Güncelleme Tarihi:
İSTANBUL’da bugün başlayacak 5. Uluslararası Koruma, Restorasyon, Arkeoloji, Müzecilik Teknolojileri Fuar ve Konferansı (EXPO Heritage) Antalya ilk defa tanıtılacak. Uluslararası bir kültürel miras fuarı olarak 5’inci kez düzenlenen EXPO Heritage’da kültürel ve tarihi zenginlikleri tanıtmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV) Başkanı Yeliz Gül Ege, “Yurt dışına kaçırılan eserlerimizin 4 dilde anlatıldığı www.culturalheritages.org adında bir site oluşturduk. Eserlerin Anadolu’yla bağını, bu coğrafya için önemini ve neden geri getirilmesi gerektiğini anlatan broşürler hazırladık. Bu broşürler hem fuarda hem de yaz sezonu boyunca kentin pek çok noktasında turistlere dağıtılacak” dedi.
KÜLTÜREL MİRAS PLATFORMU
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen EXPO Heritage’in önemine değinen Ege, “Göbeklitepe’den Efes’e tüm Anadolu değerlerinin yan yana sunulduğu, müzecilik, arkeoloji, restorasyon sektörlerinde faaliyet gösteren uluslararası firmaların katıldığı; konferans, söyleşi ve atölye etkinliklerinde uzmanların bilgi paylaştığı bu platformda yerimizi aldık” dedi.
KAÇIRILAN ESERLER KİTAPÇIĞI
ATAV Başkanı Ege şunları söyledi: “Organizasyonda yeni müzecilik teknikleri, tarihi eserleri koruyup geleceğe taşımaya yönelik restorasyon uygulamaları ve dünyadaki son gelişmeler değerlendirilecek. Ömer Erbil’in sunacağı, Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın katılacağı seminer programında Antalya’dan Patara Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık’la birlikte konuşmacı olacağız. Fuarda ve uluslararası mecrada dağıtımı yapılacak olan akademik yayında ilk defa Antalya ve geri almak için mücadele verdiğimiz eserler olacak.”
100 BİN İMZA
“Milliyetçi bir tutumdan ziyade UNESCO’nun doğal ve kültürel miraslarımızı izleyen, değerlendiren ve koruyan tutumu nedeniyle böyle bir çalışmaya adım attık. Bu kampanya, eserlerin çıktığı yerde izlenmesi ve ‘izinsiz tarihi eser el değişimine hayır’ kampanyalarının da Antalya’daki bir ayağı olarak düşünülebilir. Biz bu imzaları, 100 bin olan yeter sayıya ulaştığımızda Dışişleri ile Kültür ve Turizm Bakanlığı aracılığıyla ilgili birimlere ileteceğiz Burada amacımız elbette ki, Nereidler Anıtı’nı British Museum’dan ve beraberinde hikayesini anlattığımız 8 eseri dünyanın çeşitli yerlerinden getirebilmek. Bununla beraber de bir bilinç oluşturmak.”
TAPINAKTA DEFİNECİ YAĞMASI
Geçen ay Termessos’a çıktıklarında tesadüfen definecilerle karşılaştıklarını söyleyen Ege, “Taşların iç kısımlarına dinamit yerleştirmişlerdi. Biz o anda antik kente gitmemiş olsaydık patlatacaklardı. Termessos’taki tapınağı defineciler yerle bir etti. Ortasında bir çukur oluştu. Bunun o kadar çok örneği var ki. Bize ait olan ve geçmişe ayna tutabileceğimiz eserler birer birer yok oluyor” dedi.
TYKHE İÇİN YOĞUN BİR TRAFİK
Her yıl 250 ile 450 arasında irili ufaklı eserin yurdumuza geri döndüğünü belirten Yeliz Gül Ege, “Bunların önemli bir kısmı Antalya’ya geliyor. Şu anda Sion Hazinesi'nin Washington’dan Antalya’ya geri getirilmesine yönelik sürdürülen diplomatik süreçte önemli bir aşamaya gelindi. Perge’ye ait Tykhe için yoğun bir trafik yürütülüyor. Ama kent insanının da eserlerine sahip çıkması ve kamuoyunun gücünü ortaya çıkarması bizim için çok önemli” diye konuştu.
BU ESERLERİ İSTİYORUZ
Antalya Tanıtım Vakfı, yurt dışına götürülen eserlerin iadesi için ‘toprağına beklenenler’ temasıyla başlattığı ‘Eserler ait olduğu yerde güzeldir’ kampanyası kapsamında kamuoyu çalışmalarına devam ediyor. Antalya’nın geri istediği eserler şunlar:
NEREIDLER ANITI: Londra’da British Museum’da sergilenen eser 1841 yılında Charles Fellows tarafından Ksanthos’tan götürüldü.
HARPY ANITI: British Museum’da sergilenen bir başka Antalya kökenli eser olan Harpy Anıtı da 1841’de Ksanthos’tan İngiltere’ye taşındı.
PAYAVA LAHTİ: Ksanthos’tan 1841 yılında Charles Fellows tarafından İngiltere’ye götürülen ünlü lahit de British Museum’da sergileniyor.
KSANTHOS F, G, H ANITI: Charles Fellows’un 1841’de Ksanthos’tan İngiltere’ye taşıdığı bu anıt da Londra’daki British Museum’un envanterinde yer alıyor.
TRYSA HEROONU: Trysa antik kentinden 1882-1884 yılları arasında Otto Benndorf tarafından Avusturya’ya taşınan kahraman anıtı Viyana Sanat Tarihi Müzesi’nde sergileniyor.
MYRA KAYA MEZARLARINDAN BİR ÇOCUK KABARTMASI: Atina Müzesi’nde sergilenen kabartma Myra’dan kaçırıldı.
PERGE’DEN BİR TYKHE HEYKELİ: Perge’den kaçırılan tanrıça Tykhe heykeli Belçika’da.
SION YA DA KORYDALLA HAZİNESİ: 1961’de yurtdışına kaçırılan Sion Hazinesi Washington’daki Dumbarton Oaks Arkeoloji Enstitüsü’nün envanterinde yer alıyor.