Ağrı'ya özgü bir lezzet olan abdigör köftesi MasterChef yarışmasıyla birlikte aranan tariflerden biri oldu. Abdigör köftesini diğer köftelerden farklı kılan şey ise içeriğinde kullanılan sinirleri alınmış etin macun haline gelene kadar ‘sal’ olarak adlandırılan taş tezgahlarda saatlerce dövülmesidir. Peki, abdigör köftesinin hikayesi nedir, nasıl yapılır? İşte, Ağrı abdigör köftesi tarifi ve malzemeleri...
#Masterchef Abdigör KöfteDiplomasında ‘siyaset bilimci’ yazıyor ama biz onu daha çok mutfak ve yemek kültürü üzerine yaptığı televizyon programlarından, yazılarından ve arka arkaya yayınladığı kitaplarından tanıyoruz. Prof. Dr. Artun Ünsal ile merkez üssü Çengelköy’de buluştuk; hem eski albümlerini karıştırdık hem de sosyolog gözüyle günümüzün sofralarını konuştuk.
#Prof. Dr. Artun ÜnsalŞöyle bir geriye doğru gidip düşünün. Sağlığınız açısından son 18 ayı yani bir buçuk yılı aşkın süre sizin için nasıl geçti? Tüm dünyayı kasıp kavuran bir pandemi vardı ve seyahatlerden günlük hayata kadar bizi hareketli tutan her şey aksadı. Tatile ya da iş amaçlı yolculuklara çıkamaz olduk, düzenli olarak gittiğimiz spor salonları kapandı. Çoğumuz bu 18 ayın çok büyük bir bölümünde evlerde hapis kaldık. Bir başka deyişle hareket alanımız ve hareketliliğimiz kısıtlandı.
#Cindy CrawfordDoğubayazıt mutfağında pişirilen Abdigör köftesi, şimdilik Anadolu'nun bilinen en eski ve lezzetli diyet yemeğini oluşturmaktadır. Yaklaşık 400 yıl önce midesindeki rahatsızlık nedeniyle et yemekleri yiyemeyen Doğubayazıt Sancak Beyi Çolak Abdi Paşa için arayışa giren dönemin aşçılarının yaptığı Abdigör köftesi günümüze kadar gelmeyi başardı. Peki, Abdigör köftesi nasıl yapılır, hangi yöreye ait? İşte Abdigör köftesinin hikayesi…
#Abdigör Köftesi Nasıl YapılırNurten Erol ve 4 yaşındaki kızı Asel, yurtdışından Türkiye’ye getirildikten sonra İstanbul’da bir öğrenci yurdunda 14 günlük karantinaya alındı. Asel, kahvaltıda sadece haşlanmış yumurta yiyip süt içebiliyordu. Türk Kızılay çalışanı İsmail Elemen, her gün evinde bir yumurta haşlayarak Asel’e getirdi. Anne Erol, “Getirdiğiniz yumurtayı hiç unutmayacağız” diye mektup bıraktı.
#GazetehaberleriYöresel bir lezzet olan Abdigör köftesi, Ağrı denildiğinde ilk akla gelen yemektir. Abdigör köftesinin ülkemizde sıklıkla yapılan diğer köftelerden farkı içeriğinde kullanılan sinirleri alınmış etin macun haline gelene kadar ‘sal’ olarak adlandırılan taş tezgahlarda saatlerce dövülmesidir. Peki, Abdigör köftesi nasıl yapılır? İşte Abdigör köftesinin hikayesi ve tarifi...
#Abdigör Köftesi Nasıl YapılırYaza sayılı günler kala son kilolarını vermek isteyenler için lezzetli fakat bir o kadar da sağlıklı tarifleri sizin için bir araya getirdik. Dışarıda gördüğünüz ağız sulandıran yemeklerden mahrum kalmak istemiyor ama diyetinize de uysun istiyorsanız bunlar tam size göre! İşte, birbirinden lezzetli 15 diyet yemeği...
#Diyet“Cezaevine ilk girişte çıplak arama yapılıyor, kadınlar cinsel organlarına erkekler makatlarına kadar aranıyor; günlük 4 liraya mal edilen 3 öğün yemek mahpusları hasta ediyor; sular günde 17 saat kesiliyor, sıcak su haftada 1 gün 1 saat veriliyor; imam, haham ve papazla görüşme var ‘dede’ ile yok; belgesel izlemek yasak, TRT, ana akım medya ve muhafazakar medya dışındaki kanallar yasak.”
Yıllara meydan okuyan, güzelliğinden ve seksapelinden bir şey kaybetmeyen şanslı kadınlara belki de en iyi örnek o... Ne formu bozuluyor, ne yüz hatları... Bu yüzden hemen her röportajda güzellik sırlarıyla ilgili birkaç soru ile karşılaşıyor mutlaka. Ama Ayşegül Aldinç utangaç, “Utanıyorum böyle şeyler konuşmaktan” deyip geçiyor. Konu aşk olduğunda ise bir an duraksamadan formülü veriyor: “Üstüne çok düşme, sadık ol.”
Kilo vermek ya da sağlıklı beslenmek isteyenlerin önündeki en büyük sorunlardan biri, uygun çeşit ve porsiyonda yemek bulmak. İki doktor Murat Topoğlu ve Ümit Aktaş’ın kurduğu www.diyetyemegi.com sitesi bu ihtiyaca yanıt vermeye çalışıyor. Uzmanların hazırladığı programa göre ana ve hatta ara yemek öğünlerini, kapıya kadar ulaştırıyor.
O tam bir yoğurt canavarı, yoğurt olmadan hiçbir şey yiyemiyor. Etli yaprak sarmasına bayılıyor, tatlıyı bile aç karnına tercih ediyor, “Kokoreç için ölürüm” diyor, Arnavutciğeri ve işkembe çorbasının hastası. Tek korkusu, diyetisyeninin bu röportajı okuyacak olması çünkü şu sıralar sıkı bir yemek ve aşk diyetinde
Sağlıklı beslenmek, güzel yemeklerden mahrum kalmaktır, yargısı yaygın olmakla birlikte yanlış. Doğru ürünler ve pişirme yöntemleri tercih edildiğinde, hem lezzetli hem de sağlıklı yemekler yapmak mümkün. Gelişen mutfak cihazları da işimizi bu bakımdan kolaylaştırıyor. Örneğin buharlı pişiriciler. Hemen her mutfak aletleri markasında bir model bulmak mümkün. Peki seçimi neye göre yapacaksınız? Kişisel ihtiyaçlarınız neler?
Oval Ofis dediğiniz yer, aslında biraz genişçe bir oda. Başbakan Erdoğan ile Başkan Obama’nın görüşmeleri uzayınca, program değişti. Hesapta olmamasına rağmen, bizleri içeri davet ettiler ve iki lider açıklama yapmaya başladılar. Bir ara gözüm, odanın kenarında bekleyenlere takıldı. Başkan yardımcısı Biden, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Ulusal Güvenlik Danışmanı James Jones, Dışişleri Bakanlığının yeni parlayan isimlerinden Phil Gordon. Ne göreyim, Başkan’ın yemesi için hazırlanmış elmaları almışlar, hem sohbet ediyor, hem de karınlarını doyuruyorlar...