Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde, 17 Ağustos 1999 depreminde meydana gelen hasarın izleri, yıllar önce silinirken, Değirmendere'de denize çöken alanın kalıntıları ise su altında tüm gerçekliğiyle duruyor. Değirmendere sahilindeki denizin 12 metre altından başlayan ve 55 metreye kadar uzanan deprem kalıntılarının izini süren dalış eğitmeni Murat Kulakaç, suya her daldıklarında deprem anını tekrar yaşadıklarını, deniz altında hala depremin izlerini ilk günkü gibi gördüklerini söyledi.
#KocaeliHollywood'un en nüfuzlu isimlerinden biri olan Brad Pitt, bir süredir gazetelerin manşetlerinden inmiyor. Ama bunun nedeni ne yaptığı işler ne de özel hayatı. Pitt'in son haftalarda bu kadar çok konuşulmasının nedeni, ABD'nin New Orleans kentini yıkıp geçen Katrina Kasırgası'nda evlerini kaybedenler için yaptırdığı konutlarda ortaya çıkan sorunlar...
#Brad PittTakvimler 2005 yılını gösteriyordu. Dünya 1990'lü yılları geride bırakmış ve 2000'lerde yani yeni bir çağda ilerlemeye başlamıştı. Teknolojinin giderek hayatın her alanını daha fazla kapladığı bu çağda artık bazı şeylerin geride kaldığı düşünülüyordu. Özellikle de dünyanın süper güçlerinden biri olarak nitelendirilen ABD'de. Ama öyle olmadı...
#Brad PittSalgın hastalıklar ve birbiri ardına gelen doğal afetler nedeniyle oldukça zor bir yıl geçirdik. Dünyanın pek çok noktasında yaşanan kuraklıklar, aşırı yağışlar ve şiddetli fırtınalar nedeniyle binlerce insan hayatını kaybetti. Giderek büyüyen iklim kriziyle birlikte, değişen hava olayları her geçen gün daha tehlikeli bir dünyaya uyanmamıza neden oluyor. 2021'i geride bırakırken, neleri geride bıraktığımızı hatırlamakta fayda var. İşte 2021'in başından sonuna kadar yaşanan çevre olayları…
#İklim DegisikliğiGiresun’da 6 kişinin ölümü, 10 kişinin kaybolması, onlarca kişinin yaralanmasına yol açan sel felaketinin yaraları sarılmaya çalışıyor. Gelin görün ki bu bir değil iki değil! Her yıl benzer bir felaketle karşı karşıyayız. Konu afet yönetimi olunca alanında uzman 2 isim, İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği’nden Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ile Prof. Dr. Orhan Şen’i aradım. “İklim değil insanoğlu suçlu” diyorlar.
#YazarBrokoli ve karnabahar lahanagiller ailesinin iki farklı türü. Sağlığımız için önemli vitaminler, mineraller ve fitokimyasal bileşikler içeren lahanagilleri doğanın gücü yapan en önemli özelliği ise kayda değer miktarda sülforafan içermesi.
#Brokoli Nasıl TüketilmeliDoğa insan yaşamının en büyük ihtiyaçlarının başında gelir. Fakat yaşadığımız metropol hayatın hızlı temposu, ileri teknolojik ürünler ve vaktimizin çoğunu geçirdiğimiz kapalı mekanlar bizi her geçen gün doğadan biraz daha uzaklaştırıyor. Uzman Klinik Psikolog Müjde Yahşi, çocuktaki ruhsal problemlerin doğa ile nasıl şifa bulacağını anlatıyor.
#Doğanın GücüDaha çok, dekoratif amaçlarla evimizde bulundurduğumuz çiçeklerin ve bitkilerin, yanlarından pek de farkında olmadan geçip gittiğimiz ağaçların, sihirli bir dili var aslında. Bitkilerin varlığını fark ettirerek, çocuklarınıza zannettiğimizden çok daha fazla şey öğretebilirsiniz diyen Uzm. Psk. Özden Öz Uslu, günlük yaşantınızı devam ettirirken, yorulmadan ve fazla emek harcamadan, çocuğunuzun ruh sağlığına ve çoklu zeka gelişimine çiçekler aracılığıyla katkıda bulunabilirsiniz diyor.
#Doğanın GücüCiltteki renk bozulmaları birçok kişi için rahatsız edici. Bu koyu görüntüleri azaltmak için bazı doğal formüller kurtarıcı rol oynuyor. Cilt tonunu düzelten, cildin pürüzsüz ve yumuşak olmasını sağlayan bazı esansiyel yağlardan faydalanarak bu problemden kurtulabilirsiniz.
#Cilt‘Dünyanın her yerini gezmiş, görmüş insan’ diye bilinirim. Büyük ölçüde doğru! Ama ne yazık ki Antarktika’ya ayak basmamıştım. Gezegenin en soğuk, en rüzgârlı ve en kuru yeri ‘Beyaz Kıta’da, vahşi ve bakir bir ortamda, penguenlerle, balinalarla, foklarla geçen 10 günlük bir macera... Hem Antarktika karasına ayak bastık hem de ‘Güney Kutup Dairesi’ni geçtik. Adımımızı atar atmaz aklımız başımızdan gitti.
#Antarktika Buzulu Ne Kadar Kalın?Dünyanın en kalabalık dördüncü nüfusuna sahip olan Endonezya, aynı zamanda dünyanın en kalabalık Müslüman ülkesi. Güneydoğu Asya’nın ucunda bir adalar ülkesi olan Endonezya ateş çemberi içerisinde yer alıp, dünyanın en aktif yanardağlarına ev sahipliği yapıyor. Bu nedenle oldukça vahşi bir jeolojiye sahip.
#EndonezyaTürkiye’de görevli 11 yabancı büyükelçinin Hürriyet okurlarına kendi ülkeleriyle ilgili seyahat, kitap ve müzik önerilerini eylül ayında yayınlamıştık. O günden beri sizlerden gelen istekler doğrultusunda bu kez #büyükelçileröneriyor2’de Finlandiya, Kazakistan ve Karadağ büyükelçilerinin kapısını çaldık. İşte yanıtları…
#Büyükelçiler Öneriyorİnsanın kendi elleriyle inşa ettiği hemen her şey, doğanın gücü karşısında genellikle çaresiz kalıyor. ABD’nin Colorado eyaletinde kayda geçen bu görüntüler, bu tezi kanıtlar nitelikte. Fırtına esnasında otobanda yol alan bir sürücü, gökyüzünden yuvarlanan dolu tanelerinin ön camını nasıl çatlattığını işte böyle kaydetti. Neyse ki, katmanlar sayesinde cam kırılmadı. O gün yaşanan fırtınada pek çok araç benzer şekilde hasar gördü ama ölen veya yaralanan olmadı.
#ColoradoKatar’ın başkenti Doha, hamile ağaçları, güvercin kuleleri , müzeleri, camileri ve yeşile verdiği önemiyle kendi renkli masalını yaşıyor. Bu masalın hiç şüphesiz en güzel yanı sanata verilen değer. Katar emirliği sadece çağdaş sanata her yıl 1 milyar dolar ayırıyor. 2015’de Fransız ressam Paul Gauguin’in ‘Nafea Faa Ipoipo' (Ne Zaman Evleneceksin) 300 milyon dolara satın alarak dünyadaki yerini de belirledi.
#Doha