diye seslendi.
CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu üyesi Melda Onur, Başbakan Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın da aralarında olduğu liderler dahil tüm milletvekillerini, “Türkiye denizlerinde yunus sahibi” yaptı.
TEMA Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Nihat Gökyiğit, Türkiye’deki 9 bin bitki türünün 3 bininin endemik tür olduğunu, Akdeniz, Karasal ve Okyanus iklimlerinin bir arada yaşandığı tek ülke olduğunu belirterek, "AB’nin Türkiye ile ilgilenmesinin en önemli nedenlerinden biri de biyolojik çeşitliliğimiz" dedi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “2023’te çeşitli nedenlerle yaralanan 11 bin 284 yaban hayvanını tedavi edip tekrar doğal yaşam alanlarına bıraktık. İlki 2010 yılında tesis edilen Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi sayımızın artırılması için var gücümüzle çalışıyoruz” dedi.
#Ekonomianasayfa6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis YılmazGüz mevsimiyle birlikte sararan ve dökülen yapraklar yeryüzünde bir renk cümbüşü oluşturuyor. Ülkemizde bu renkliliği fotoğraflamak ve yaşamak için en ideal adres Karadeniz Bölgesi. Bölge; şelaleleri, tabiat parkları, ormanları, kanyonları, köy ve kasabalarıyla adeta bir hazine. Bu hafta uzmanlarımıza Karadeniz'in sonbaharda görülmesi gereken güzelliklerini sorduk. Kartpostallık kareler yakalayacağınız ve sonbaharın tadını çıkaracağınız birbirinden özel önerilerde bulundular.
#Rota'El Nino' veya 'La Lina' olarak adlandırılan okyanus yüzey sularının sıcaklığındaki büyük salınımlar ve bunların yol açtığı atmosferik olaylardaki değişkenlikler Türkiye'de de etkisini gösterdi. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Erol Kesici Türkiye'nin daha kurak sürece gireceği uyarısında bulunurken en çok etkili olacağı Akdeniz ve Karadeniz bölgelerine dikkat çekti. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen ise sıcaklıkların bu hafta 10 derece artacağını vurgularken, 'Bu bir doğal afettir. Dışarı çıkmayın.' uyarısında bulundu.
#İklimKarar vericilere, insan ekonomisinin dünyanın ekolojik sınırları içinde çalışmasına yardımcı olmasını sağlamak için Uluslararası araştırma kuruluşu Global Footprint Network (Küresel Ayakizi Ağı), Dünya Limit Aşımı Günü hesaplaması yapıyor. Limit Aşım Günü’nün denk geldiği tarih, o yıl içinde dünyanın biyolojik kapasitesinin insanlığın ekolojik ayakizini karşılamak için yeterli olduğu gün sayısını, yılın geri kalanı ise limitin aşıldığı günleri belirtiyor.
#BursaGeçtiğimiz hafta Çevre Koruma Haftası idi. 5 Haziran 1972 yılında, BM Stockholm Konferansı’nda insanların çevre ile ilişkisi üzerinde durulmuş ve 5 Haziran, Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Çevre Günü olarak kabul edilmiştir. 2023 Dünya Çevre Günü’nün bu yılki teması “#Plastik Kirliliğiyle Mücadele Et” kampanyası kapsamında plastik kirliliğine çözümler bulmak olarak belirlenmiştir.
#Efsun DİNDAR19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın bu yıl cuma gününe denk gelmesi, hafta sonuyla birlikte üç günlük bir tatil fırsatı ortaya çıkarıyor. İlkbaharın güzelliği ise bu duruma ayrı bir keyif katıyor. Biz de bu üç günü en güzel şekilde değerlendirmek isteyenler adına uzmanlarımıza ‘Doğanın içinde vakit geçirilecek adresler nereler?’ diye sorduk. Birbirinden güzel öneriler sıraladılar...
#SeyahatBM dün su konferansı için New York’ta toplanırken kurumun yayınladığı rapora göre su sorunu etraflıca ele alınmadığı takdirde yaklaşık 25 yıl içinde, sağlık ve ekonomi üzerindeki etkileri katlanarak artacak ve gezegenin en büyük sorunlarından biri olacak.
#BMÇanakkale’de hanım parmağı, İzmir’de erkence, Gaziantep’te halhalı çelebi, Mardin’de zoncuk, Antakya’da saurani... Zeytin ağacı kültürel mirasımız, onu korumak görevimiz! Türkiye’nin her köşesindeki zeytin çeşitlerini öğrenelim, hikâyelerini bilelim. Sofralarımızı onlarla donatalım,adını bilmediğimiz değerler olarak kalmasınlar. Dünya Zeytin Ağacı Günümüz kutlu olsun!
#ÇanakkaleŞu sıralar kalabalık iyice çekilmişken mevsimin de getirdiği kartpostalı andıran görüntüler eşliğinde yola koyulmanın tam zamanı. Fakat gezinizde biraz olsun hareket istiyorsanız bu listemiz size göre… Uzmanlarımıza ‘Sonbaharda yapılacak en özel aktiviteler neler?’ diye sorduk. Birbirinden harika 15 öneride bulundular.
#RotaDünyanın bize sunduğu bir yıllık doğal kaynağı tükettiğimiz tarih, Küresel Limit Aşım Günü adıyla anılıyor. Bu yıl 28 Temmuz olarak açıklandı. Yani bu tarihten itibaren dünyanın yıl içinde ürettiğinden fazlasını tüketmeye başladık, bir sonraki yılın ‘bütçesinden’ yiyoruz.
#Küresel Limit Aşım GünüEvliya Çelebi, Bursa’yı tanımlarken ‘Velhasıl Bursa sudan ibarettir’ demişti. Aradan geçen yılların ardından Bursa hala sudan mı ibaret? Marmara Denizi, İznik Gölü, Uluabat Gölü, Nilüfer Deresi, Samanlı Deresi, Karadere ve daha niceleri ne durumdalar? Su kaynaklarımız neden kirli? Yetkililer ve vatandaş ne yapmalı? Bu soruları DOĞADER Başkanı Sedat Güler ve Doç. Dr. Efsun Dindar ile konuştuk.
#Serhat Tezcan