Ders alacak mıyız?

6 Şubat'ta yaşadığımız Kahramanmaraş merkezli, daha sonra Hatay depremleri Adana da dahil 10 ili etkilerken tüm Türkiye'yi de derinden sarstı.

Haberin Devamı

Çok şiddetli olan bu depremlerle meydana gelen can ve mal kaybı yürekleri dağladı, tüm ülke kan ağladı. Şimdi bu illeri yeniden inşa etme, acıları, yaraları sarma zamanı geldi. Acı unutulmayacak kadar derin olsa da yine hayat devam edecek. İşte bu noktada başta Devletimize, ilgili kurum ve kuruluşlara büyük görev düşüyor. Bu depremlerden çıkaracağımız dersler vardır. Tüm kesimler bundan sonra daha dikkatli hareket etmelidir.

ASRIN FELAKETİ

Depremler sonrası tüm milletimiz tek yumruk olmuş, maddi-manevi her alanda hemen yardıma koşmuştur. Yurt içinde ve yurt dışından gelen tüm arama kurtarma ekipleri gece -gündüz durmaksızın enkaz altında kalanları kurtarmaya çalışırken, diğer taraftan maddi- manevi yardımlarla yaraları sarmaya çalışanlara minnet borçluyuz.

KAYIPLAR, YASLAR

Sağlık elemanları, madenciler, arama kurtarma ekipleri ilk yardım için deprem bölgesinde, enkazın başında canla başla görev yaptılar. Ambulans uçak ve helikopterlerle yaralılar büyük illerin hastanelerine taşıyarak tedavi altına aldılar. Jandarma, polis, asker ve vatandaşlar sahada yardıma koşarken, hırsız ve kötü niyetli kimselere de göz açtırmadılar. Kayıplarımız çok oldu, yaşadığımız acılar hepimizi yasa boğdu.

HEP SİL BAŞTAN

Çok sarsıcı, çok yıkıcı yüreklerimizi yakan büyük bir felaketi yaşadık. Her seferinde sil baştan aynı şeyleri yaşıyoruz ve aynı şeyleri konuşuyoruz ve unutuyoruz.. Evet doğanın gücü yadsınamaz; fakat hiç önlem, tedbir almazsan yıkılırsın elbet! Binanın inşasında SİSMİK İZOLATÖR sistemini kuran firmaların yaptığı inşaatların dimdik ayakta kaldığını da gördük. Bizim öncelikli ihtiyaç listemiz; akıl ve bilimdir. iyi niyettir ahlaktır.

İZİN VERİLMEMELİ

“Bilimsel veriler dikkate alınarak yerleşim bölgesi planlaması yapılsa, fay hatlarına yakın ovalık, sulak ve risk barındıran alanlarda imarlaşma gerçekleşmezdi; deprem mevzuatına aykırı binaların yapılmasına izin verilmezdi. İnşaatlar etkin biçimde denetlenirdi; depreme dayanıksız binalar güçlendirilirdi, jeologların deprem riskleriyle ilgili hazırladıkları raporlara göre önlem alınırdı geçmiş depremlerden ders alınırdı. Ülkenin tüm fay hatları üzerindeki tüm yerleşimleri için önlem planları hazırlanmalı ve peyder pey zaman içinde hayata geçirilmelidir.

GÜVENDE DEĞİLİZ

Eli kolu bağlı depremi bekliyor insanlar.. Hiçbirimiz güvende değiliz. Yaşadığımız depremde gördük ki; bu kadar yıkıcı, çift vuruşlu olmasına rağmen deprem değil, binalar öldürüyor..Çoğu insan istiyor ama, binalarının deprem güvenlikli olup olmadığını kontrol ettirmeye korkuyor.. Uygun değilse, boşaltmak zorunda kalacak. Kiralar almış başını gitmiş, taşınmak lüks ..

SADECE MÜTEAHHİTLER DEĞİL

Enkazlardan kanıt olarak beton/demir vs örnekleri alınması şart! Bu sürecin herkesin takipçisi olması çok önemli! Sadece müteahhitler değil, “İMAR İZNİ VERENLER DE YARGILANMALI”

Binaların nerelerine bakacaksınız, deprem hasarları nelerdir ve neyi ifade eder, hasar tespitleri nasıl yapılır? içerikli videolar uzmanlar tarafından hazırlanmalı ve yaygınlaştırılmalı.

İHMAL ETMEYELİM

Çıkaracağımız en büyük ders, şimdiye kadar ihmal ettiklerimizi tespit etmektir. Dilerim, bu afetten herkes kendine gerekli dersleri çıkarır ve BİRLİK olarak her felaketin üstesinden gelir, yaralarımızı birlikte sarabiliriz. Böylesi bir felaketi güzel yurdum bir daha hiç yaşamasın.. Allah’tan ölenlerimize RAHMET, kalanlara sabır ve bir an evvel sıcak birer yuvaya kavuşmalarını dilerim.

Yazarın Tüm Yazıları