Güncelleme Tarihi:
İzmir Tınaztepe Üniversitesi Özel Galen Hastanesi Girişimsel Radyoloji Uzmanı Dr. Ahmet Ergin Çapar, iyi huylu troid nodüllerinde cerrahiye alternatif bir tedavi olan troid nodül ablasyonunun uygun hastalara kullanıldığında yüz güldüren sonuçlar verdiğini söyledi.
10 YILDIR UYGULANIYOR
Troid nodüllerinde sıklıkla uygulanan tedavinin cerrahi yöntemler olduğunu belirten Dr. Ahmet Ergin Çapar, “Ancak, cerrahi operasyonun zorlukları, genel anestezi gerektirmesi, komplikasyon riskleri ya da ameliyat olmak istemeyen hastalar için troid nodül ablasyonu alternatif bir tedavi yöntemidir. Bu yöntemde nodüller ameliyata gerek kalmadan yakılarak küçültülmekte ve hasta sağlıklı bir şekilde yaşamına devam edebilmektedir. Yöntem son 10 yıldır dünya üzerinde kullanılmakta ve başarılı sonuçlar alınmaktadır” diye konuştu.
KİMLERE UYGULANABİLİR?
Tiroid nodüllerinde ablasyon işlemi yapılabilmesi için en az iki defa biyopsi yapılarak nodüllerin iyi huylu olduğundan emin olunması gerektiğini söyleyen Dr. Ahmet Ergin Çapar, şöyle devam etti: “Kötü huylu nodüller için cerrahiyi önermekteyiz. İyi huylu nodüllerde ablasyon işlemi için bize başvuran hastalarda doppler ile inceleme yapıyoruz. Bunun sonucuna göre ablasyon işlemi yapabiliyoruz. Ayrıca paratroid anedomları dediğimiz troid bezinin arka tarafında bulunan mercimek büyüklüğündeki 4 noktasal bezlerde bazen kendiliğinden büyüyebiliyor. Buna primer hiper paratiroidi deniyor. Günümüzde bu hastalar için de güncel tedavi cerrahi ancak uygun hastalarda ablasyon işlemi kullanılmaya başlandı. Öte yandan ablasyon işlemi 10 santime kadar büyüklükteki nodüllere uygulanabiliyor. Ancak 10 santimden büyük nodüllere başka bir işlem daha uygulanıyor. Bu işleme tiroid arter embolizasyonu adı veriliyor. Bu işlem dev guatr diye geçen hastalıklarda uygulanıyor. Kasıktan atardamara anjiyografik yöntemle girilerek, damar yatağı tıkanarak tirod nodülünün beslenmesi engelleniyor. Böylece nodülün zaman için küçülmesi sağlanıyor.”
GÜNLÜK HAYATI ETKİLEMİYOR
İşlemin lokal anestezi altında ortalama 30-45 dakika kadar sürede tamamlandığını ifade eden Çapar, “Ablasyon işlemi etkisini 3 ayda gösteriyor. Bu sürede nodüllerin büyüklüğünde yüzde 50 azalma sağlanıyor. 9-12 ayda yüzde 90'lara varan küçülme sağlanıyor. Hasta işlemden sonra 1-2 saat gözlem altında kalıyor ve ardından taburcu olabiliyor. İşlem günlük hayatı etkilemiyor ve aynı gün normal yaşantıya dönülebiliyor. Sadece hastadan aynı gün çok sıcak ve soğuk beslenmemesini istiyoruz. Hasta ertesi günü normal beslenmesine devam edebilir. İşlem günü biraz ağrı olabilir. Bu gibi durumlarda da basit ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir” şeklinde konuştu.