Güncelleme Tarihi:
Bitkilerin, çiçeklerin büyümesi sürecini göstererek sabırla, emeğin nasıl karşılık bulduğunu anlatmanız kolaylaşır. Küçük bir kaba, ıslak pamuklar arasına yerleştireceğiniz birkaç fasulye koyun, odasında tutacağı bu fasulyelerin zamanla filizlendiğini gördüğünde sabretmenin ve zaman vermenin bir örneğini de görsel olarak hafızasına kazıyacaktır. Ders çalışmasının filizini zamanla alacağı gibi…
Çocuğunuz kaç yaşında olursa olsun stres yaratmadan sorumluluğunu üstlenebileceği bir saksı çiçeğiyle sevgiyi anlatabilirsiniz. Henüz açmamış goncaları, minik yaprakları fark ettirerek çiçeğine bir isim koydurun. Zamanla çiçeği hiçbir karşılık vermese de, onun iyi olması için gösterdiği hassasiyeti fark ettirin. Çiçeğine olan karşılıksız sevgisi, başta siz, arkadaşları ve öğretmenleri olmak üzere tüm yaşamına yayılacaktır.
Bitkilerin de bir canlı olduğunu, özen gösterilmezse zarar göreceklerini, çiçeklerinizi birlikte sularken anlatabilirsiniz. Tıpkı diğer canlı türlerinin hassasiyetleri gibi, onları kırmanın, incitmenin ne kadar kötü olduğunu kolaylıkla vurgulayabilirsiniz. Böylelikle, bu masalsı anlatımınızla tüm canlılara, doğaya ve insanlığa daha duyarlı ve saygılı bir çocuk yetiştirmenin kapılarını açabilirsiniz.
Çoklu zekanın gelişiminde, farkındalık hiç kuşkusuz ki en önemli unsurdur. Çiçeklerin sihirli dünyasıyla, farklı renk tonlarını, birbirine yakışan renkleri, detayda gizlenmiş ve güzellik veren minik çizgileri, simetri algısını, derinlik duygusunu, çocuğunuza onu hiç sıkmadan öğretebilirsiniz. Görsel algısını geliştirirken bir yandan da çiçeklerin isimlerini öğrenmesini teşvik ederek, araştırma yeteneğini geliştirebilirsiniz.
Doğayı seven ve tanıyan çocuk, kendisini tanır ve sever.