Klasik, çağdaş, tasavvuf, fantastik, polisiye... Yerli ya da yabancı edebiyat... Herkesin gözdesi farklı. Halen tatilinizde, izninizde şöyle bir uzanıp kitap okumayı hayal ediyorsanız işin ‘en içindeki’ insanların, İstiklal Caddesi’ndeki kitabevlerinin deneyimli satış danışmanlarının favori kitaplarına bir göz atın.
#Uygar TaylanAŞIRI kilolu hastaların hastaneye nakilleri ve acil servislerde bakımları için özel bazı uygulamalar ve ekipmanlar gerektiğini vurgulayan Acil Afet Ambulans Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Turhan Sofuoğlu, bu hastaların normal ambulans ile hastanelere ve evlerine taşınmalarının çoğunlukla mümkün olmadığı uyarısında bulundu. Acil yardım ambulanslarında üç kişilik ekip bulunduğunu, ambulans sedyelerinin genellikle en fazla 150 kilo ağırlık taşıyabildiğini kaydeden Sofuoğlu, bunun üzerindeki ağırlıkta sedyenin kırılabildiğini veya devrilebildiğini söyledi. Sofuoğlu, günlük hayatta önemli bir sorun olan aşırı kilolu hastaların nakilleri konusunda önemli bilgiler verdi...
#12023 Nobel Edebiyat Ödülü Norveçli Jon Fosse’ye verildi. Roman, hikâye, şiir, çocuk kitabı, deneme ve oyun gibi birçok türde yazan Fosse’yi ve Kuzey Avrupa edebiyatından hangi yazarları takip ettiklerini editörlere ve edebiyat alanında içerik üreten isimlere sorduk.
#Hazan AKÖZ IŞIKDaha sonbaharın serinliğini hissetmeden haberleri duymaya başlamıştık. Yepyeni sergiler, konserler, festivaller, oyunlar, filmler ve kitaplar yoldaydı. Eylül ayının gelmesiyle birlikte kültür ve sanat dünyası da sezonu açtı, birbirinden güzel etkinliklerin, yayınların tarihi belli oldu. İçlerinden kaçırmamamız gerekenleri derledik.
#EylülÖzel Akut Kalp Damar Hastanesi’nden Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Tevfik Güneş, bacaklarda oluşabilecek ani ağrı ve şişliklerin ‘tromboflebit’ (bir kan pıhtısının neden olduğu bir bacak damarının iltihaplanması) olabileceğini belirterek, bu durum tedavi edilmezse akciğer damarlarında pıhtılaşmaya neden olabileceğinden hızlı bir şekilde hareket edilmesi gerektiğini söyledi. Yüzeysel tromboflebitin, genellikle varisli damarlar ile ilişkili olan yüzeysel damarların iltihaplanması durumu olduğunu söyleyen Güneş, “Bu durumun komplikasyon riski azdır ancak derin damarlarda kan pıhtılarına neden olan daha ciddi bir sorun olan derin tromboflebite yol açabileceğinden gözardı edilmemelidir. Pıhtı bir pulmoner arteri tıkarsa bu tıkanıklık kalp ve akciğerler için ciddi sonuçlar doğurur ve hatta ölüme neden olabilir” dedi.
#1Arteriyel yetmezlik kaynaklı hafif ve orta düzeydeki sertleşme probleminin tedavisinde tek başına ya da şok dalga tedavisi ile birlikte uygulanabilen PRP, günümüzde en etkin tedavi yöntemlerinden biri olarak öne çıkıyor. Kişinin kendi kanının özel işlemlerden geçirilmesi ve kanından elde edilen trombosit zengini plazmanın penise enjeksiyonuna dayanan bu ameliyatsız tedavi yöntemi P-Shot adı ile de biliniyor. Bu haftaki köşe yazımda sertleşme sorununda PRP tedavisi hakkında bilgi aktaracağım, faydalı olması dileğiyle…
#Arteriyel YetmezlikAyfer Tunç ve Murat Gülsoy, 2013’ten bu yana ‘Diyaloglar’ adıyla gerçekleştirdikleri ve edebiyatseverler tarafından yoğun ilgi gören etkinliklerde yazarlar ve eserler hakkında konuşuyordu. Bu konuşmaların kâğıda dökülmüş hali olan kitap şimdi, edebiyat refleksiyle tasarlanmış bir dünya olarak karşımızda...
#Ayfer TunçErkeklerde iktidarsızlık sorunu; cinsel problemler içerisinde yaşanan ve çok yaygın olan bir durumdur. Bu durum aynı zamanda sertleşme sorunu şeklinde de isimlendirilmekle beraber tıp dilinde ereksiyon bozukluğu şeklinde de isimlendirilmektedir. İşte erkeklerde iktidarsızlık problemine dair tüm detaylar.
#Erkeklerde İktidarsızlıkEKOL Sağlık Grubu Sada Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. İbrahim Egemen Ertaş, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. İbrahim Egemen Ertaş, gebeliğin ilk vizitinde ayrıntılı tıbbi öykü, fizik muayene, ultrasonografik muayene ve laboratuvar tetkiklerinin mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini kaydederek, sağlıklı bir gebelik takibinin nasıl olması gerektiğini anlattı:
#1Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) de sona erdi. Alan yerleştirme puanının yüzde 60’ını oluşturan AYT ‘de adaylara Türk Dili ve Edebiyatı - Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2, Matematik ve Fen Bilimleri Testlerinden toplam 160 soru soruldu. Saat 10.15 itibariyle başlayan sınav 180 dakika sürdü. Türkiye genelinde 2 milyon 56 bin 512 adayın başvurduğu AYT sorularını uzmanlar değerlendirdi.
#Yükseköğretim Kurumları SınavıVaris hastalığının dünya genelinde yetişkin nüfusun yüzde 20 ileyüzde 40 gibi büyük bir bölümünüetkilediğini belirten Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Tevfik Güneş,“Varis, yaşam kalitesini düşürenşikayetlere neden olması yanısıra akciğer embolisi dediğimiz(pulmomer emboli) riskiyleölümcül olabilen hastalıklardan biri” dedi,tedavisi hakkındabilgiler verdi.
#1Cinsel ilişkiye girecek penis sertliğine ulaşılamaması ya da cinsel ilişki sonuna dek penis sertliğinin korunamaması sertleşme problemi olarak adlandırılır. Sertleşme problemi tanım gereği arteriyel ya da venöz yetmezlik kaynaklı karşımıza çıkabilir.
#SertleşmeYAZ mevsiminde de varis tedavisinin başarıyla yapılabileceğini söyleyen Özel Akut Kalp Damar Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Engin Tulukoğlu, yaz aylarının yaklaşması ve havaların ısınmasıyla bacaklarımızdaki varislerin daha fazla yük oluşturduğunu söyledi. Özellikle iç varislerin neden olduğu bacak yaralarının (varis ülseri) yaz aylarında daha sık oluştuğunu bildiren Tulukoğlu, “Bu tedaviler sonrasında kullanılması gerekli olan varis çorapları, artık çok daha ince. Böylece rahatlıkla kullanabilmektedir. Bu nedenle bu tür iç varis problemleri olanların yaz aylarında da rahatlıkla tedavi olabilir” dedi.
#1Mezosiklon, meteorolojik olayların gündeme gelmesi dolayısıyla araştırılmaya devam ediliyor. Hava olaylarının sıklıkla gündeme gelmesi ve mezosiklon teriminin kullanılması akabinde pek çok vatandaş, bu terimin detaylarını merak ediyor. Peki, mezosiklon nedir, ne demek? İşte, o detaylar
#MezosiklonDünyada nörolojik hastalıklar en sık rastlanılan sağlık problemleri arasında yer almaktadır. Ülkemizde de pek çok kişide bu rahatsızlıklar görülmektedir. Bu nedenle nörolojik hastalıkların neler olduğu ve belirtileri çok sık araştırılmaktadır. Peki nörolojik hastalıklar ve belirtileri nelerdir? Nörolojik hastalıklar nasıl anlaşılır ve tedavi edilir? Sizlere nörolojik hastalıklar hakkında bilinmesi gerekenleri detaylıca derledik.
#SağlıkİNSANLIK tarihi kadar eski olan hemoroidal hastalıklar, hemen herkesin ömründe en az bir kez yaşadığı bir durum. Ülkemizin önemli proktologlarından genel cerrahi uzmanı Prof. Dr. Emre Canda, özellikle 50’li yaşlarda olan hastalarda, makattaki kanamanın hemoroidin yanı sıra rektum ya da kolon kanserinin belirtisi de olabileceğini söyledi.
#1Varikosel hastalığı, erkek kaynaklı infertilitenin hem teşhis hem de tedavi edilebilen nedenlerinden biridir. Primer ya da sekonder olarak ortaya çıkabilen varikosel, genel kanının aksine yalnızca yetişkin erkeklerde görülmez; aksine görülme sıklığı ergenlik döneminde daha fazladır. Ergenlik döneminde gelişen varikosel hastalığı testislerin fonksiyonlarına kalıcı zarar verebilir ve testis gelişimini etkileyebilir. Bu nedenle adolesanlarda varikosel teşhis edildiğinde tedavi süreci kritik derecede önemlidir; doğru tedavi ile ilerleyen yıllarda infertilitenin korunması mümkün olabilir.
#Varikosel