doçentlik haberleri sayfasında doçentlik hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 982 doçentlik haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
İnternet siteleri, ‘doçentlik’ makaleleri yazdıklarını belirten şirketlerin reklamlarıyla dolu. Ücretler 6 bin dolara kadar çıkarken kredi kartına 12 taksit bile yapılıyor. Hürriyet muhabiri de ‘doçentlik makalesi yazdırmak istediğini’ söyleyerek bu şirketleri aradı...
#DoçentlikBu sorunun yanıtını üniversitelerin öğretim elemanları verecek. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), doçentlik müracaatında aranan yabancı dil puanının artırılmasına yönelik talepleri değerlendirmek için düzenleyeceği anketle öğretim elemanlarına görüşlerini soracak.
#YökTürkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, sadece eser incelemesiyle doçent unvanı verilmesi ve kadro ataması yapılmasının, Türk yükseköğretiminin kalite ve performansının geliştirilmesi hedefine çok fazla destekleyici katkısı olmayacağını söyledi.
#DoçentlikDoktoradan sonra, doçentlikten önce zorunlu bir kademe olarak kabul edilen yardımcı doçentliğin (yrd.doç) kaldırılmasına yönelik kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, yardımcı doçentlik kaldırılıp, yerine ‘doktor öğretim üyesi’ kadrosu getirildi. Öğretim üyeleri ‘doktor’, ‘doçent’ ve ‘profesör’ olarak tanımlanacak. Kanunla ilgili en fazla eleştiri de 65 olan yabancı dil puanının en az 55 olarak belirlenmesineydi.
#DoçentlikYardımcı doçentliğin kaldırılıp, ‘doktor öğretim üyesi’ kadrosunun getirileceğinin duyurulmasından beri, şu anda inceleme aşamasında olan başvurularla ilgili durum merak konusuydu. ÜAK’tan yapılan açıklamayla, bu adayların izleyeceği yol da belli oldu.
#DoçentlikYükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, ‘yardımcı doçentlik’ kadrosu yerine ‘doktor öğretim üyesi’ kadrosu getirildi. Öğretim üyeleri profesör, doçent ve doktor öğretim üyesinden oluşacak.
#Üniversitelerarası Kurul'Yardımcı doçentlik' kadrosu yerine 'doktor öğretim görevlisi' kadrosunun ihdas edilmesine yönelik kanun teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. Düzenlemeyle 'Yardımcı doçent' kadrolarında bulunanlar, düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle 'doktor öğretim görevlisi' kadrolarına atanmış sayılacak. Üniversitelerarası Kurul bünyesinde Yönetim Kurulu oluşturulacak; Üniversitelerarası Kurul, YÖK’e üye seçmek dışındaki görevlerini yönetim kuruluna devredebilecek.Üniversitelerden kendi isteğiyle ayrılan öğretim üyeleri tekrar kurumlarına dönebilecek.
#YÖKCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Marmara Üniversitesi’nin 135. Kuruluş Yıldönümü Programı’nda konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, doktoradan doğrudan doçentliğe geçiş için "YÖK Başkanımıza bu talimatı verdik. Doçentliğin şartları da buna göre yeniden düzenlenerek inşallah büyük ihtimal önümüzdeki hafta Parlamento'ya gönderilecek ve böylece bu sorunu da çözeceğiz" dedi.
#ErdoğanYÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, sosyal medya hesaplarından doçentlik müracaatlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Müracaatlarının süreleriyle ilgili bireysel mağduriyetlerin yaşandığını belirten Prof. Dr. Saraç, bu mağduriyetlerin giderilmesi yönünde süreç başlatıldığını söyledi.
#Prof. Dr. Yekta Saraçİnternette lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine para karşılığında bitirme tezi yazdığını iddia eden pek çok site var. Bu ilanlara başvurup tezlerini parayla yazdırmak isteyen öğrencilerin önemli bir bölümü ise dolandırılıyor...
#Sahte TezDünya ahalisi bu hafta New York’ta, Birleşmiş Milletler’in 79. Genel Kurul oturumunda buluşurken biz de uluslararası ilişkilerin adeta içine doğmuş bir isimle, Prof. Deniz Ülke (Arıboğan) Kaynak ile bir araya geldik. Hem eski albümleri karıştırdık hem güncel dünya meselelerine göz attık. Deniz Hoca, “21. yüzyılda üç küresel kriz yaşadık: 11 Eylül, 2008-2009 ekonomik krizi ve pandemi. Dördüncü kriz dijital, siber alanda yaşanacak. Siber dünya devlet dışı aktörler için serbest bir alan. Yeni bir ‘Magna Carta’ imzalanması konuşuluyor” diyor...
#Deniz ÜlkePek çoğumuzun gündelik yaşam koşturmacası içinde kurallara uymayan, kendi bildiğince kuralları çiğneyerek düzeni bozan kişilerle karşılaşmamızın altında önemli bir eksikliğin yattığını ifade etmek mümkün. Bu o kişilerde sorumluluk bilincinin gelişmediğinin önemli bir göstergesidir.
#Konuk YazarMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkiye’nin Adalet ve Kalkınma Partisi ile bambaşka bir noktaya geldiğini belirterek, “Cumhurbaşkanımıza ve Türkiye’yi dini ibadet özgürlüğü anlamında dünya standartlarında bir ülke yapmaya çalışan bütün AK Parti camiasına ve buna katkı veren herkese bir kez daha teşekkür ediyorum. Unutmamız gereken dönemlerdi. Biz şimdi burada din eğitimini çalışırken, din eğitimi ile ilgili konuşurken Türkiye’nin bu konuda yaşadığı tecrübeyi ihmal etmemek ve görmezden gelmemek lazım” dedi.
#Bakan TekinValiler Kararnamesi ile 16 ilin valisi değiştirildi, 12 ilin valisi "vali-mülkiye başmüfettişliği" görevine getirildi. Bu isimler arasında Şırnak Valisi Cevdet Atay da yer aldı. Cevdet Atay'ın yerine ise yeni Şırnak Valisi Birol Ekinci oldu. Peki, Şırnak Valisi Birol Ekici kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte, Birol Ekinci hayatı ve biyografisi
#Yeni Şırnak Valisi2024-2025 Eğitim-öğretim yılı 9 Eylül Pazartesi günü başladı. Okul öncesinde lisenin son sınıfına kadar milyonlarca öğrenci ve yüzbinlerce öğretmen ders başı yaptı. İşin içine aileleri ve diğer okul ve eğitim paydaşlarını da katınca ülke nüfusunun neredeyse yüzde 90’ını ilgilendiren ve hatta kapsayan önemli bir sürecin başladığı söylenebilir.
#Yeni Eğitim-Öğretim Yılı BaşlarkenAkademisyenler, makalelerinin etkisini artırmak için ‘atıf’ satın almaya yöneliyor. Yurt dışında bazı şirketler parayla atıf satarken, Türkiye’de ise işler ‘sen benim makaleme atıf yap, ben de seninkine yapayım’ şeklindeki çıkar ilişkisiyle yürütülüyor. Atıfı yüksek olan makaleler ve dolayısıyla bilimsel çalışmalar daha çok öne çıkarken, düşük olanlar arka planda kalıyor. Bu durum bilimsel araştırmalara olan güveni de zedeliyor.
#Bilimsel Çalışmaİlk okuma yazma öğretimi çağımız okuryazarlıklarının temelini oluşturan nörolojik ve psikolojik bir süreç olarak ele alınabilir. Çocuğun öğrenme özelliklerinin somut şekilde gözlendiği bu süreç gerek çocuk gerekse anne babalar için biraz gerilimli, biraz da heyecan verici olabilir.
#Konuk YazarGörsel algı, görme-algılama ikilisi çerçevesinde gelişen bu süreç. Basit gibi görünse de gerçekte oldukça karmaşık. Duyu organları (görme, işitme, tatma) ile alınan tüm bilgiler duyumsanarak anlamlandırılıp algılanır. “Duyu organları aracılığıyla elde edilen bilgilerin yüzde 80’i görme organı aracılığıyla gerçekleşir. Gözümüzle çevremizdeki uyaranları görür ve bu uyarıcılar beyin ve göz arasındaki mesafede optik sinirler aracılığı ile beyne iletilir. Beyindeki görme merkezine iletilen bilgiler düşünce şemalarında beynin görsel algıdan sorumlu bölgesinde anlamlandırılarak fikirlere dönüşür. Görsel algı sürecinde beyne iletilen görüntüler düzenlenir ve yorumlanır. Böylelikle bir görsel algı sürecinden bahsedilebilir.
#Prof. Dr. Aybige Demirci ŞenkalYÖKDİL sınav giriş belgesi, oturum tarihi yaklaşırken adayların gündemine geldi. Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı, ÖSYM takvimi doğrultusunda 11 Ağustos'ta gerçekleştirilecek. Adaylar Bir dönemde sadece bir yabancı dil ve alandan sınava girilebilecek. Sınav sonuçları, lisansüstü eğitim ve yabancı dil hazırlık muafiyetinde sınavın gerçekleştirildiği tarihten itibaren 5 (beş) yıl, öğretim elemanı kadroları ile doçentlik başvurularında ise sürekli geçerli olacak. Peki YÖKDİL 2 sınav giriş yerleri belli oldu mu, ne zaman açıklanacak?İşte ayrıntılar...
#YÖKDİL Sınav Giriş BelgesiYÖKDİL 2 başvuruları başladı. ÖSYM'den gelen duyuruyla yılın ikinci Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı başvuru ekranı erişime açıldı. Sınav sonuçları, lisansüstü eğitim ve yabancı dil hazırlık muafiyetinde sınavın gerçekleştirildiği tarihten itibaren 5 (beş) yıl, öğretim elemanı kadroları ile doçentlik başvurularında ise sürekli geçerli olacak. Adaylar işlemleri ÖSYM AİS üzerinden tamamlayacak. Peki YÖKDİL başvuruları nasıl yapılır, sınav ücreti ne kadar? İşte ÖSYM YÖKDİL başvuru sayfası (Aday İşlemleri Sistemi ekranı)…
#YÖKDİL 2İngiliz arşivlerini derinlemesine tarayan ilk tarihçilerdendir. Kendi ifadesiyle 50 yıl arşivlerde çalıştığını söylüyor, ben daha fazla olduğunu hesaplamıştım. Bugün Ege Bölgesi Osmanlı dönemi tarihyazıcılığını onun sayesinde ana hatlarıyla tamamlamış oluyoruz. Hayatı da neredeyse bir asır oldu. Mübahat Hoca o asrın içinde en kalıcı eserler veren ve en iyi öğrenci yetiştiren saygın bir akademi üyesidir.
#Mübahat KütükoğluSüheyl Batum, kariyeri ve hayatı ile araştırılan isim olmaya devam ediyor. Galatasaray Başkan Adayı olan Süheyl Batum, Galatasaray Lisesi mezunudur. Kariyerine Hukuk eğitiminin ardından siyasi arenada devam eden Süheyl Batum, bir dönem köşe yazarlığı da yapmıştır. Peki, Süheyl Batum kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, Galatasaray Başkan Adayı Süheyl Batum biyografi bilgileri
#Süheyl Batum KimdirSüheyl Batum kariyeri ve biyografisi ile araştırılan isim olmaya başladı. Galatasaray Başkan Adaylığı için adının anılması dolayısıyla kariyeri ile merak ediliyor. Peki, Süheyl Batum kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında detaylı bilgiler
#Süheyl Batum Kimdir23 Nisan 1920’de Ankara’da TBMM’nin açılması, 1876’da ilk yazılı anayasanın kabülünden bu yana, Türkiye’de milli egemenlik açısından taze bir başlangıç oldu. Aslında, milli egemenlik düşüncesine dayalı anayasalı ve meclisli bir siyasi düzen, 1860’lardan itibaren Osmanlı aydınlarının hayaliydi.
#Konuk YazarYapay zeka, dijital ortamda algoritmik bir düzen içerisinde bilgisayar sistemlerinin insan benzeri zekaya sahip olma yeteneğini geliştirmek için kullanılan bir teknoloji. Söz konusu yapay zeka ile insan düşünce sistemine benzer taklit etme şeklinde kendini gösterirken; Makinelerin öğrenme, problem çözme ve karar verme yeteneklerini geliştirmek için algoritmalar ve veri kullanarak daha önceden sahada varolan bilgi ve verileri işleme şeklinde çalışır.
#Konuk Yazarİnsan doğduğu andan itibaren hayatını devam ettirmek için çevresi ile temaslarda bulunur. Bu gereksinimin doğru ve devamlı karşılanması için eğitime ihtiyaç duyulur. Doğumdan ölüme kadar devam eden bireyin eğitim süreci; bilgi, beceri ve yeteneklerin gelişimi düzeyinde doğru ve kaliteli yaşam sürecinin gerçekleşmesine yardımcı olur. İlk eğitim evde aile ile başlamakla birlikte doğru ve istenilen davranışların gelişimi için kesintisiz ve sistematik bir eğitim şarttır. Ancak kurumsal bir yapı ile gerçekleşebilir. Eğitim-öğretimi gerçekleştiren eğitim kurumlarından ilk devreye giren okul öncesi eğitim kurumları.
#Konuk YazarAlmanya’da akıllı kapılar, akıllı bürolar, akıllı yollardan sonra şoförsüz ‘otonom otobüs’ projesinin yürütücüsü olan ve ‘Almanya’yı akıllandıran Türk’ olarak anılan Berlin Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şahin Albayrak (66), memleketi Tunceli’ye gitti.
#AlmanyaAlmanya’da akıllı kapılar, akıllı bürolar, akıllı yollardan sonra şoförsüz ‘otonom otobüs’ projesinin yürütücüsü olan ve ‘Almanya’yı akıllandıran Türk’ olarak anılan Berlin Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şahin Albayrak (66), memleketi Tunceli'ye geldi. Prof. Dr. Albayrak, “Yurt dışındaki çalışmalarım yapay zekayla ilgili. Akıllı binalar, akıllı araçlar, akıllı altyapı, akıllı teknolojiler. Bu teknolojiler sadece Avrupa’da değil, artık ülkemizde de yaygınlaşmalı. Memleketimiz Tunceli’de de bu teknolojiyi kullanmak gerekiyor. Dünyada ilk olarak laboratuvarımız 12 metrelik bir yolcu otobüsünü şoförsüz hale getirdi. Bunlar tabii çığır açıcı projeler. Umudumuz, yeni teknolojileri burada kullanarak yaşanılabilir bir şehir yapmak. Biz de bu toprakta doğduk, bu topraklara bir şeyler borçluyuz” dedi.
#Şahin Albayrak15 günlük tatil arasından sonra 5 Şubat Pazartesi günü okullarda ikinci dönem başladı. Birinci yarıyılın son haftası da karne haftası olarak adlandırıldığı için, sınavlar çoktan bitmiş ve öğrenciler genelde akademik ortamdan kopmuş oluyorlar. Neredeyse bir aya yakın bir zamanı kapsayan tatil havası, neredeyse topyekün okul olarak, idareci, öğretmen ve öğrenciler akademik ortama ara veriyorlar ve yeniden, tabiri caizse kaldığı yerden veya silbaştan bir daha başlayacak. Farklı eğitim kademeleri açısından bakıldığında, okul öncesi, ilköğretim 1 ve 2’nci kademe, orta öğretim ve yüksek öğretimde farklılıkların olması kaçınılmaz. Ayrıca özellikle orta öğretimde okulun eğitim niteliğine bağlı olarak ( Mesleki, Anadolu, İmam Hatip, Sanat, Spor, Turizm vs.) ta öğrencilerin ve oğlun tepkileri farklılaşacak.
#Konuk YazarSarıkamış’ta öğretmen bir baba ile ev hanımı annenin beş çocuğundan biri olarak dünyaya geliyor. 12 yaşında okuduğu bir kitapla doktor olmaya karar veriyor. Rol modeli: Doktor Frankeştayn! Çok şükür bir canavar yaratmadı; Türkiye’nin en meşhur kalp cerrahlarından biri oldu Prof. Dr. Bingür Sönmez. Bugüne kadar 17 binden fazla ameliyat yapan Prof. Sönmez, “Çocukluk hayalim, ‘mükemmel anatomi’yi bulmaktı” diyor.
#Bingür SönmezResmi Gazete’de yer alan karara göre İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü görevine Murat Mücahit Yentür atandı. Yentür’ün yeni görevinin ardından hayatı merak ediliyor. Elazığ’da dünyaya gelen Murat Mücahit Yentür, lise eğitimini Yalova’da aldıktan sonra üniversite eğitimine İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümünde başladı. 2014-2021 yılları arasında Şişle İlçe Milli Eğitim Müdür olarak görev Yapan Yentür son olarak İzmir İl Milli Eğitim Müdürüydü. Peki İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür kimdir? İşte kariyeri…
#İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Kim OlduSizler bu yazıyı okuduğunuzda 2024 yılına girmiş olacağız. İnsan için belirli anlar, günler, haftalar, aylar veya tarihler çok önemli olsa da zaman durmuyor. Biz önemli görsek de görmesek de sürekli ilerliyor. İnsanı, diğer canlıları, doğayı, eşyayı ve belki de idrak ettiğimiz her şeyi etkiliyor ve üzerinde bir iz bırakıyor. Bazen de bu saydıklarımızın hepsinden ya da bazılarından bir şeyler alıp götürüyor.
#Konuk YazarAkademik hayat birçok süreci yapısında barındırır. Her aşaması akademik yolda yürüyen bilim yolcularını ayrı bir olgunlaşma sürecine yönlendirir. Yüksek lisans eğitimiyle başlayan heyecan, umut ve azim dolu bu süreç birçok sorumluluğu yükler bilim insanlarının omuzlarına. Her bir süreç bir sonraki süreç için altyapı ve çalışma ortamı oluşturur. Yapılacaklar listesi zihinlerinde akademik çalışmaların göbeğinde bulur bilim yolcuları kendilerini. Akademik hayata yeni adım atmış genç filizler güzelliklerle dolu bu serüvene başladığı andan itibaren bilim okyanusuna derin dalışlar yapar ve bilimin rengarenk dünyasında güzel bir yer edinebilme fırsatı yakalarlar. Akademisyen olma hedefi toplumun geniş kesimi tarafından benimsendikçe akademik yolda yürüme azmi, sevgisi ve üretkenliği doğrusal olarak artmış olur. Akademisyenlik sadece bir meslek değil aynı zamanda bir yaşam biçimidir. Akademik çalışmaları hayatının bir parçası olarak gören her bilim insanı için başarı kaçınılmaz olur.
#Konuk Yazar‘Öğretmen’in tanımına baktığımızda; toplumun eğitim-öğretim hedefleri doğrultusunda , yaştan bağımsız olarak, kişilere veya gruplara eğitim ve öğretim sunmakla görevli kişilerin mesleki unvanı olduğunu görürüz. Türk Dil Kurumu sözlüğünde ‘mesleği bilgi öğretmek olan kimse’ olarak tanımlanan öğretmenlik, alan eğitimi ve pedagojik formasyon gibi süreçlerin ardından edinilebilen bir meslek.
#‘Öğretmen’İ Tanımlamak