ANTALYA Tanıtım Vakfı'nın (ATAV) yurt dışına kaçılan 8 tarihi eserin iadesi için change.org’ta başlattığı 'Eserler Ait Olduğu Yerde Güzeldir' adlı projeye destek verenlerin sayısı 25 bine yaklaştı. İmzalar, 100 bin olunca eserlerin iade talebi UNESCO'ya ulaştırılacak. Nereidler Anıtı, Payava Lahdi, Thyke Heykeli gibi değeri paha biçilemez eserlerin yurda dönmesi için yoğun çaba harcanıyor. ATAV Başkanı Yeliz Gül Ege, bu eserlerin genelde 19’uncu yüzyıl ve öncesinde kaçırıldığını söyledi.
#Antalyaİstanbul Rahmi M. Koç Müzesi, ulaşım, endüstri ve iletişim tarihine adanmış bir müze. Gezerken herkesin kendi geçmişinden bir dönem bulabileceği, gençlik veya çocukluk yıllarına yolculuk yapabileceği bir yer. Müzede denizaltı, feribot, gemi, uçak, lokomotif ve tramvay modelleri gibi gerçek boyutlarda binlerce obje sergileniyor. 2009 yılında Rahmi M. Koç Müzesi’ne gelişinden itibaren müze vapur olarak ziyarete açılan Fenerbahçe Vapuru da geçici sergilere ve müze eğitim çalışmalarına ev sahipliği yapmaya devam ediyor.
#BursaTürkiye, Anadolu’dan yasadışı yollarla kaçırılan kültür varlıklarının peşini bırakmıyor. Şimdi sırada 1963 yılında Antalya Kumluca ilçesi Hacıveliler köyünden ABD’ye kaçırılan ve MS 6’ncı yüzyıla tarihlenen 18 parçalık Sion Hazinesi var.
#GazetehaberleriAntalya Tanıtım Vakfı, illerinden çeşitli ülkelere kaçırılan 8 arkeolojik kültür varlığının geri getirilmesi için ‘Toprağına beklenenler’ başlıklı kampanya başlattı. Antalya Havalimanı Dış Hatlar 2 Terminali’nin çıkışına Ksanthos’tan kaçırılan ve bugün British Museum’da sergilenen Nereidler anıtının imitasyonu konuldu.
#GazetehaberleriDünyanın önde gelen dört Bizans tarihçisiyle buluştuk, şehirlerin şehrini konuştuk: Atatürk ve Jön Türkler Bizans’a nasıl bakardı? Ortalama bir Bizanslının günü nasıl geçerdi? Fatih İstanbul’da kimin intikamını aldığını söyledi? Osmanlı mimaride ve sanatta Bizans’ı aştı mı?
#İstanbulHarvard Üniversitesi üç yıldır Türkiye’den Sabri Ülker Vakfı’yla işbirliği içinde. Burada kurulan Sabri Ülker Metabolik Araştırmalar Merkezi’nin yöneticisi Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil’in adı Nobel için bile geçti. Kısa süre önce, vakfın düzenlediği Metabolizma ve Yaşam Sempozyumu için Boston’daydık. Harvard Üniversitesi Dış İlişkilerden Sorumlu Rektör Yardımcısı ve dünyanın önde gelen Çin uzmanlarından Mark Elliott’la buluştuk. Eğitimden Türklerin kökenine uzanan bir sohbet gerçekleştirdik.
#Harvard Üniversitesi- İstanbul Marmaray ve metro projeleri kapsamında yürütülen arkeolojik kazılar sırasında Yenikapı'da bulunan 37 batık geminin konservasyon işlemleri devam ediyor - Ortaçağ'da Theodosius Limanı'nın yer aldığı bölge olduğu bilinen Yenikapı semtinde bulunan kalıntılar, İstanbul'a "dünyanın en büyük batık gemi müzesini" kazandıracak - İÜ Yenikapı Batıkları Projesi Başkanı Doç. Dr. Kocabaş: - "Uzun ve zahmetli bir süreci, Türk bilim insanları olarak tüm prosedürlerin hakkını vererek sürdürüyoruz ve atılması gereken teknik adımların tamamını titizlikle uyguluyoruz. Kazıdan sergilemeye kadar geçen sürenin, Yenikapı 12 için 9-10 yıl olması bekleniyor"
Türkiye, Anadolu’dan kaçırılan tarihi eserleri iade etmeyen ünlü İngiliz ve Amerikan müzelerinin geçici sergilerine parça vermeme kararı aldı. Bakan Günay ise konuyla ilgili müzelere 'Sizin müzenizin kayıtlarında bir çalıntı Türkiye eseri var. Onu bize verin ondan sonra işbirliği yapabiliriz' diyoruz" açıklık getirdi.
ANKARA - The land of Anatolia, home to many civilizations throughout its long history, is rich in cultural artifacts, many of which are on display in museums around Turkey. Many others, however, are unfortunately in the hands of foreign countries, while Turkey has toiled for their return