Gürbüz: Myomlar rahim korunarak çıkarılmalı

Güncelleme Tarihi:

Gürbüz: Myomlar rahim korunarak çıkarılmalı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2022 22:26

Myomların kadınlarda en sık karşılaşılan rahim kas dokusundan gelişen genellikle iyi huylu tümörlerolduğunu kaydeden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Neslihan Gürbüz, ayrıntılı bilgiler verdi.

Haberin Devamı

GENELLİKLE 30-45 yaş arasında görülen myomların her dört kadından birinde gözlendiğini belirten Batı Anadolu Central Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Neslihan Gürbüz, myomların kanserleşme riski taşıdığını söyledi. Ancak bu riskin binde bir gibi oldukça düşük olduğunu kaydeden Gürbüz, myomların büyüklükleri, şekilleri ve yerleşimlerinin farklılık gösterebildiğini vurguladı. Gürbüz, 1 santimden 15-20 santime kadar değişik büyüklükte olabildiği gibi bir kadında tek myom ya da değişik büyüklükte çok sayıda myom olabildiğini de ekledi. Myomların bazı hastalarda hiçbir şikayet olmadan ortaya çıkabildiğini söyleyen Gürbüz, “Yoğun uzamış düzensiz adet kanamaları, myomun yaptığı basıya bağlı ağrı, kısırlık, ağrılı cinsel ilişki, sık idrara çıkma gibi bası ile ilgili bulgular, kabızlık gibi bağırsakla ilgili bulgular belirtiler arasında yer alabilmektedir” dedi.

Haberin Devamı

GEBELİĞİ ETKİLEYEBİLİR

Rahim içi tabakasına doğru büyümüş bir myomun hastanın gebe kalmasına engel olup kısırlık yapabileceğini belirten Gürbüz, “Bazen de bu myomlarla gebe kalınırsa rahim içine yaptığı basıdan dolayı düşük ya da erken doğuma sebep olabilir. Gebelik döneminde myomlar östrojen etkisiyle büyüme göstermekte olup gebe ve myomu olan hastanın yakın takibi gerekmektedir. Tanı için genellikle ultrason ya da doppler ultrason yeterli olmakla beraber, bazı hastalarda pelvik MR tetkiki gerekebilmektedir” diye konuştu.

MYOMLARIN ALINMASI

Rahmin korunarak myomların alınması operasyonuna myomektomi adı verildiğini dile getiren Gürbüz, şöyle devam etti: “Çocuk sahibi olmak isteyen genç hasta grubunda rahmin korunması en önemlisidir. Myomlar hangi büyükülkte olursa olsun çıkartılması esnasında rahime zarar vermeden rahimin korunması mümkün olabilmektedir. Bu ameliyatı yapan cerrahinin deneyimi oldukça önemlidir. Bu ameliyat cerrahın tecrübesine göre kapalı ya da açık teknikle yapılabilmektedir. Ancak laparaskopi, yani kapalı teknikte myomlar parçalanarak çıkarıldığı için özellik- Op. Dr. Neslihan Gürbüz le kanser riski olmadığında yapılmaktadır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!