Bir bebeğin doğumu, heyecan ve sevinçten korku ve endişeye kadar bir dizi güçlü duyguyu tetikleyebilir. Ama aynı zamanda beklemeyeceğiniz bir şeyle de sonuçlanabilir: Postpartum! Doğum sonrası depresyon anlamına gelen postpartum sorunu ile karşı karşıya gelen pek çok anne postpartum (doğum sonrası depresyon) nedir, neden olur ve kimlerde görülür sorularının yanıtlarını arıyor. İşte postpartum hakkında merak edilenler…
#PostpartumAraştırmalara göre pandemi sürecinde pek çok şirketin kalıcı olarak benimsediği uzaktan çalışma yöntemi, çalışanlarda tükenmişlik hissine neden oluyor. Lider Koçu Fatih Elibol, erkek çalışanların yüzde 67’sinin, kadın çalışanların ise yüzde 70’inin muzdarip olduğu bu durumun çözümü için profesyonel koçların desteğini işaret etti.
#Kişisel GelişimAnne olmak, birçok güzel duyguyu beraberinde getirse de hüzün, kaygı gibi ruh halinde değişikliklere yol açabilir. Nadir de olsa doğum sonrasında anneleri depresyon ve psikoza sürükleyebileceğinden bahseden Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Seval Taşdemir, doğumdan sonra sinsice başlayan bu durumun birkaç ay içinde düzelebileceğini, ancak 1-2 yıla kadar da sürebileceğini anlattı...
#Doğum Sonrası DepresyonGÖLCÜK’te, iki aylık bebeğini evde bırakarak 9 günlük bayram tatiline giden ve açlıktan ölümüne neden olan öğretmen anne Seçil M.D.’nin ifadelerine Hürriyet ulaştı. Savcılıkta ağlayarak verdiği ifadesinde genç kadın, ailesinin bebekten haberi olmadığını söyleyerek, “Hatay’a gitmeden önce iki biberon mama yedirdim. Karnını iyice doyurdum. Acıkınca ağlar ağlar uyur diye düşündüm” dedi. Bu arada Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kadın hakkında inceleme başlattı.
#HatayTürkiye’de menopoza girme yaşı 47-49 aralığında. Bu durumda 1980’de doğan bir Y Kuşağı kadını bugünlerde menopoz öncesi semptomlarla yavaş yavaş tanışıyor. Premenopoz diye bilinen bu dönem aslında menopozdan 5-6 yıl önce başlıyor. Bazen belirti bile vermiyor ama uzmanlara göre bu süreci iyi yönetmek gerekiyor.
#Hazan Aköz IşıkTürkiye’de menopoza girme yaşı 47-49 aralığında. Bu durumda 1980’de doğan bir Y Kuşağı kadını bugünlerde menopoz öncesi semptomlarla yavaş yavaş tanışıyor. Premenopoz diye bilinen bu dönem aslında menopozdan 5-6 yıl önce başlıyor. Bazen belirti bile vermiyor ama uzmanlara göre bu süreci iyi yönetmek gerekiyor.
#PremenopozYeni annelerin doğumdan sonraki ortalama 6 haftalık dönemi olarak tanımlanan lohusalık, kadınların en hassas, en kırılgan olduğu zamanların başında geliyor. Bu süreçte başta en yakınları olmak üzere aile üyelerinin ve çevrelerinin yeni annelere ilgi, şefkat ve anlayışla yaklaşması şart. Bu dönemde yaşananların kadınlarda ne derin yaralar açabildiğine insan hikayeleri ve uzman yorumlarıyla bir bakalım.
#LohusalıkYeni annelerin doğumdan sonraki ortalama 6 haftalık dönemi olarak tanımlanan lohusalık, kadınların en hassas, en kırılgan olduğu zamanların başında geliyor. Bu süreçte başta en yakınları olmak üzere aile üyelerinin ve çevrelerinin yeni annelere ilgi, şefkat ve anlayışla yaklaşması şart. Bir Sorudan Fazlası'nda bu kez bu dönemde yaşananların kadınlarda ne derin yaralar açabildiğini insan hikayeleri ve uzman yorumlarıyla masaya yatırdık…
#LohusalıkDünyada 175 milyondan fazla kadını ilgilendiren bir hastalık var: Endometriozis ya da halk arasındaki bilinen adıyla çikolata kisti. Bu hastalık günümüzde ilaçlar ve cerrahi operasyonlarla tedavi edilse de tamamen iyileşmiyor ya da tekrar etmesi önlenemiyor. Geçtiğimiz günlerde bu konuda Avustralya'dan çok önemli bir haber geldi: Bilim insanları bilinen her endometriozis türünden doku ürettiklerini duyurdu. Bu atılım, hastalığın çözümü konusunda önemli kapılar aralayacak gibi görünüyor. Biz de böylesi önemli bir adım atılmışken, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. İsmail Çepni'nin kapısını çaldık, endometriozis hakkında merak edilen her şeyin cevabını aldık
#EndometriozisDünyada 175 milyondan fazla kadını ilgilendiren bir hastalık var: Endometriozis ya da halk arasındaki bilinen adıyla çikolata kisti. Bu hastalık günümüzde ilaçlar ve cerrahi operasyonlarla tedavi edilse de tamamen iyileşmiyor ya da tekrar etmesi önlenemiyor. Geçtiğimiz günlerde bu konuda Avustralya'dan çok önemli bir haber geldi: Bilim insanları bilinen her endometriozis türünden doku ürettiklerini duyurdu. Bu atılım, hastalığın çözümü konusunda önemli kapılar aralayacak gibi görünüyor. İşte detaylar ve bu hastalık hakkında merak edilen her şey...
#EndometriozisOkul çağındaki çocuklar arasında sıklıkla görülen akran zorbalığı, gittikçe artıyor. Her geçen gün kan donduran olaylar yaşanıyor. Peki ama neden son dönemde bu olayları bu kadar sık görür olduk? Çaresi ne? Zorbalığa uğrayanlar yaşadıklarını, uzmanlar ise çözüm önerilerini anlattı.
#Akran ZorbalığıHipokrat yüzyıllar önce tüm hastalıkların bağırsakta başladığını söylemişti. Bir yöntem bu alanda çığır açıyor. Kulağa pek çekici gelmese de dışkı nakli pek çok hastalığın çözümü olabilir. Peki nedir bu dışkı nakli? Ağızdan veya burundan gerçekleşir mi? Tüm detaylarıyla haberimizde...
#SağlıkPostpartum özellikle doğu sonrasında birçok kişide görülmektedir. Doğum sonrasında görülen doğal bir dönem olarak da bilinen Postpartum dönemini atlatmak için uygulanan bir takım tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Postpartum dönemi depresyon dönemi olarak da bilinmektedir. Özellikle gebelik sonrasında birçok kişi tarafından Postpartum dönemi araştırılmaktadır. Peki Postpartum nedir? Postpartum ne demek? Postpartum depresyon ne zaman görülür? İşte Postpartum dönemi ile ilgili tüm detayları derledik.
Vücudumunuzla ilgili hemen hemen her şeyi bilmemiz gerekiyor. İster karşı cins olsun, ister kendi cinsimiz olsun sağlık açısından bu çok önemlidir. Özellikle kadınlar kendi vücutları hakkında daha fazla bilgiye sahip olmalıdır. Peki, Menstrüasyon nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Portekizli iş insanı Pedro de Noronha, “Bana kızımızı göstermiyor” diyerek ünlü manken Tülin Şahin’den şikâyetçi oldu. Ortaya çıktı ki ünlü manken doğumdan sonra eşinin “Kilo ver” baskısına ve psikolojik şiddetine maruz kalmıştı. Tülin Şahin maalesef bu konuda yalnız değil. Peki neden? Bu şiddetle nasıl başa çıkılır? Uzmanlara sordum.
#YazarPanik atak temelde bir anksiyete bozukluğudur. Anksiyete bozuklukları, normal gerginlik veya endişe duygularından farklıdır ve aşırı korku veya aşırı endişe içerir. Peki hamilelik sürecinde bu durum nasıl gelişir? Bebeğe etkileri ne olur? Nasıl tedavi edilir? Psikolog ve Aile Danışmanı Şeyma Uyar Çalmaz, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#HamilelikÖzellikle uzun süreli ilişkilerde bir süre sonra cinsel isteksizlik söz konusu olabiliyor. Cinsel isteksizliğe neden olan birçok faktör var. Cinsel Terapist ve Uzm. Dr. Şenay Eserdağ, cinsel isteksizlik nedenleri ve tedavi yöntemlerini sizler için çözüm önerilerinde bulundu.
#Cinsel İsteksizlik